Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kykyjenetsijät ja muotitoimittajat eivät tulleet Helsinkiin turhaan: Aalto-yliopiston muotinäytös lunasti odotukset

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun muotinäytös lunasti odotukset Suomen merkittävimpänä

Kulttuuri
 
Tämä on muodin tulevaisuus!
Tämä on muodin tulevaisuus!
Katso muotivaikuttajien ensivaikutelmat näytöksestä. Toimittaja: Sami Sykkö, kuvaus ja leikkaus: Petri Krook

Suvilahden Kattilahallissa oli perjantai-iltana kuumaa kuin saunassa, mutta yleisö seurasi silmä kovana, kun Aalto-yliopiston muodin opiskelijat esittelivät kokoelmansa.

Loppuunkutsutun ja -myydyn muotinäytöksen eturivin tuoleille ei päässyt istumaan kuka tahansa.

Niihin oli teipattu suomalaisten muotilehtien päätoimittajien, tärkeimpien stylistien ja maan muiden muotivaikuttajien nimet – sekä kymmenien kansainvälisten kykyjenetsijöiden, toimittajien ja sisäänostajien.

Markus Jokela HS
Hanne Jurmun ja Anton Vartiaisen miestenmallisto oli villi, vapaa ja herbaariohenkisesti kasvein koristeltu.
Hanne Jurmun ja Anton Vartiaisen miestenmallisto oli villi, vapaa ja herbaariohenkisesti kasvein koristeltu.

Kertoo paljon suomalaisen muodin nykytilasta, että Aalto-yliopiston opiskelijanäytös on maan merkittävin ja ammattimaisimmin järjestetty muotinäytös, johon tullaan ulkomailta asti. Muotinäytökseen kykeneviä yrityksiä Suomessa on nimittäin vähän, mutta suomalaisesta muodista kohistaan nyt ulkomailla.

Se johtuu pitkälti Aalto-yliopistosta. Koulun opiskelijat ovat viimeisten kolmen vuoden aikana loikanneet kansainvälisten muotisuunnittelukilpailujen kärkeen. Muotinäytökseen kykyjenetsijät ovat tulleet nähdäkseen, onko kilpailuvoittajien varjossa kasvanut uusia, kiinnostavia nimiä.

Vastaus on kyllä. Milanosta ja Pariisista ei ole matkustettu Helsinkiin turhaan, sillä tämän kevään näytös jatkoi edellisten näytösten korkeatasoista linjaa. Suomessa suunnitellaan omaperäisiä vaatteita, joiden kaltaisia ei muiden maiden näytöslavoilla näe.

Materiaaliosaaminen ja Aallon hyvinvarustellut studiot näkyvät kokoelmasta toiseen. Värit ja neuleet ovat Aallon opiskelijoiden valttikortteja.

Yksi näytöksen kohokohtia oli Hanne Jurmun ja Anton Vartiaisen yhteinen miestenkokoelma, joka näytti joukolta villiintyneitä botanisteja. Runsaiden, hapsuilla ja nyöreillä koristettujen asujen juju olivat paneelit, joihin oli vangittu prässättyjä kasveja.

Vaikutuksen teki myös Carolina Forssin 60-lukua henkivä kandikokoelma, jonka villasta ja silkistä koostettuja asuja koristivat musteläiskätestistä muistuttavat painokuviot.

Diesel-merkki jakoi ansaitusti nimikkopalkintonsa Anni Raasmajan kandikokoelmalle. Sen erikoisuuksia oli itse kehitetty brodeeraustekniikka, jossa metallinvärisiä lankanippuja ommeltiin pohjakankaaseen kiemuraisiksi kuvioiksi.

Carolina Forss inspiroitui ajatuksesta kotoaan karkaavasta takavuosien kotiäidistä.
Carolina Forss inspiroitui ajatuksesta kotoaan karkaavasta takavuosien kotiäidistä.

Värin käyttö oli kautta linjan taidokasta. Parhaisiin esimerkkeihin kuului Havina Jäntin kokoelman hallittu, pastellinen väripaletti. Täysin valkoiseen luottanut Maria Suomalainen vakuutti kankaan origamimaisella taittelulla.

Näyttävien asujen menestyminen Hyèresin kilpailussa tuntuu vaikuttaneen opiskelijoiden työskentelyyn. Liiasta varovaisuudesta ei opiskelijoita voi syyttää. Jos johonkin sorruttiin, niin ehkä liikaan yrittämiseen.

Villeimmät materiaaliyhdistelmät eivät välttämättä tehneet vaikutusta.

Muotitoimittaja Sami Sykön suosikkeihin kuuluivat Forssin, Jurmun ja Vartiaisen ohella Marimekon stipendin saanut Ilona Hackenberg.

"Hackenberg on yksi Aallon suurista lahjakkuuksista. Hän on onnistunut kehittämään erottuvan tyylin, joka yllättää vuodesta toiseen", Sykkö sanoo.

"Asujen muodot ovat yksinkertaisia, kankaat valuvia, mutta kuviot, koristeet ja värien yllättävät yhdistelmät tekevät niistä mieleenpainuvia. Hän on itsenäinen suunnittelija, joka valmistaa materiaalinsa itse."

Erilaiset valjaat, vyöt ja pinkki väri olivat näytöksessä suosittuja. Maija Meron ja Pauliina Salmelan kokoelma yhdisti nämä kaikki.

"Heidän versionsa oli muita yhtenäisempi ja humoristisempi", arvioi Sykkö.

"Kulkiko catwalkilla seksuaalisesti vapautunut laskuvarjojääkäreiden pataljoona matkalla Euroviisuihin, vai olivatko nämä pinkit pirskahdukset sittenkin uuden sukupolven perussuomalaisia – miehiä, jotka ovat syntyneet niin tasa-arvoiseen Eurooppaan, että heille pinkki on miehekkään miehen väri siinä missä sininen ja harmaakin?"

Suomalainen muoti kiinnostaa Pariisin ja Milanon kykyjenetsijöitä
Suomalainen muoti kiinnostaa Pariisin ja Milanon kykyjenetsijöitä
Italian Voguen kykyjenetsijä Sara Maino ja muotiyrityksille sopivia suunnittelijakykyjä etsivä Mariasole Pastori kertovat Designmuseon muotitapahtumassa, miksi suomalainen muoti on tuonut heidät Helsinkiin. Toimittaja: Aino Frilander. Kuvaaja: Janne Järvinen. Editointi: Esa Syväkuru.

Anni Raasmaja sai kokoelmastaan Diesel-muotimerkin palkinnon.
Anni Raasmaja sai kokoelmastaan Diesel-muotimerkin palkinnon.

Ilona Hackenbergiä pidetään yhtenä tulevaisuuden lupauksista.
Ilona Hackenbergiä pidetään yhtenä tulevaisuuden lupauksista.

Maria Suomalaisen kokovalkoisessa mallistossa huomio kiinnittyi materiaalin taitteluun.
Maria Suomalaisen kokovalkoisessa mallistossa huomio kiinnittyi materiaalin taitteluun.

Havina Jäntin kokoelman värit olivat yksi näytöksen hallituimpia.
Havina Jäntin kokoelman värit olivat yksi näytöksen hallituimpia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat