Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dokumentaristin kaksoisjuhlat

Elokuvaohjaaja Mika Taanila sai eilen Ars Fennican ja täyttää tänään 50 vuotta

Kulttuuri
 
Katarina Sällylä HS
"Urani on ollut iloista yllätysten ketjua", sanoo Mika Taanila.
"Urani on ollut iloista yllätysten ketjua", sanoo Mika Taanila. Kuva: Katarina Sällylä HS

Miesten pukuosaston katonrajasta kuuluu huomaamattomaksi suunniteltua soitinmusiikkia, joka saa ohjaaja Mika Taanilan höristämään heti korviaan.

"Mukavaa, että ainakin yksi yrittäjä pitää kiinni muzakin ajattomista arvoista", sanoo Taanila ja pysähtyy kannoilleen vaaterekin viereen.

Kuka?

Mika Taanila

 Elokuvaohjaaja ja kuvataiteilija, syntynyt Helsingissä 22. toukokuuta 1965.

 Opiskeli kulttuuriantropologiaa, artenomin tutkinto Lahden muotoiluinstituutista 1992.

 Ohjannut noin 30 musiikkivideota sekä noin 20 dokumentaarista elokuvaa.

 Elokuvia on esitetty yli 300 tapahtumassa ympäri maailmaa, installaatiota myös gallerioissa ja museonäyttelyissä.

 Soitti ennen elokuvauraa muun muassa Swissair-yhtyeessä. Omia äänityksiä julkaistu nimellä Musiikkivyöry.

Hän myöntää, että taustalla soiva hienostunut kappale olisi voinut vaikuttaa toivotusti myös häneen – vietellä kokeilemaan uutta juhlapukua.

Ellei hänellä olisi jo yksi.

Tosin nyt Taanilalla olisi käyttöä kahdellekin, sillä hänellä on tuplajuhla.

Hän täyttää tänään viisikymmentä ja sai eilen torstaina kuvataidepalkinto Ars Fennican "tunnustuksena korkeatasoisesta ja persoonallisesta taiteellisesta työstä".

"Urani on ollut iloista yllätysten ketjua. Hurjaa, että olen saanut olla mukana näin monessa erilaisessa jutussa", hehkuttaa helsinkiläinen Taanila, joka aloitti taiteen tekemisen jo viidentoista korvilla. Oman makuuhuoneen Urakka-studiossa, musiikilla.

Taanilaa innosti punkista siinnyt kokeellinen rock, joka oli kaukana tyynnyttävästä muzakista, teollisesta ja tieteellisestä "hissimusiikista".

Mutta muzak kiinnostaa Taanilaa yhä ilmiönä. Hän teki siitä 1997 ensimmäisen dokumenttielokuvansa, jonka teospariksi on valmistunut juuri vinyylilevy Stimulus Progression. Sen äänimaisemalliset kappaleet hän taltioi syksyllä 2012 helsinkiläisissä ravintoloissa ja ostoskeskuksissa.

Artikkeliin liittyvät

"Aivan alkujaan muzak kiinnosta minua keinotekoisuudellaan. Halusin kiinnittää myös huomion huomaamattomaan sekä palauttaa muzakille jonkinlaisen musiikillinen arvon."

Nyt, kaksikymmentä vuotta kokeneempana, hän oivaltaa pyrkimyksistään enemmän.

Muzak-dokumentissaThank You for The Music (1997) oli myös oraalla yksi hänen myöhemmistä tärkeistä teemoistaan: ihmisen ja tekniikan, teknologian suhde. Sekä varsinkin sellaiset unohduksiin painuneet "menneisyyden tulevaisuudet", joissa tieteet, taiteet ja kuvitelmat leikkaavat toisiaan.

Tunnetuimpia näistä elokuvista ovat maailmaa laajasti kiertäneet Futuro – tulevaisuuden olotila (1998) ja Tulevaisuus ei ole entisensä (2002). Edellinen kertoi arkkitehti Matti Suurosen sarjatuotantoisesta muovitalosta, jälkimmäinen keksijä ja soitinrakentaja Erkki Kurenniemestä.

Taanilaa hyödyntää molemmissa arkistomateriaalia, kuten monissa muissa teoksissa – ja häivyttää itsensä taustalle. Häntä ei näy eikä kuulu missään, eikä ylipäätään ulkopuolista kertojaa.

Kaikki Taanilan elokuvat ovat silti henkilökohtaisia – tavallaan.

"En tee tunnustuksellisia tai kantaaottavia teoksia, mutta takana on aina kova into, veto ja vimma", korostaa Taanila, joka on ohjannut kaksikymmentä lyhyttä ja pitkää elokuvaa.

Kiinnostuksen elokuvataiteeseen Taanila sai lukiolaisena elokuva-arkistossa, jonka näytöksiin hänet houkutteli luokkakaveri, tuleva työtoveri Anton Nikkilä.

"Ranskalaisen uuden aallon ja italialaisen neorealismin klassikot järisyttivät niin, että ryhdyin heti haaveilemaan elokuviin liittyvästä työstä. En vain tiennyt mistä."

Taideteollinen korkeakoulu ei häntä ottanut oppilaaksi, mutta ammattitutkinto irtosi Lahden muotoiluinstituutin videokuvauksen osastolta. Sen opiskelijana hän ohjasi 1991 ensimmäisen laajemmalle levinneen teoksensa, Kauko Röyhkän musiikkivideon Kevät.

Varhaiset ammattimaiset vuotensa Taanila tekikin vakiokuvaajansa Jussi Eerolan kanssa rockvideoita, Röyhkän lisäksi varsinkin Circlelle ja 22-Pistepirkolle.

"Se oli kiinnostavaa ja opettavaista. Sain kokeilla eri tekniikoita ja kerronnallisia keinoja ja olla tekemisissä pitämäni musiikin kanssa. Ja sain television kautta yleisöäkin."

Kolmen minuutin rockvideosta on pitkä matka Taanilan tuoreimpaan hankkeeseen. Hän on ohjannut kuvaaja Jussi Eerolan kanssa jo kymmenen vuotta elokuvaa, joka kertoo Olkiluodon kolmannen ydinvoimalan rakentamisesta.

Kahden tunnin dokumentti valmistuu syksyksi teattereihin nimellä Atomin paluu.

"Dokumentintekijälle ennakoimattomat tilanteet ovat jännimpiä, ja tätä tehdessä niitä onkin riittänyt."

Suuritöisen Atomin paluun rinnalla Taanila viimeistelee toista pitkää elokuvaa paljon kevyemmällä kalustolla. Hän tekee Mannerlaatan ilman elokuvakameraa suoraan filmille, runkona runoilija Harry Salmenniemen kirjoittama teksti.

"Ryhdyn tekemään elokuvia usein vaistonvaraisesti, intuitiolla. Ja se sanoi, että tämä pitää tehdä nyt."

Mika Taanila
Mika Taanila
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat