Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viulistin romaani svengaa ympäri maailmaa – Emma Hooper vierailee Helsinki Lit -festivaalilla

Helsinki Lit -festivaalille saapuvan Emma Hooperin tekstiä on innoittanut Kanadan historia, lauluja suomalainen maalaismaisema

Kulttuuri
 
Kanadalainen kirjailija ja muusikko Emma Hooper asuu nykyisin Englannin Bathissa.
Kanadalainen kirjailija ja muusikko Emma Hooper asuu nykyisin Englannin Bathissa.

Kumpi matkustaa paremmin, musiikki vai kirjallisuus?

Puhelimesta ei kuulu vähään aikaan mitään, sillä kanadalainen esikoiskirjailija Emma Hooper (s. 1980) jää miettimään vastausta. Hän päätyy musiikkiin.

"Sekin vaihtelee kulttuurista toiseen, mutta ei ole kuitenkaan kieli, joka kaipaisi kääntämistä kuten tekstit. Sitä paitsi nykyinen globalisaatio tekee erilaisten musiikkien ymmärtämisen koko ajan helpommaksi."

Hooper on pohtinut asiaa paljon, sillä hän on paitsi kirjailija myös alttoviulisti ja musiikintutkija Bathin yliopistossa Englannissa.

Toisaalta myös hänen romaaninsa Etta ja Otto ja Russell ja James on matkustanut vaivatta kulttuurista toiseen. Teosta, joka kertoo 82-vuotiaan naisen patikkamatkasta Kanadan halki, voi lukea jo 18 kielellä, myös suomeksi.

Owen Benson
Emma Hooper tekee musiikkia nimellä Waitress for the Bees. Hän laulaa kuulaasti ja säestää itseään paitsi alttoviululla myös haitarilla ja sahalla.
Emma Hooper tekee musiikkia nimellä Waitress for the Bees. Hän laulaa kuulaasti ja säestää itseään paitsi alttoviululla myös haitarilla ja sahalla.

Menestys jaksaa hämmästyttää Hooperia, sillä romaani on vahvasti sidoksissa Kanadan viime vuosisataan.

"Halusin kirjoittaa perhehistoriaa ja haastattelin äitiäni sukumme vaiheista ja 1930- ja 40-lukujen agraarista Saskatchewanista. Isoäiti oli maalaisopettaja ja tapasi isoisän koulussa, samalla tavalla kuin romaanin Etta Oton."

Enemmän samastumispintaa lukijoille tarjoaakin kenties Hooperin biologinen maailmankatsomus. Se näkyy luonnonkuvauksessa ja siinä, miten tarina kunnioittaa koko elämänkaarta.

Etta, Otto, Russell ja James on siitä erikoinen romaani, että päähenkilöt ovat vanhuksia – paitsi yksi, joka on kojootti.

"Usein unohdetaan, että ihminen on vain laji toisten joukossa. Me myös muutumme ja kehitymme halki koko elämän", Hooper sanoo. "Vaikka monet kirjat ja elokuvat toista väittävät, merkittäviä asioita tapahtuu muulloinkin kuin kolmentoista ja kolmenkymmenen ikävuoden välillä."

Kirjassa on erityistä myös rakenne. Eri näkökulmat luovat kohtauksia, ja katkelmallisuutta korostetaan runsaalla toistolla, dialogilla ja lyhyillä, yhdenkin sanan lauseilla.

"Rytmi on tekstissä yhtä tärkeää kuin musiikissa", Hooper selittää. "Pidän toistosta; se vastaa rumpujen sykettä."

Voi se tosin vastata askeltenkin tahtia, sillä vaelluskirjan tekijä on kokenut pitkänmatkanjuoksija. Maratoneja on takana kahdeksan.

Lisäksi Hooper halusi kirjaan "paljon valkoista". Sekin liittyy muusikkotaustaan.

"Tyhjällä tilalla on sama merkitys kuin tauoilla musiikissa. Ne saavat lukijan ja kuulijan kiinnostumaan siitä, mitä tulee seuraavaksi."

Musiikin ja kirjallisuuden suhteet ovat itse asiassa läheiset, Hooper uskoo. Hän on tutkinut asiaa väitöskirjaksi asti ja opettaa sitä nyt Bathin yliopistossa.

Kirjailijalle musiikki on hänen mukaansa oiva väline syventää henkilökuvia ilman turhaa sanallista kuvailua. Esimerkiksi brittiklassikko E.M. Forster panee päähenkilöt paikalleen sillä, miten he suhtautuvat Beethovenin sinfonioihin.

Hooper itse laittaa henkilönsä laulamaan.

"Se sopii kirjaan, jossa kävellään paljon, mutta tuo tekstiin myös lisää ulottuvuuksia", hän sanoo. "Sodanajan maalaiskoulussa lauletaan isänmaallisia lauluja, mutta homoseksuaali sotilashahmo laulaa nuotiolla Judy Garlandin katkeransuloista April Showers -iskelmää. Kojootin kappale taas on Johnny Cashin cowboy-laulu Bury Me Not on the Lone Prairie."

Emma Hooperin oma instrumentti on alttoviulu. Musikaalisen perheen keskimmäinen aloitti viulunsoiton kolmivuotiaana.

"11-vuotiaana vaihdoin alttoviuluun. Isompi, matalampi ja vähemmän virtuoottinen soitin sopi minulle paremmin."

Orkesterisoitto antoi puolestaan aikanaan tilaa kamarimusiikille. Nyt Hooper on osa The Stringbeans -jousikvartettia, joka valmistelee ensimmäistä albumiaan.

Suosittu studio- ja taustayhtye on soittanut elokuvissa ja mainoksissa ja säestänyt muun muassa Peter Gabrielia tämän konserteissa.

"Bath on täynnä muusikoita, ja toisin kuin Lontoossa täällä myös autetaan kollegoita. Gabriel asuu lähettyvillä, tiesi meistä ja ehdotti yhteistyötä."

Soolourakin Hooperilla on. Projektissa nimeltä Waitress for the Bees hän laulaa sävelmiään ja soittaa alttoviulun lisäksi haitaria, kellopeliä ja sahaa.

"Se on vanha kanadalaisten metsurien soitin! Ja aika samanlainen soittaa kuin jouset."

Toiveissa on, että Hooper soittaa ja laulaa tänään Helsinki Lit -festivaalillakin – ehkä jopa yhdessä keskustelukumppaninsa Maija Vilkkumaan kanssa. Silloin nähtäisiin kaksi kirjailija-muusikkoa samaan aikaan lavalla.

Silloin kuultaisiin myös lauluja, joita Hooper valmisteli alun perin Suomessa, Arteles-taideresidenssissä Pirkanmaan Haukijärvellä.

"Olin siellä kuukauden 2010, kun halusin selvittää, olisiko minusta kvartettisoittajan lisäksi solistiksi, osaisinko säveltää omaakin musiikkia."

Nyt sooloalbumeita on takana jo kaksi. Varhemmat laulut kertovat dinosauruksista, myöhemmät hyönteisistä.

"Siirryin isoista ja hitaista aiheista pieniin ja vikkeliin. Pidän hyönteisistä kovasti, eniten ehkä kimalaisista ja kaskaista."

 

Emma Hooper: Etta ja Otto ja Russell ja James. Suom. Sari Karhulahti. Gummerus. 333 s.
 
Emma Hooper ja Maija Vilkkumaa keskustelevat klo 16.15 Helsinki Lit -festivaalilla (Savoy-teatteri, Kasarmikatu 46). Liput 15 e.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat