Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanssi ja meditaatio auttavat suosikkikirjailija Peter Høegia kirjoittamisessa

Kulttuuri
 
Mika Ranta HS
Peter Høeg toteaa ironisesti, että hänestä ei tullut lahjojensa tähden balettitanssijaa, vaan siksi, että hän oli yksi harvoista miehistä, joka ylipäänsä harrasti tanssia.
Peter Høeg toteaa ironisesti, että hänestä ei tullut lahjojensa tähden balettitanssijaa, vaan siksi, että hän oli yksi harvoista miehistä, joka ylipäänsä harrasti tanssia. Kuva: Mika Ranta HS

Ei maine aina miestä pilaa. Hyvä esimerkki siitä on maailmankuulu tanskalaiskirjailija Peter Høeg, joka on yksi Helsingissä tänään alkavan kansainvälisen kirjallisuustapahtuman tähtiesiintyjistä.

Hän on ansainnut kirjoillaan miljoonia ja on ollut nostamassa pohjoismaista kirjallisuutta megatrendiksi Lumen taju -romaanilla, joka ylsi maailmalla useamman miljoonan myyntilukuihin – yli kymmenen vuotta ennen Stieg Larssonin kansainvälistä läpimurtoa.

Hänestä alkaa pohjoismaisen kirjallisuuden uusi ajanlasku.

Haastattelun aluksi hän riisuu kengät jalasta ja asettuu sohvalle risti-istuntaan.

Se käy vaivatta, onhan hän entinen balettitanssija. Ikä ei paina, vaikka hän täytti juuri 58 vuotta. Hän on säilyttänyt myös poikamaisen uteliaisuuden, josta ei ole kirjailijalle ainakaan haittaa.

"Tanssin yhä edelleen, tosin en ammattimaisesti. Kun kuuntelen musiikkia minun on pakko tanssia, koska minulle tanssin ja musiikin liitto on saumaton", paljastaa Høeg, joka on täynnä energiaa vaikka joutui viettämään toissayön Tukholman kentällä lentäjien lakon vuoksi.

"Tanssin myös lasteni kanssa. Nuorin neljästä lapsestani on täyttänyt juuri kuusi vuotta."

Myös meditaatio kuuluu Høegin niihin arkirutiineihin, jotka auttavat häntä kirjoittamisessa.

Tanssi linkittää Peter Høegin ehkä monien yllätykseksi suomalaiseen kitarasankariin Jukka Toloseen. Hän teki 1970-luvun puolivälissä tanssiteoksen, jossa oli Jukka Tolosen musiikki.

"Tolonen on aivan ainutlaatuinen kitaristi. Muistan myös kuulleeni Tolosta ja Costa Apetreaa konsertissa Tanskassa. Se oli uskomaton elämys. Kahden virtuoosin luontaisesti pakoton dialogi kosketti syvältä."

Peter Høeg antaa ymmärtää, että kirjailijan ja lukijan täytyisi parhaimmillaan kyetä juuri samanlaiseen dialogiin keskenään.

Tätä mystistä mutta luonnollista yhteyttä hän tavoittelee myös uusimassa vastikään suomennetussa romaanissa Susanin vaikutus, jossa tarinan kertojaksi palaa taas nainen.

Nyt päähenkilö on Intiasta Kööpenhaminaan palaava fyysikko Susan Svendsen, kun Lumen tajussa lapsensa murhaa selvitti taas Grönlantiin päätyvä Smilla Jaspersen.

Peter Høeg myöntää, että Susanin vaikutus syntyi suhteellisen helposti.

"Romaanin kirjoittaminen vei kaksi vuotta, joka on minun työskentelytavassani jotakuinkin romaanin synnyn keskivertoaika. Yhdeksän vuotta sitten ilmestyneen Hiljaisen tytön valmistuminen vei toki kymmenen pitkää vuotta, mikä on poikkeus", Høeg kertoo.

"Monet henkilökohtaiset syyt – kuten avioero – olivat syynä pitkäksi venähtäneeseen synnytykseen. Syyt eivät olleet niin kirjallisia, vaikka poltin kaiken kaikkiaan näinä vuosina yli 2 000 liuskaa tekstiä."

Naisten ja lasten hankkeita Afrikassa ja Tiibetissä tukevaa säätiötä hallinnoiva Høeg myöntää, että on panostanut Susanin vaikutuksessa paljon juoneen ja sen yllätyksellisyyteen. "Jokainen kirjailija haluaa myös viihdyttää lukijoitaan."

Yllätyksiä on tarjonnut myös itse romaani. Sen trillerimäinen juoni tiivistyy salaperäisen tanskalaisen tulevaisuuskomitean tekemisiin ja kohtaloon.

"Lievästi sanoen ällistyin, kun Tanskan hallitus otti minuun yhteyttä ja pyysi minua kokoamaan komitean, jonka tarkoitus on kartoittaa tulevaisuuden skenaarioita."

Hallituksen linssiluteeksi hän ei aio. Omasta ajankäytöstään hän on äärimmäisen tarkka.

Kirjoittaessaan romaania hän ei anna haastatteluita eikä ole aktiivisesti tekemisissä ulkopuolisen maailman kanssa. Vastaavasti antaessaan haastatteluja ja astuessaan julkisuuteen hän ei kirjoita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat