Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Knausgård nostatti kirjallisen nokkapokan

Norjalaiskirjailija arvosteli ruotsalaisia "pelokkaiksi kykloopeiksi"

Kulttuuri
 
Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Kirjailija Karl Ove Knausgård on asunut Ruotsissa 13 vuotta.
Kirjailija Karl Ove Knausgård on asunut Ruotsissa 13 vuotta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva

Kirjailija Karl Ove Knausgård arvostelee kovin sanoin Ruotsin henkistä ilmapiiriä Dagens Nyheterissä. Knausgårdin mielestä Ruotsi on maa, jossa asuu "kyklooppeja, jotka ovat pelokkaita ja vihaa täynnä".

Norjalaissyntyinen Knausgård on asunut Ruotsissa 13 vuotta.

Tiistaina julkaistussa kirjoituksessaan hän hämmästelee muun muassa miksi Ruotsin pääministeri nimittää vaaleilla valtiopäiville valittua laillista puoluetta uusfasistiseksi, eikä kukaan reagoi siihen, vaikka kaikki tietävät, että se ei pidä paikkaansa.

Knausgård viittaa pääministeri Stefan Löfvenin joulukuussa antamaan kommenttiin, jossa tämä luonnehti ruotsidemokraatteja "uusfasistiseksi yhden asian puolueeksi".

"Missä tahansa muussa maassa tätä pidettäisiin skandaalina", Knausgård kirjoittaa.

Erityisen voimakkaasti Knausgård kritisoi ruotsalaista kirjallisuuskeskustelua.

Pontimena on Ebba Witt-Brattströmin Dagens Nyheteriin kirjoittama artikkeli, jossa hän nimesi Knausgårdin ja Stig Larssonin "kirjallisen pedofilian" edustajiksi. Kummankin kirjoissa esiintyy aikuisia miehiä, joilla on eroottinen suhde alaikäisiin tyttöihin.

Ruotsalainen Witt-Brattström toimii Helsingin yliopistossa pohjoismaisen kirjallisuuden professorina. Hän on myös Ruotsin feministipuolueen perustajia.

Knausgårdin mielestä "kyklooppien maassa" kirjailijat eivät saisi kirjoittaa moraalittomista asioista, koska heidät leimataan pedofiileiksi, naisvihaajiksi ja huonoiksi ihmisiksi, ja siksi useimmat ruotsalaiset kirjailijat vaikenevat.

Kykloopit olivat kreikkalaisessa mytologiassa jättiläisiä, joilla oli vain yksi silmä keskellä otsaa.

Knausgårdin kirjoitus on herättänyt kohua Ruotsissa. Kirjailija ja koomikko Jonas Gardell ihmetteli keskiviikkona Expressenissä Knausgårdin purkausta.

Gardellin mielestä Knausgård on tyypillinen valkoinen heteromies, joka alkaa parkua ja vaatia "palstametreittäin tilaa surulleen ja loukkaantumiselleen" heti kun saa iskun.

"Valkoiset heteromiehet eivät ole oppineet ottamaan vastaan lyöntejä ja saamaan paskaa päällensä", Ruotsin tunnetuimmaksi homoksi luonnehdittu Gardell kirjoittaa.

Gardellin mukaan Knausgård toistaa ruotsidemokraattien teesejä väittäessään, että Ruotsissa yritetään vaientaa keskustelu maahanmuuton kaltaisista vaikeista asioista.

"Totuus on, että viime vuoden aikana ei juuri muusta puhuttukaan kuin maahanmuutosta, ja siinä keskustelussa vihamieliset äänensävyt ovat muuttuneet koko ajan tavallisemmiksi", Gardell kirjoittaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat