Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilkka Suppasen muotoilu kerää palkintoja – ja auttaa maailman köyhiä

Kulttuuri
 
Sirpa Räihä HS
Ilkka Suppasen työ perustuu kehittyvissäkin maissa pohjoismaisen muotoilun arvoihin. ”Pohjoismainen designhan on syntynyt siitä ajatuksesta, että kaikilla on oikeus hyvään.”
Ilkka Suppasen työ perustuu kehittyvissäkin maissa pohjoismaisen muotoilun arvoihin. ”Pohjoismainen designhan on syntynyt siitä ajatuksesta, että kaikilla on oikeus hyvään.” Kuva: Sirpa Räihä HS

Vuosi on ollut tuottoisa muotoilija Ilkka Suppaselle.

Ruotsissa hänelle on nyt myönnetty tämän vuoden Torsten ja Wanja Söderbergin palkinto, arvoltaan miljoona kruunua (noin 112 000 euroa). Se on yksi suurimpia yhdelle muotoilijalle jaettavia palkintoja maailmassa, ja siihen kuuluu näyttely, joka avautuu Röhsska-museossa Göteborgissa marraskuun alussa.

Tästä on kyse

 Torsten ja Wanja Söderbergin palkinto on perustettu 1994, ja sen jakaa Röhsska-museo.

 Raadissa on jäsen joka Pohjoismaasta.

 Suomesta palkinnon ovat aiemmin saaneet muun muassa Harri Koskinen (2009), Janna Syvänoja (2004), Brita Flander (1996) ja Kaj Kalin (1999).

Jo maaliskuussa Suppanen sai Suomen kulttuurirahaston 30 000 euron palkinnon.

"Raha mahdollistaa tietynlaisen ajattelun ainakin hetkeksi. Aion harkita tarkkaan,

Tollo-valaisin, 2013
Tollo-valaisin, 2013

mihin palkintorahat käytän", Suppanen (s. 1968) sanoo.

Tilojen, valaisinten ja kalusteiden suunnittelija asuu nykyisin puolet vuodesta Suomessa, puolet Milanossa.

Italialainen tyttöystäväkin on suunnittelija, ja pari tekee töitä paitsi erikseen myös yhdessä, esimerkiksi kalusteita suomalaiselle Woodnotesille.

Suppanen suunnittelee myös italialaisille

Kaasa-takka, 2011
Kaasa-takka, 2011

designyrityksille. Kansainvälisen uran lentävä lähtö oli 1990-luvun lopulla Flying

Carpet -sohva, jota kuulu italialainen Cappellini alkoi valmistaa.

Nyt myönnetyn Torsten ja Wanja Söderbergin palkinnon perusteluissa korostetaan Suppasen designin humaaniutta ja ideologisuutta: hän ajattelee enemmän käyttäjää kuin esineen designia.

Viime vuosina Suppanen onkin laajentanut suunnitteluaan luksusbrändeistä slummeihin. Herätys tuli, kun hän muotoili 15 000 euron kelloja sveitsiläiselle A. Manzoni & Filsille.

Nomad-tuoli, 1994
Nomad-tuoli, 1994

"Kellomaailma on mielettömän inspiroiva ja innostava, mutta samaan aikaan tajusin, että yritän rikastuttaa jo rikkaita ihmisiä. Minun piti perustella itselleni, miksi teen tätä työtä. Ajattelin, että olisi kiva tehdä toisella tavalla merkittävää työtä."

Ajattelu johti tekoihin. Suppanen alkoi tehdä vapaaehtoistyötä suomalaiselle Tikaulle, joka teettää reilun kaupan tuotteita Intiassa. Hän kävi myös katsomassa, miten kastittomat naiset punovat koreja.

Suppanen totesi, että Ikeasta saa samanlaisen parilla eurolla, eikä sen kanssa kannata ruveta kilpailemaan.

Sen sijaan koreista voi tehdä valaisimia, myydä ne suuremmalla voitolla ja saada kyläläisille enemmän elantoa.

Designerin maine auttoi siinä, että valaisimia alettiin myydä eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvalloissa.

Suppanen oli myös perustamassa muutama vuosi sitten voittoa tavoittelematonta The Club of Helsinki -järjestöä yhdessä Tanya Kim Grassleyn kanssa. Sillä on Brasilian São Paulossa hanke, jossa autetaan kodittomien roskien kerääjien oloja.

Brasilian hanke on enemmän palvelumuotoilua. Suppanen ja Grassley ovat kehittäneet uuden teknologian avulla palvelua, jonka avulla roskien kerääjät ja lajittelijat saavat paremman elannon. Mukana hankkeessa ovat myös São Paulon yliopisto ja Massachusetts Institute of Technology Yhdysvalloista.

"Halusimme helpottaa sitä, miten kerääjät löytävät roskia. Nyt ihmiset voivat kertoa kerääjille, missä roskat ovat, ja he saavat tiedon nopeammin kuin muut."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat