Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viron viisuedustaja Stig Rästa fanitti lapsena Apuva-miestä ja Neumannia

Rauhallinen Stig Rästa löysi räiskyvän Elina Bornin Youtubesta

Kulttuuri
 
Viron viisuedustaja yllättää: fanittaa suomalaista iskelmää
Viron viisuedustaja yllättää: fanittaa suomalaista iskelmää
Viron tarttuvan ja tyylikkään viisusävelmän tekijä Stig Rästa on kuunnellut koko elämänsä suomalaista musiikkia. Suosikkilistalta löytyy esimerkiksi Kashmiria, PMMP:tä ja Stigiä. Mutta listalla on myös pari todella yllättävää nimeä. Soiko Goodbye to Yesterdayssa Mikko Kuustos -kaikuja? Kuuntele Stig Rästan ja Elina Bornin esitys ja vertaa. Toimittaja: Mari Koppinen HS Kuvaus ja editointi: Sami Kero HS

Yksi Euroviisujen tyylikkäimmistä ja musiikillisesti tasokkaimmista esityksistä tulee tänäkin vuonna Virosta.

Vähäeleistä rakkauslaulua Goodbye to Yesterday on kuvailtu vähän samantyyliseksi kuin oli viime vuonna Hollannin The Common Linnets -yhtyeen esitys. Siinäkin oli häivähdys kantria, ja sekin perustui kahden laulajan välillä säkenöivään vahvaan kemiaan.

Tai no. Viron kaksikolla ei aina niin säkenöi.

Virosta tulee myös Euroviisujen ujoin artisti. Kun muut tekevät Wienissä hyvinkin näyttävästi itseään tykö, Stig Rästa, 35, katsoo mieluummin pois päin, harkitsee pitkään sanomisiaan ja kun hän jotain sanoo, sanoo hän sen aika hiljaa.

Rästan managerikin on hieman huolissaan haastattelun sujumisesta. "Stig on niin introvertti", manageri parahtaa.

Sami Kero / HS
"Me ollaan tosi erilaisia. Mä olen rento ja vähän ujo. Elinalla on oikein paljon energiaa", Stig Rästa sanoo.
"Me ollaan tosi erilaisia. Mä olen rento ja vähän ujo. Elinalla on oikein paljon energiaa", Stig Rästa sanoo.

Rästan duokaveri Elina Born, 20, on täysin toista maata. Kun venäläinen "maan suurin talk show" haastattelee kaksikkoa lauantain finaalilähetystä varten, höpöttää Born saman tien ummet ja lammet vakaumuksestaan: hän on vegetaristi ja hän vastustaa vankasti turkiksia. Van-kas-ti.

Siinäpä meni pureksittavaa venäläisiin kotikatsomoihin viisuillaksi!

Stig Rästaa naurattaa itseäänkin tämä duokaverusten ero. (Ja kyllä, he ovat kavereita, eivät pariskunta).

"Me ollaan tosi erilaisia. Mä olen rento ja vähän ujo. Elinalla on oikein paljon energiaa", Rästa kertoo wieniläishotellin aulassa.

Haastattelua tehdään ilman Bornia, sillä tämä joutuu istumaan meikissä. Rästalle jää hyvin aikaa jutella.

Epätodennäköinen kaksikko löysi toisensa runsaat kaksi vuotta sitten. Rästa sattui näkemään Youtubessa Bornin lauluvideon ja vaikuttui tämän laulutaidosta. Elinalle lähti heti viesti Facebookissa.

Kappalekin oli duolle jo valmiina: Goodbye to Yesterday. Rästa oli säveltänyt sen puolisen vuotta aiemmin, eräänä aamuna.

"Yhtenä aamuna otin vain kitaran ja aloin soittaa. Tuli mieleen kertosäkeen kohta 'I didn't wanna wake you up'. Seurasi jatkoa: 'why didn't you wake me up.' Tiesin, että siitä tulisi mahtava duetto."

Rästalla ei kuitenkaan ollut ketään, jonka kanssa kappaleen olisi voinut laulaa. Se joutui pöytälaatikkoon.

Viime vuonna laulu otettiin laatikosta ja yhteistyöhön ryhtynyt kaksikko lähetti sen Eesti Laul -kilpailuun eli Viron viisukarsintaan.

Rästa on jo pitkän linjan laulaja, kitaristi, lauluntekijä ja tuottaja. Viimeiset kahdeksan vuotta hän on ollut kitaristina suositussa, vironkielistä poprockia soittavassa Traffic-yhtyeessä.

Suomessa eivät suosittujen rockbändien muusikot lähtisi ihan hevillä pyrkimään Euroviisuihin. Siinähän voisi mennä maine!

Rästan mukaan Virossa ei tällaista henkeä ole. Eesti Laul on Virossa suosittu ja oikeastaan ainoa iso tapahtuma, jonka kautta muusikot voivat saada musiikkiaan ison yleisön kuultavaksi.

Viisuflopin aiheuttamaa kansa raivostui -efektiäkään ei tarvitse Virossa pelätä.

"Vaikka Viron kappale ei menestyisi, Virossa sanotaan vain, että nyt meni näin, ensi kerralla sitten uudelleen", Rästa sanoo, selvällä suomen kielellä.

Rästa on oppinut suomen televisiosta. Itse hän tosin vähättelee taitojaan.

"Osasin suomea vuosia sitten paljon paremmin. Nyt en ole katsonut suomalaisia ohjelmia enää viiteen, kuuteen vuoteen. Kieli unohtuu."

Rästan suosikkeja Suomen televisiossa olivat sarjat, varsinkin huumori. Apuva-mies oli kavereiden keskuudessa kova sana. Pulttiboisia katsottiin ahkerasti.

"Se huumori oli ihan samanlaista kuin huumori ystävieni kanssa", Rästa naurahtaa.

Kovassa kulutuksessa olivat myös suomalaiset cd-levyt. Rästa luettelee hämmentävän listan suomalaisia artisteja Dingosta Eppu Normaaliin, PMMP:hen ja J. Karjalaiseen.

Yksi lapsuuden idoleista oli Dingo ja sen nimimies Neumann. Kun bändi tuli 2000-luvun alussa yksityiskeikalle Viru-hotelliin, yritti Rästa kavereineen soluttautua mukaan.

"Sanoimme ovella, että olemme roudareita. Miksi teitä sitten on seitsemän, meiltä kysyttiin. Sanoimme, että tavaroita on niin paljon."

Rästa kavereineen sai lopulta katsoa keikan lavan vierestä, mutta sitten heidät heitettiin ulos. Muistoksi jäi äänimieheltä saatu Neumannin plektra.

"Koska meitä oli seitsemän, emme osanneet päättää, kuka sen saisi. Pistimme sen ystävän kaapin päälle."

Rästa tuntee myös suomalaisen musiikin nykykentän, Kasmirit ja muut. Jopa nimikaima Stigin keikan hän on nähnyt.

Tuntuu hyvin nololta, ettei omaan mieleen tule oikein mitään virolaista nykymusiikkia. Mutta ehkä Rästa voisi auttaa. Mitä virolaista musiikkia kannattaisi kuunnella?

"Rap-skene on Virossa kovassa nousussa. Myös pop on siirtymässä seuraavalle tasolle."

Tallinnasta Rästa vinkkaa musiikinystäville hyviä keikkapaikkoja kuten Sinilind ja hipsterityylisen Telliskiven alueen. Rockcafe on vähän kuin Tallinnan Tavastia.

Rästa tekee vaikutuksen yksityiskohtaisella Suomi-tietoudellaan, mutta erityisen jäljen hän jätti suomalaisten sydämiin Euroviisujen ensimmäisessä semifinaalissa tiistaina. Rästa kantoi semifinaalin jälkeiseen lehdistötilaisuuteen Suomen lipun ja piti sitä näkyvästi esillä koko tilaisuuden ajan.

Miksi?

"Koska PKN ei päässyt finaaliin ja koska pidin heidän musiikistaan. Hyvä, että he olivat kisassa. Mä olin vähän surullinen, kun he eivät päässeet finaaliin. Uskon, että he olisivat halunneet sitä oikein paljon."

Vastalahjaksi Viron ystäville PKN lahjoitti Eppu Normaalin seiskatuumaisen vinyylin, johon bändi pisti vielä omat nimikirjoituksensa.

Rästa on lahjasta hyvin otettu. Hänellä itsellään ei ole levysoitinta, mutta lähellä asuvalla ystävällä on. Ystäväkin on musiikkituottaja ja asunut Suomessa.

"Me kuunnellaan sitä yhdessä."

Rästa ei ole ikinä osannut ajatellakaan itselleen muuta ammattia kuin muusikon ammatin. Äiti oli musiikinopettaja, äidin veli taas soitti bändissä, joka keikkaili paljon Suomessa. Veljellä oli trashmetalbändi.

"Eihän minulle sitten paljon muuta vaihtoehtoa jäänyt."

Rästa opiskli musiikkikoulussa saksofoninsoittoa, ja monta muutakin soitinta tuli siinä ohessa opittua.

Ja kuten niin moni virolainen, myös Rästa on laulanut aina ja kaikkialla. Hän on ollut laulamassa esimerkiksi Viron laulujuhlilla.

"Ja lapsena innostuin laulamaan Caravan-yhtyeen laulua lakkaamatta. Lauloin sitä niin paljon, että opettajan mielestä oli aika keksiä jo jotain muuta."

Nykyään Rästa työskentelee päivät studiolla ja keikkailee illat bändinsä kanssa.

Toimeentulo ei ole silti aina itsestäänselvyys. Kuten Suomessa, niin myös Virossa muusikot saavat todella painaa työtä elantonsa eteen.

"Kyllä se toimeentulo aika hankalaa on. Laskimme juuri, että Virossa ehkä noin 20 bändiä, jotka tulevat toimeen ihan hyvin."

Rästalla itsellään ei silti ole ollut koskaan isoja ongelmia. Hän on niin vähään tyytyväinen.

"Mulla on 25 vuotta vanha Mersu ja ajan myös paljon polkupyörällä", hän nauraa.

Koti on Kadriorgin kaupunginosassa vanhassa kolmikerroksisessa kerrostalossa. Siellä on myös koira, pieni jackrusselinterrieri.

Yhteistyö säkenöivän Elina Bornin ja ujon Stig Rästan välillä jatkuu tulevaisuudessakin, kävi Euroviisuissa tänään miten tahansa.

Tällä hetkellä isona projektina on Bornin sooloura. Keskiviikkona ilmestyi hänen ensimmäinen levynsä. Rästa on toiminut kansainvälistä Aguilera-tyylistä poppia sisältävällä levyllä säveltäjänä ja tuottajana.

Rästa on myös Bornin manageeraustiimissä. Uusi artisti tarvitsee aikaa vähän enemmän kuin oma bändi Traffic joka toimii jo kahdeksan vuoden jälkeen, viiden miehen kesken, omalla painollaan.

Mutta tänä iltana Rästa ja Born nousevat laulamaan toisilleen miljoonien ihmisten eteen Wienin Stadhallen lavalle.

Kuinka kisassa käy?

"Italialla, Venäjällä ja Ruotsilla on kovat kappaleet. Ja Liettualla."

Entäs te?

"Ääh, en osaa sanoa."

Manageri auttaa sivummalta:

"Te olette voittajia. Jo nyt."

Mari Koppinen HS
Wien

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat