Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apulaisoikeusasiamies: Sibelius-Akatemian kansanmusiikin professori valittiin vastoin lakia

Kulttuuri
 

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja moittii päätöksessään Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaa siitä, että se valitsi kansanmusiikin professoriksi Kristiina Ilmosen.

Pajuoja tutki professuurin täytön laillisuutta Hannu Sahan tekemän kantelun johdosta. Saha haki itsekin professuuria, ja häntä suosittelivat tehtävään niin kansainväliset asiantuntijat, rekrytointitoimikunta kuin Sibelius-Akatemian akateeminen neuvostokin. Taideyliopiston rehtori Tiina Rosenberg nimitti professoriksi kuitenkin Kristiina Ilmosen.

"Laillisuusvalvonnan kannalta pidän Sibelius-Akatemian menettelyä tämän työsuhteisen professuurin täytössä yliopistolain 30 §:n ja perustuslain 6 §:n 1 momentin näkökulmista lainvastaisena", apulaisoikeusasiamies Pajuoja kirjoittaa päätöksessään. Yliopistolain pykälän mukaan yliopistossa sovelletaan hallintolakia sen hoitaessa julkista hallintotehtävää, ja perustuslain momentin mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Kahdeksasta hakijasta Kristiina Ilmonen oli ainoa, joka ei hakuajan päättyessä täyttänyt professuurin pätevyysvaatimuksia, sillä hänellä ei ollut tohtorin tutkintoa. Hänet valittiin professoriksi sillä ehdolla, että hän saisi ensimmäiseen työpäiväänsä 1. elokuuta 2014 mennessä valmiiksi kaikki tutkintoonsa liittyvät opinnot ja opinnäytteet. Ilmosen tohtorintutkinto tarkastettiin Sibelius-Akatemiassa 6. syyskuuta 2014.

Oikeusasiamies ei ottanut kantaa professoriksi valitun Ilmosen ansioihin tai kilpailukykyyn, vaan Pajuoja rajasi tarkastelunsa professuurin täytön menettelyllisiin seikkoihin.

Oikeusasiamiehellä ei ole valtuuksia purkaa kahden osapuolen tekemää työsopimusta, ja siksi apulaisoikeusasiamies pystyi vain saattamaan moitteensa Taideyliopiston sekä opetus- ja kulttuuriministeriön tiedoksi.

Työsopimus- ja yhdenvertaisuuslain perusteella syrjäytettyjen työnhakijoiden olisi halutessaan itse pitänyt nostaa kanne vuoden kuluessa siitä, kun valintapäätös on tehty. Tässä tapauksessa kanne olisi pitänyt tehdä tämän vuoden tammikuuhun mennessä.

"Ainakaan vielä en ole nostanut kannetta, mutta tapaan tällä viikolla asianajajani ja keskustelemme siitä miten edetään", Hannu Saha kertoo.

"Huomasin itsekin tuon vuoden aikarajan, mutta apulaisoikeusasiamieshän otti päätöksessään kantaa vain menettelyyn, ei hakijoiden pätevyyteen tai ansioihin. Nyt katsomme miten ne vaikuttavat."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat