Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paolo Sorrentinon uutuus on myös pettymys

Italialaisohjaajan Youth antaa äänen ikääntyneille tähtinäyttelijöille

Kulttuuri
 
Indigo Film
Harvey Keitel (edessä) ja Michael Caine ovat Youth-elokuvan päärooleissa.
Harvey Keitel (edessä) ja Michael Caine ovat Youth-elokuvan päärooleissa. Kuva: Indigo Film

Keskiviikon puhutuin elokuva Cannesin elokuvajuhlilla on ollut Paolo Sorrentinon ohjaama ja kirjoittama Youth. Ensireaktiot Cannesissa vaihtelivat ylistyksestä pettymykseen.

Italialaista Sorrentinoa on pidetty eräänlaisena nykyajan Fellininä ja elokuvaa odotettiin poikkeuksellisella kiinnostuksella Sorrentinon edellisen, Suuren kauneuden, jälkeen. Se voitti Oscarin viime vuonna.

Sorrentino lunastaakin lupaukset, mutta vain osittain. Elokuva on suuri, komea, grandiöösi ja filosofinen. Sorrentinon kyvyt ja maailma ovat eräällä tavalla entisellään. Samalla Sorrentinon vahvuudet, eli kyky tehdä suurten kuvien ja sävelien elokuvaa kääntyy kuitenkin paikoin itseään vastaan. Elokuvasta tulee liian itsetietoinen, kokoavaa vahvaa tarinaa ja näkemystä ei ehkä sittenkään ole tarpeeksi.

Kun Suuri rakkaus ihastutti satiirina turhamaisuudesta, niin Youthissa Sorrentinon poljento on toinen. Elokuva on ensinnäkin englanninkielinen. Elokuva on enemmän tragikoominen essee kuin pisteliäs satiiri, ja monien mielessä Youth saattaakin vertautua yllättävään suuntaan, esimerkiksi Wes Andersonin The Grand Budapest Hoteliin.

Sorrentinon Youth tapahtuu myös alppihotellissa, jossa luksus on näyttävää, mutta vieraat mahdollisesti vieläkin näyttävämpiä. Yhtä omituisia he eivät kylläkään ole kuin Andersonilla. Elokuvan nimi viittaa nuoruuteen, mutta elokuvan teemaksi nousee kuitenkin intohimo – mihin tahansa, kunhan sitä vain on.

Hotellivieraista keskeisiä ovat elokuvan päähenkilöt, kaksi kaverusta, Harvey Keitelin, 76, esittämä elokuvaohjaaja ja Michael Cainen, 82, esittämä säveltäjä-kapellimestari. Ohjaaja on hotellilla valmistelemassa tärkeintä elokuvaansa, testamenttiaan. Mukana on ryhmä ammattinokkelia, nuoria käsikirjoittajia. Cainen eläköitynyt kapellimestari taas ottaa hotelilla vastaan yhä uudestaan kuningattaren lähettilään, joka yrittää taivutella tämän vielä yhteen esiintymiseen.

Sorrentinon elokuvissa musiikilla, etenkin klassisella musiikilla on aina suuri rooli. Cannesissa Sorrentino sanoi valinneensa elokuvaan kapellimestarin hahmon, koska he ovat ammattikuntana, jota elokuvaohjaaja ei tunne. "Haluaisin ohjata musikaalin, mutta en tiedä pystynkö, pelkään", Sorrentino sanoi.

Keitelin ja Cainen esittämän kaksikon keskustelut muodostavat elokuvan ytimen. Miesten jupina on paikoin herkullista. He pohtivat muistamista, ymmärtävät muistojen katoavuuden ja myös sen, miten henkilökohtaisistakin huippuhetkistä uupuu ainutlaatuisuus lähes kokonaan. He jakavat keskenään myös yhteisen ihastuksen nuoruudessa sekä yhtäläiset prostatavaivat.

Hotellin muihin vieraisiin kuuluvat Rachel Weiszin esittämä säveltäjän tytär, jonka mies on juuri lähtenyt Paloma Faithin matkaan saadakseen parempaa seksiä sekä Miss Universum, jota esittää Madalina Ghenea.

Hotellissa asuu myös Paul Danon esittämä näyttelijä, joka on tehnyt suuria rooleja mutta muistetaan vain robottielokuvistaan, sekä elokuvan ehkä huikein hahmo, myyttinen isovatsainen, happilaitteita käyttävä latinoporho. Hänet nähdään ensimmäisen kerran uima-altaalla siten, että miehestä näkyy vain koko selän peittävä Karl Marx -tatuointi. Hahmo paljastuu myöhemmin pallokentällä " Diego Maradonaksi ".

Maradona on hahmona samanlainen kuin elokuvan kaikki muutkin henkilöt: hän pysyy nuorena, jos hän muistaa mistä piti ja saa työskennellä sen asian parissa.

Ohjaaja Sorrentino totesi Cannesissa, että ihmisiä kiinnostaa tosi asiassa vain yksi asia: se miten aika kuluu ja minkä verran aikaa on jäljellä.

"Kun teen elokuvan nuoruudesta, pystyn pidentämään uraani", Sorrentino kertoi. "Ajatus tulevaisuudesta antaa vapauden tunteen, ja se tuo mukanaan tunteen nuoruudesta."

Sorrentinon elokuvassa oikean elämänsuunnan etsintä kääntyy kuitenkin paikoin hitaaksi haahuiluksi, mutta joukossa on paljon myös todellisia huippuhetkiä.

Yksi sellainen on Jane Fondan ja Harvey Keitelin välille kirjoitettu kohtaus, jossa kohtaavat kokenut ohjaaja ja kokenut näyttelijä, jotka kerrankin puhuvat suoraan. Kumpi on auttanut kumpaa, onko menestys ollut kupla, tehdäänkö työtä vain rahasta, onko Hollywood vain turhuuden näyttämö?

Elokuvan lehdistötilaisuus Cannesissa kääntyi lopulta Michael Cainen juhlaksi. Hänen pisteliäällä huumorilla kyllästetty hahmonsa hallitsee elokuvaa, ja sama tunne oli myös lehdistötilaisuudessa.

Caine oli Cannesissa lähes 50 vuoden tauon jälkeen, mikä näyttelijän mukaan johtui siitä, että häntä ei palkittu Alfie - naisten viettelijä -elokuvasta vuonna 1966. Caine myös muisteli tilaisuutta, jossa kuningatar Elisabet löi hänet ritariksi vuonna 2000.

"Kuningatar ei paljoa puhunut, mutta epäili kuitenkin ääneen, että olisin ollut hommassani pitkään. Melkein sanoin hänelle, että niin taidatte tekin", Caine nauratti toimittajia.

Cainelta kysyttiin myös onko siinä surua mukana, kun 82-vuotias joutuu näyttelemään vain vanhusten rooleja.

"Se toinen vaihtoehto olisi näytellä kuollutta. Valitsen mieluummin tämän", Caine sanoi. Cainelle heitettiin myös kysymys siitä miltä tuntuu esiintyä elokuvassa vanhana, näyttää kroppaansa. "Tämä on ainoa kroppa mikä minulla on", näyttelijä sanoi. "Tämä on teilläkin edessä, joten viisastelut sikseen."

Caine myös muisteli uransa käännekohtaa, käsikirjoitusta, josta hän kieltäytyi, koska rooli oli niin pieni. Tuottaja oli huomauttanut, että luit väärän roolin, sinua kaavailtiin isän rooliin. Siitä alkoi uusi kausi.

"En saanut esittää miestä, joka saa tytön", Caine sanoi.

Veli-Pekka Lehtonen HS
Cannes

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat