Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten selvisimme ennen Helsinki Lit -festivaalia?

Uusi kirjatapahtuma oli lyhyt ja sivistynyt, mutta antoi tilaa myös yllätyksille

Kulttuuri
 
Markus Jokela HS
Hassan Blasim ihmetteli, miksi hän oli Helsinki Litissä lukemassa, ei keskustelemassa.
Hassan Blasim ihmetteli, miksi hän oli Helsinki Litissä lukemassa, ei keskustelemassa. Kuva: Markus Jokela HS

Helsingin uuden kirjallisuusfestivaalin yleisötavoite paitsi saavutettiin myös ylitettiin huimasti. Ohjelmajohtaja Philip Teir toivoi runsas viikko sitten, että pääsyliput kelpaisivat viidellesadalle.

Kaikkiaan kävijöitä oli 1 200: perjantai-iltana Savoy-teatteri oli aivan täynnä, ja lauantainakin kuulijoita oli noin viisisataa.

"Helsinki Lit järjestetään siis ensi vuonnakin", tuottaja Heidi Backström lupaa. "Viikonloppu saattaa tosin muuttua sen mukaan, kuinka kiinnostavat kirjailijat ovat liikkeellä."

Sillä sehän on tällaisen tapahtuman pääedellytys: esiintyjät, joiden näkemisestä yleisö haluaa maksaa. Ihan halpa Helsinki Lit ei ollut: kahden päivän passi 25 ja päivälippu 15 euroa.

Tämä on Suomessa uutta, mutta ei vaikuttanut olevan mikään kynnyskysymys. Yksin Mihail Šiškinin Venäjä-analyysi ja harvoin nähtyjen Peter Høegin ja Monika Fagerholmin keskustelu olivat lippurahan väärtejä.

Yleisö näytti nauttivan muustakin ohjelmasta, varmaan juuri siksi, ettei kyse ollut perinteisistä haastatteluista vaan keskusteluista.

Esiintyjien lisävalmennus ei silti olisi pahitteeksi, sillä toiset kirjailijat ovat edelleen tottuneempia haastateltavia kuin keskustelijoita.

Esimerkiksi Lena Andersson ei kunnolla haastanut Jörn Donneria tai Märta Tikkanen Juha Itkosta– myös siksi, että nämä eivät päästäneet irti omista haastattelijanrooleistaan.

Lisääkin lipun hinnalla sai: pehmeän istuimen ja esitysten välillä kevyttä klassista musiikkia jousitrion soittamana. Ja vielä yllätyksiäkin!

Peter Høegin tanssahtelu lavalla oli ihana lisä, samoin kanadalaisen Emma Hooperin ukulelen säestämä laulu ankylosauruksesta.

Parasta oli kuitenkin se, miten Suomessa asuva irakilaiskirjailija Hassan Blasim antoi festivaalijärjestäjien ja yleisön kuulla kunniansa, koska hänet oli pyydetty vain lukemaan tekstiään, ei keskustelemaan kuten muut kirjailijavieraat.

Blasim arveli, ettei hänen työnsä kiinnosta tarpeeksi, vaikka novellikokoelmiakin on ilmestynyt suomeksi jo kaksi. "Jos huono kielitaitoni on syy, kai löytyisi kääntäjä."

Festvaalijärjestäjien mukaan kyse oli väärinkäsityksestä: he olivat luulleet, että Blasim halusikin juuri lukea tekstejään.

Spontaanissa alustuksessa kirjailijan kritiikki laajeni koskemaan myös koko Suomea, jonka suhtautumista maahanmuuttajiin hän piti tekopyhänä.

Helsinki Litissäkin Blasim arveli olevansa "erilainen lintu", joka saa yleisön tuntemaan itsensä fiksuksi ja suvaitsevaiseksi: "Tässä on mamu, joka lukee tarinan sen sijaan että myisi teille pizzaa."

"Mutta toivotteko tosiaan, että maahanmuuttajat olisivat kanssanne samanarvoisia", hän haastoi. "Feministitkin puhuvat tasa-arvosta, ja samaan aikaan kaduilla istuu ihmisiä kerjäämässä."

Juuri tällaista ravistelua tarvitsemme, ja nimenomaan sivistyneissä kirjallisuustapahtumissa.

Suvi Ahola
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat