Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"En osaa mennä poliisin nahkoihin"

Tanskalainen Jonas T. Bengtsson kuvaa rikosromaaneissaan pikkurikollisten levotonta kujanjuoksua Kööpenhaminassa

Kulttuuri
 
Markus Jokela HS
Jonas T. Bengtssonin mielestä Tanskassa kirjat alistetaan usein poliittisen keskustelun välineeksi.
Jonas T. Bengtssonin mielestä Tanskassa kirjat alistetaan usein poliittisen keskustelun välineeksi. Kuva: Markus Jokela HS

Vanhat mielikuvat on syytä päivittää, jotta tietää, missä oikeasti mennään. Ruotsalainen rikoskirjailija Jens Lapidus pani uusiksi käsityksemme Tukholman alamaailmasta ja rikollisjengeistä lähes kymmenen vuotta sitten aloittamallaan Stockholm noir -sarjalla.

Nyt saman tekee Kööpenhaminalle tanskalainen rikoskirjailija Jonas T.Bengtsson, jonka Brønshøj'n lähiöön sijoittuva läpimurtoromaani Subamarino ilmestyy nyt myös vihdoin suomeksi.

Tanskaksi tämä menestysromaani julkaistiin jo vuonna 2007. Thomas Vinterbergin romaanista ohjaama samanniminen elokuva sai Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon vuonna 2010.

"Elokuva on uskollinen romaanilleni. Se on kuvattu oikeilla kulmilla Brønshøj'ssä ja päähenkilötkin hengittävät samaa katkuista ilmaa kuin romaanissa", kertoo Brønshøj'ssä kakkosasuntoa pitävä Jonas T. Bengtsson.

Itse hän ei osallistunut elokuvan käsikirjoituksen tekoon. "Kirjoitin siihen vain muutaman dialogin, mutta panos oli niin pieni, ettei nimeäni edes mainita elokuvan lopputeksteissä."

Tummissa vesissä etenevä Submarino on siinä mielessä poikkeuksellinen pohjoismainen rikosromaani, että poliisi tai rikoskomisario ei yritä selvittää romaanin kuvaamia tapahtumia ja ristiriitoja. Siinä ei olla siis nappaamassa syyllistä kiinni. Tapahtumat kerrotaan lyhyen linnatuomion istuneen Nickin näkökulmasta. Bengtsson kuvaa ihmistä, jotka ovat pudonneet yhteiskunnan ulkopuolelle. Sillä puolella rikollisuus on arkea.

"En ole kiinnostunut perinteisestä rikosromaanista, jossa lopussa kaikki langat sidotaan kauniisti yhteen. Siksi kirjoissani joku neropatti ei liioin etsi syyllistä. En osaa mennä poliisin nahkoihin. Olen paljon enemmän kiinnostunut pikkurikollisista ja heidän elämäntilanteestaan", Bengtsson toteaa.

Submarinossa omien aaveidensa kanssa taisteleva Nick yrittää löytää nurkkaan ajautunutta veljeään, joka on pahassa kamakierteessä. Henkilögalleria on vahvasti monikulttuurinen – kuten Brønshøj oikeastikin on. "Toki siellä asuu muutama tanskalainenkin."

Vahvaan noir-tunnelmaan sukeltava Submarino on ehkä Jonas T. Bengtssonin (s. 1976) tähänastisen uran tärkein kirja, vaikka kirjailija ei mieluusti itse lähtisi kirjojaan keskenään vertailemaan, koska jokainen niistä on tavallaan kuin oma lapsi. Eikä lapsia pisteytetä.

"No, voisi sanoa, että esikoisromaanin kanssa tein kaikki mahdolliset virheet. Toisen kirjan Submarinon kanssa osasi jo virheitä välttää. Kolmas lapsi taas koulutti minua. Jouduin hylkäämään käsikirjoituksen ja kirjoittamaan uuden kirjan." 

Jonas T. Bengtsson keskustelee Sofi Oksasen kanssa Helsinki Lit -tapahtumassa Savoy-teatterissa lauantaina klo 12.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat