Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hanna Brotherus syntyy entistä valoisampana

Kansallisteatterin Hanna B on taiteilijan yritys syntyä uudelleen sen jälkeen, kun on synnyttänyt neljä lasta

Kulttuuri
 
Nico Backström
Hanna Brotherus Kansallisteatterin esityksessä Hanna B.
Hanna Brotherus Kansallisteatterin esityksessä Hanna B. Kuva: Nico Backström
Arvio: tanssi
Hanna B. Kansallisteatterin Willensaunassa. Tanssi, teksti ja koreogtrafia Hanna Brotherus. Dramaturgia Marie Kajava, visualisointi Auli Turtiainen, musiikki ja äänisuunnittelu Johannes Brotherus, valosuunnittelu Ville Virtanen. Näyttämöllä Hanna Brotherus.

Kaksikymmentä vuotta erilaisten erityisryhmien kuten vammaisten, maahanmuuttajien ja vanhusten kanssa esityksiä tehnyt koreografi Hanna Brotherus asettuu nyt ensimmäistä kertaa itse näyttämölle.

Kaikki alkaa leivän leipomisesta. Brotherus leipoo erilaisia yhdistelmiä, omaa sukuaan, omaa menneisyyttään. Hiljalleen syntyy kahteen uuniin laitettavia leipiä. Sen jälkeen on aika luoda katse menneeseen ja kulkea nykyhetkeen.

Matkallaan hän on veikeä Peppi Pitkätossu, jauhoja pöllyttävä vieraanvarainen emäntä, oman sukunsa salaisuuksia pohtiva nuori nainen.

Willensaunan näyttämön lavastuksessa on punainen jääkaappi, kaksi uunia ja pöytiä, jotka taipuvat moneen, kuten synnytyssairaalan vuoteeksi ja gynekologin istuimeksi. Valot, äänet ja värit antavat näyttämölle vähän kimalletta ja glamouria.

Esityksestä puuttuu ankea arkisuus. Se on korostetun eteerinen ja tunteellinen.

Brotherus empii, hyppelee veikeästi, huojuu kuin opettelisi kävelemään uudestaan. Välillä hän puhuu mikrofoniin elämänsä aikana oppimiaan totuuksia.

Liikkeet ovat laajoja kaaria, asennon hakemista, yritystä sekä säilyttää jotain vanhasta minuudesta että kurottaa samalla uuteen.

Hanna B antaa neljän lapsen tuoman ilon, huolen, onnen ja väsymyksen määrän näkyä. Vaihtuvien asujen värikoodit kertovat myös tarinaa uudesta alusta. Hauraudesta ja voimasta.

Brotheruksen teoksia nähneelle esitys antaa ikään kuin mahdollisuuden kurkistaa kulissien taakse maailmaan, jossa oma eksistentiaalinen kriisi pitää hoitaa nopeasti kauppalistan laatimisen ja lastenhoidon sekä tanssiteoksen askelkuvioiden miettimisen lomassa.

Taiteilijan uudelleensyntymiseen kuuluu myös oman seksuaalisuuden ja oman ajan saaminen takaisin. Esityksen loppupuolella Brotherus konttaa mustapitsisissä alusvaatteissa notkeana ja itsellisenä.

Esitys on hetkittäin epätarkan liikekielensä vuoksi rytmitöntä. Brotheruksen korostetun artistinen koreografin käsiala on aluksi maneerista mutta lopulta myös tuttua ja turvallista ilmaisua rikkovaa.

Vahvat tunteet ja ihmisten yksinäisyyden muurin hellä murtaminen ovat Brotheruksen taiteen ydintä. Hanna B syntyy uudelleen, entistä valoisampana. Ja yleisö saa poistua salista tuoreen leivän maku suussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat