Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Urbaanista elämästä on tullut valtauskonto – mutta maalle voi pian olla taas tungosta

Kiihtyvä kaupungistuminen on globaali ilmiö, ja asuinpaikka on alkanut määrittää ihmisen arvoa. Ruotsissa noussut pakkokaupungistavaa "urbaania normia" kritisoiva liike pohtii paikan vaikutusta ihmisen identiteettiin.

Kulttuuri
 
Pirkko Kotirinta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.
Pentti Koskinen HS
Kaupungeissa on vetovoimaa kaikkialla maailmassa, myös Suomessa.
Kaupungeissa on vetovoimaa kaikkialla maailmassa, myös Suomessa. Kuva: Pentti Koskinen HS

Eduskuntavaalien jälkeen suomalaiseen keskusteluun nousi termi "helsinkiläinen kulttuurikupla" näyttelijä Krista Kososen arveltua Helsingin Sanomissa, että hän elää sellaisessa itse. Kosonen totesi, ettei hän esimerkiksi tunne ketään perussuomalaisia äänestänyttä.

Kososen huomio ymmärrettiin kärkevämmäksi kuin se olikaan, ja keskustelu kahtiajakautuneesta Suomesta oli valmis. Asetelma: punavihreä Helsinki vastaan perussuomalainen muu Suomi.

Helsinkiläinen kulttuurikupla on paikannettavissakin aika tarkoin, kantakaupunkiin. Siihen kuuluu runsas kulttuuritarjonta, rosoisia kahviloita, kasvisravintoloita, pyöräilyä liikkumismuotona ja sisäänrakennettuna ajatus suuresta suvaitsevaisuudesta.

Muu Suomi taas on mielikuvissa ABC-Suomea, josta ei saa chai lattea eikä joogasaliakaan löydy ihan naapurista.

Vuonna 2008 tapahtui suuri globaali käänne: maapallon ihmisistä useampi asui kaupungissa kuin maalla. Vetovoimaiset kaupungit kasvavat kaikkialla yhä suuremmiksi ja suuruutta myös tavoitellaan talous- ja aluepolitiikalla.

Kööpenhamina esimerkiksi haluaa ylittää jopa valtiorajan ja syleillä itseensä Malmön alueen Ruotsista. Näin syntyisi 3,8 miljoonan hengen metropoli, jonka ajatellaan houkuttelevan kansainvälisiä yrittäjiä. Suur-Kööpenhaminalle on jo englanninkielinen nimikin odottamassa, kertoi The Guardian maaliskuussa: Scandinavia Bay Area, San Francisco Bay Areaa matkien.

Ruotsi taas kaupungistuu jo nyt länsimaista toiseksi nopeimmin, väittävät Urban Express -kirjan kirjoittaneet Kjell A. Nordström ja Per Schlingmann.

Heidän mukaansa ainoastaan Brasiliassa muuttoliike kaupunkeihin on kiivaampaa. Seuraukset näkyvät eritoten Tukholmassa, jonka asuntoahdingosta myös HS on kertonut, viimeksi tämän viikon torstaina.

Helsingillä on omat metropolikaavailunsa, ja asuntopulaa täällä on yritetty ratkoa vuosikymmenet, suuremmin onnistumatta.

Nyt Helsingissä ollaan varpaillaan tulevan keskustavetoisen hallituksen linjausten takia: miten hyvin maaseututaustaiset päättäjät ymmärtävät pääkaupungin ahdingon?

Sana hajasijoitus aiheuttaa kauhunsekaisia väristyksiä.

Ruotsin Yle eli Svt on omistanut kahtiajakautuvalle Ruotsille runsaasti aikaa tänä keväänä ohjelmakokonaisuudessaan #ettsverige (#yksiruotsi). Sen avasi kulttuuriohjelma Kobran kaksiosainen tutkimusmatka Stad och land (Kaupunki ja maaseutu). Ohjelmassa ajettiin Ruotsi päästä päähän, Malmöstä Jukkasjärvelle, ja tavattiin tutkijoita, taiteilijoita, kirjailijoita ja muita maalla asuvia. Kobran jututtamat ihmiset ovat tavalla tai toisella päättäneet nousta puolustamaan asuinpaikkojaan. He eivät halua purematta niellä kaupungistumisilmiötä, josta Ruotsissa käytetään termiä urbaani normi.

Urbaani normi tarkoittaa sitä, että ainoastaan kaupunkilainen elämäntapa on hyväksytty ja tavoiteltava, normi. On tullut itsestäänselvyydeksi ajatella, että kaupunki on maaseutua parempi asuinpaikkana.

Työt, luovuus, unelmat: ne kaikki ovat kaupungissa, Urban Express -kirjailijat toteavat Kobrassa.

Myös Suomi on kaupungistunut jo vuosikymmeniä. Kaupungistumiskehitys on "luonnonlain kaltainen ilmiö, joka on jo 1950-luvulta, vauhdittuen 70-luvulta lähtenyt liikkeelle", totesi Helsingin yliopiston kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara torstaina radiossa Ylen Ykkösaamussa. Siihen on Vaattovaaran mukaan "äärimmäisen vaikea ja jopa tarpeetonta" tarttua esimerkiksi hallintomalleilla, koska "meillä on kehityskulkuja, jotka kaikissa länsimaissa ovat tuottaneet kaupunkimaisia valtioita".

Opiskelu- ja työpaikat ovat kaupungeissa ja niiden perässä muutetaan, tietysti. Mutta urbaaniin normiin perehtyneet väittävät Ruotsissa, että asenneilmasto pakottaa kaikki kaupunkilaisuuteen muutenkin.

Jokaisen kynnelle kykenevän oletetaan pyrkivän pois maaseudulta niin pian kuin suinkin. Maalle jäämistä ei pidetä omana valintana vaan epäonnistumisena, todetaan useammasta suusta Kobra-ohjelmassakin.

Mutta ketkä pitävät?

He, joilla on valta ja mediat käsissään saada äänensä kuuluviin. (Pää)kaupungissa asuvat.

Miettikääpä, millaisena Suomen maaseutu esitetään tv-sarjoissa? Maajussille morsian! Tuurin kyläkauppias! Duudsonit! Ei ehkä ihan koko kuva maaseudun ihmisistä.

Uutisissa taas esiin nousevat lähinnä vain ongelmat, vähän niin kuin Afrikka-uutisoinnissa.

Eipä ihme, että ainakin ennen vanhaan moni meistä maalta kaupunkiin muuttaneista koetti myös kiivaasti sopeutua urbaaniin normiin, ettei maalaisuus vain paljastuisi.

Nyt kaikki maailman tieto leviää bittiavaruudessa sukkelasti, maantieteellisistä rajoista piittaamatta. Digitaalinen vallankumous mahdollistaisi periaatteessa etätyöskentelyn, mutta käytännössä kaupunkien vetovoima sen kun voimistuu.

Myös urbaanin normin kaikki ulkoiset tunnusmerkit leviävät nopeammin kuin koskaan ennen. Näyttääkseen kalliolaiselta taidelukiolaiselta ei tarvitse olla sellainen. Mutta toisaalta: kuitenkin vain Kalliossa on ilmapiiri, jossa kalliolaisen taidelukiolaisen on helppo hengittää.

Vai onko oikeasti?

Tämäntapaisiin lukkiutuneisiin mielikuviin jymähtänyttä ajattelutapaa ravistelee Ruotsissa Härifrån-niminen verkkosivusto. Sen perustaneet ekonomit Johanna Nilsson ja Maria Lilieström ovat huolissaan kasvavasta kuilusta maaseudun ja kaupungin välillä.

Suomessa ei ole tullut vastaan samantyyppistä keskustelua, mutta tuoreet tutkimukset kuten Työ- ja elinkeinoministeriön Maaseutu 2014 -barometri korostavat maaseudun potentiaalia. Barometriin sisältyvän tutkimuksen väite "Maaseutu on minulle tärkeä osa kulttuuriperintöni" saa kaikkein suurimman kannatuksen, liki 70 prosenttia, kaikkein nuorimmassa tutkittujen joukossa eli 15–24-vuotiaissa. Yli puolet nuorista oli sitä mieltä, että "maaseutu tuo elämääni tilaa ja rauhaa".

"Suomalaisen maaseudun luonto-osaamiseen, hyvinvointitarjontaan ja kulttuuriin pohjaavaa innovointipotentiaalia ei tule hukata", tutkijat Kari Ilmonen ja Ilkka Luoto kirjoittavat raportissa.

Ruotsalainen Härifrån-sivusto taas pureutuu erityisesti kysymykseen paikan vaikutuksesta identiteettiin.

"Tutkimme kuinka käsitykset maantieteellisestä paikasta vaikuttavat ihmisen arvoon", sivuston etusivulla linjataan. Härifrånin mukaan kaupungista ja urbaanista elämästä on tullut aikamme uskonto. Sitä millaisia seurauksia tästä kehityksestä on alueille kaupunkien ulkopuolella ei ole juuri tutkittu.

Siinä missä sukupuoleen liitettyjen normien osalta keskustelu on mennyt eteenpäin, asuinpaikkaan liittyvässä keskustelussa on vielä tekemistä, Nilsson ja Lilieström toteavat. Suomessa tuntuisi sukupuoleen liitettyjen normienkin osalta piisaavan vielä keskusteltavaa.

Kulttuurin merkityksestä ja arvosta puhutaan Suomessa pelottavan vähän. Poliitikot kyllä hokevat luovuus-sanaa, mutta mitä he sillä tarkoittavat? Voisiko, oi voisiko sillä olla jotakin tekemistä sivistyksen ja kulttuurin kanssa? Kulttuuriministerille riittäisi tässä maassa kyllä työsarkaa.

Palataan vielä television ääreen. Kobra-ohjelmaa katsoessa sydänalassa läikähti aalto, kahteenkin suuntaan.

Yhtä autiot ovat maisemat Suomenkin maaseudulla kuin yhä harvempaan asutussa osassa Ruotsia; yhtä ankeita tyhjinä tuijottavat liikehuoneistojen ikkunat.

Ja toisaalta: yhtä jylhiä ovat valtavat metsät – silloin kuin niitä ei ole pilattu avohakkuilla – ja sinisiä järvet.

Tuo jälkimmäinen kaunis maaseutu kelpaa kaupunkilaisillekin, sopivina annoksina ja mieluiten kesällä.

Se aika on taas ovella.

Jos ilmastonmuutos tästä vielä pahenee ja maailma jatkaa saastumistaan, maalle voi olla vielä tungosta.

Pohjoisen pallonpuoliskon puhdas ilma ja luonto voivat olla kovempi globaali kilpailutekijä kuin kukaan nyt uskoo – tai uskaltaa kuvitella.

Pirkko Kotirinta
pirkko.kotirinta@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen
toimitussihteeri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat