Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Radio Rockille vakava huomautus JSN:ltä

Juontaja solvasi kuolleen vauvan vanhempia rokotuskriittisyydestä

Kulttuuri
 

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut vakavan huomautuksen Radio Rockille tavasta, jolla radiolähetyksessä käsiteltiin tapausta, jossa vauva kuoli hinkuyskään.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun JSN on antanut tiedotusvälineelle vakavan huomautuksen. Se on ollut mahdollista vuoden 2014 alusta alkaen. Vakava huomautus voidaan antaa törkeästä rikkomuksesta tai piittaamattomuudesta.

Radio Rockin lähetyksessä 29. tammikuuta radiokanavan juontaja otti esiin uutisen, jonka mukaan suomalainen vauva olisi kuollut hinkuyskään sen vuoksi, että lasta ei ollut rokotettu.

Kyseessä oli kuitenkin alle kolme kuukautta vanha vauva, joka ei ollut vielä edes rokoteikäinen, JSN:n ratkaisussa todetaan.

"Juontaja antoi täysin väärän kuvan vanhempien osuudesta kuolemaan. Kanava levitti virheellisiä tietoja, vaikka sen olisi ollut helppo tarkistaa, mitä todellisuudessa oli tapahtunut. Lisäksi Radio Rock laiminlöi Journalistin ohjeiden hienotunteisuusvaatimuksen", JSN tiedottaa.

Neuvosto piti hienotunteisuusvaatimuksen laiminlyömistä erityisen raskauttavana, koska kyse oli vauvan kuolemasta ja tapahtunutta käytettiin lyömäaseena omien mielipiteiden vahvistamisessa.

Kantelun mukaan juontaja loukkasi törkeästi kyseessä olevaa perhettä, ajoi hyvin epäasiallisesti ja virheellisesti rokotusohjelmien puoltajien asemaa ja valehteli suorassa lähetyksessä koko kuuntelijakunnalle.

Juontaja nimitteli vauvansa menettäneitä vanhempia erittäin kovaa kieltä käyttäen.

"Juontajan suorasukaiset päätelmät ja alatyyliset ilmaisut vielä korostivat epäasiallista vaikutelmaa", JSN tiedottaa.

Radio Rockin neuvostolle antamassa vastuksessa ei käy ilmi, että radiokanava olisi oikaissut virheellisiä väittämiä myöhemmin. Kokonaisuudessaan JSN piti Radio Rockin rikkomusta törkeänä ja toimintaa hyvän journalistisen tavan vastaisena.

Julkisen sanan neuvosto on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta. Neuvosto käsittelee myös toimittajien menettelyä tietojen hankinnassa.

Jokainen, joka haluaa saattaa hyvää journalistista tapaa tai ilmaisu- ja julkaisuvapautta koskevan asian JSN:n käsiteltäväksi, voi tehdä kirjallisen kantelun neuvostolle, jos asia ei ole kolmea kuukautta vanhempi.

JSN ei ole tuomioistuin eikä se käytä julkista valtaa.

 

Radio Rock kuuluu Helsingin Sanomien kanssa samaan Sanoma-konserniin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat