Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jacques Audiardin pakolaiskuvaus saa edetessään rikoselokuvan sävyjä

Kulttuuri
 
Why Not Productions
Claudine Vinasithamby esittää tytärtä ja Jesuthasan Antonythasan isää Dheepan-elokuvassa.
Claudine Vinasithamby esittää tytärtä ja Jesuthasan Antonythasan isää Dheepan-elokuvassa. Kuva: Why Not Productions

Kun Cannesissa jaetaan palkintoja päätösjuhlassa sunnuntaina, yksi vahva ehdokas tunnustusten saajaksi on Jacques Audiardin elokuva Dheepan.

Elokuva esitettiin elokuvajuhlilla torstaina maailmanensi-illassa.

Audiardin, 63, edellinen elokuva Luihin ja ytimiin sai Suomessakin hyvän vastaanoton, mutta nyt Audiard palaa enemmänkin tunnetuimman elokuvansa Profeetan polulle. Siinä Audiard kuvasi vankilan sosiaalista verkostoa ja hierarkiaa.

Dheepanissa hän kertoo tamilipakolaisista Ranskassa.

Tarina alkaa Sri Lankasta. Tamilitaistelijana toiminut Dheepan laskee aseensa, polttaa asepukunsa ja hakeutuu pakolaiseksi väärän passin turvin. Tamilitiikerien tavoitteena oli luoda oma valtio Sri Lankaan.

Mukana seuraa uusi "perhe", pakeneva nainen, josta tulee Dheepanin lumevaimo

Valery Hache AFP
Ohjaaja Jacques Audiard halusi tehdä elokuvan, jossa ranskalaiset olisivat muukalaisia.
Ohjaaja Jacques Audiard halusi tehdä elokuvan, jossa ranskalaiset olisivat muukalaisia.

ja pakolaisleiriltä löytynyt orpo yhdeksänvuotias, josta tulee heidän tyttärensä.

Tamilien vastaanotto Ranskassa on tyly: Dheepan päätyy ensin katukaupustelijaksi ja saa sitten perheelleen asunnon Pariisin ulkopuolelta vuokraslummista, jota hallitsevat huumekauppiaat.

Audiardin rikoselokuvissa on usein kovia miehiä ja rajua väkivaltaa sekä rakkaustarina, mutta muista genren ammattilaisista hänet erottaa kaksi asiaa: Audiard keskittyy ihmisiin ja heidän tarinoihinsa ja tilanteeseensa. Dheepanin ytimessä on vuokra-alueen sosiaalinen verkosto, jossa Dheepan perheineen yrittää elää ja pärjätä.

"Halusin tehdä elokuvan, jossa ranskalaiset olisivat muukalaisia", Audiard on todennut.

Tamilitytön koulunkäynnistä ja ranskanopinnoista tulee tarinaa eteenpäin vievä voima. Edetessään elokuva saa yhä enemmän rikoselokuvan sävyjä.

Se johtuu siitä, että Audiard kertoo työryhmineen elokuvassa nyky-Ranskan asenneilmastosta. Pakolaiset ovat roistoistakin alempaa luokkaa lähiössä, jossa poliiseja ei näy koskaan. Dheepanista perheineen tulee osa Ranskan marginaalia. Kielitaidoton palkataan kodinhoitajaksi alueen rikospomon perheeseen.

"Teen elokuvia, jotta pääsen matkalle maailmoihin, joita et tunne, tapaan ihmisiä joita et tunne, ja törmään kieleen, jota en osaa. Elokuva on se maailmankieli joka tuo meidät kaikki yhteen", Audiard totesi Cannesissa.

Elokuvan pääosissa on amatöörejä. Elokuvan vaimoa näyttelee Intiasta koekuvauksista löytynyt Kalieswari Srinivasan.

Dheepania esittävän Jesuthasan Antonythasanin Audiard löysi koekuvauksien kautta Ranskasta. Anthonythasan on pakolaiskirjailija, joka ennen pääsyään Ranskaan taisteli teinivuosinaan tamilitiikereiden joukoissa.

Audiard on todennut, että vasta löydettyään pääosaan näyttelijän tarina alkoi käsikirjoittajien kanssa tosissaan muotoutua.

"Elokuvan tarinassa on samankaltaisuutta minun tarinani ja satojentuhansien muiden tamilipakolaisten tarinoiden kanssa", Antonythasan totesi Cannesin festivaalin haastattelussa.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat