Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen somaleilla on yhä vaikeuksia yhteiskuntaan sopeutumisessa

Suomen somaleista monet ovat asuneet täällä neljännesvuosisadan. Vasta nyt saatiin tietokirja heidän elämästään täällä.

Kulttuuri
 
Somalitaustainen Yusuf M. Mubarak: "Yhdenvertaisuus ei vieläkään toteudu maahanmuuttajalle"
Somalitaustainen Yusuf M. Mubarak: "Yhdenvertaisuus ei vieläkään toteudu maahanmuuttajalle"
Vasta ilmestynyt tietokirja Suomen somalit kertoo paitsi maamme 16 000 somalitaustaisen asukkaan arjesta ja kulttuurista, myös niistä hankaluuksista, joita he ovat täällä yli kahdenkymmenen vuoden aikana kokeneet. Yksi kirjan tekijöistä, Yusuf M. Mubarak kertoo oman tarinansa ja esittää toiveen siitä, mitä hän haluaisi Suomessa muuttaa. Toimittaja: Suvi Ahola HS, kuvaus: Jukka Gröndahl HS.

"Olisin voinut lähteä täältä muuallekin, vaikka Kanadaan", insinööri Yusuf M. Mubarak (s. 1966) kertoo kahvilassa kotikulmillaan, Helsingin Malmilla. Silti hän halusi jäädä, kasvattaa seitsemän lastaan Suomessa.

Miksi? "Koska täällä on rauhallista, koska yhteiskunta tarjoaa kaikille mahdollisuuden elää, koska opiskelu on maksutonta. Luontokin on kaunis, puut tuoksuvat."

Fakta

Fakta

 Helsingin Sanomat 18. 5. 1990: "Noin 60 Neuvostoliitosta Suomeen junalla saapunutta somalipakolaista on täyttänyt Suomen pakolaiskeskukset ääriään myöten." Näin alkoi somalialaisten siirtolaisuus Suomeen.

 Taustalla oli Somalian asteittainen liukuminen kohti sisällissotaa jo 1980-luvulla. Varsinainen pakolaisaalto alkoi diktaattori Siad Barren hallinnon kaatumisen myötä. Samaan saumaan osui myös Neuvostoliiton hajoaminen.

 1992 Human Rights Watch kutsui Somalian tilannetta maailman pahimmaksi humanitaariseksi katastrofiksi.

 Pakolaisina ja turvapaikanhakijoina Suomeen tulleet somalit ovat saaneet vuosien varrella hankkia perheenyhdistämisen kautta tänne myös sukulaisiaan. Suomessa asuukin nykyään noin 16 000 somalinkielistä.

 Suomen somaleista noin puolet on Somalian kansalaisia ja toinen puoli Suomen kansalaisia.

 Suomessa syntyneitä somalitaustaisia on reilut 5 000, eli noin joka kolmas somalinkielinen on syntynyt Suomessa.

 20 prosenttia eli joka viides somali on alle 20-vuotias. Yli 65-vuotiaita on reilut 200.

 Tällä hetkellä suurin osa somaleista tulee Suomeen perheenyhdistämisen kautta. Perheenyhdistämiset ovat vähentyneet radikaalisti sen jälkeen, kun perheenyhdistämistä ei voinut enää hakea Suomesta, vaan joko Etiopiasta tai Keniasta käsin.

Mubarak, kuten 16 000 muutakin Suomessa, puhuu äidinkielenään somalia.

Hän saapui tänne 1990 turvapaikanhakijana sisällissodan uhkaamasta maasta vaimonsa ja esikoistyttärensä kanssa – pariviikkoinen kuopus ei ehtinyt saada viisumia ja jäi mummojen hoiviin.

Välietappi oli Moskova, josta somalipakolaisia alkoi tulla junalla Suomeen.

Ensin asuttiin vastaanottokeskuksessa lähellä Imatraa, sitten Kotkassa ja lopulta Helsingissä. Vauvakin saatiin pian Suomeen, ja Somaliassa autokorjaamoa johtanut Mubarak alkoi opiskella teknisiä aloja.

Lopulta hän meni Nokialle insinöörin ja asiantuntijan töihin. Perhe oli jo kasvanut, alettiin sopeutua.

Tämä on yksi monista tarinoista, joista on rakennettu juuri ilmestynyt tietokirja Suomen somalit. Mubarakin lisäksi sen kirjoittajina ovat Afrikka-asiantuntijat Eva Nilsson ja Niklas Saxén.

Suomen neljänneksi suurin kielivähemmistö on asunut täällä 25 vuotta, ja nyt vasta saamme lukea heidän elämäänsä kattavasti esittelevän tietoteoksen. Siihen on yhdistetty tietoa ja tunnetta: se koostuu lähes sadan henkilön haastatteluista, tutkimustiedosta ja lehtiartikkeleista.

Kahden ja puolen vuoden työ esittelee Suomen somalien arkea ja kulttuuria, mutta myös vaikeuksia, joita erivärisillä ja eri uskontoa tunnustavilla maahanmuuttajilla täällä edelleen on.

Somalien kohtaama rasismi on ollut ongelma alusta asti, ja se jatkuu. Monet niistä, jotka kertovat kohtaamastaan rasismista, toteavat, että se mikä näkyi 1990-luvulla kadulla huuteluna ja tappeluina, on muuttunut enemmän rakenteelliseksi ja piilorasismiksi.

Tärkeä havainto on myös kotoutumisen epäonnistuminen monien vanhimpien, jo 1990-luvulla Suomeen tulleiden osalta. Pahin pullonkaula ovat aina olleet ja ovat yhä edelleen kielikurssit, joille täytyy jonottaa kuukausia, ja joita käydään pahimmillaan vain yksi.

Moni pitkään Suomessa asunut somali ei saa Suomen kansalaisuutta, koska hänellä ei ole suomen kielen todistusta. Kotoutuminen ja kieliopinnot ovat jääneet kesken.

Tästä kertoo myös tutkimustulos, jonka mukaan Suomen somalit puhuvat äidinkieltään enemmän kuin muissa maissa asuvat somalit.

Mubarakin mukaan somalitaustaisten hankaluudet alkavat yleensä, kun peruskoulusta siirrytään jatko-opintoihin tai työelämään. Lukiossa tai yliopistoissakin opiskelee vain pieni prosentti somalinuorista.

"Toisilla on toki vaikeaa jo koulussa, jos vanhemmat eivät osaa tukea opiskelua. Mutta etenkin harjoittelu- ja työpaikkojen saaminen on vaikeaa", hän kertoo.

Syy on yksinkertainen: kantasuomalaiset ovat yhä ennakkoluuloisia ja pelokkaita kaikkea erilaista kohtaan. Esimerkiksi Yhdysvalloissa tai Ruotsissa on toisin, sillä monikulttuurisuuden perinne on pitempi ja vahvempi.

"Tämä oli minun kokemukseni", aikuisena Suomeen tullut Mubarak sanoo. "Vaikka minulla oli ennestään koulutusta, vaikka aloin opiskella ja tuntea itseäni suomalaiseksi, minua ei kohdeltu sellaisena."

Näin kokevat myös Suomessa syntyneet somalitaustaiset ihmiset, joita on jo reilut 5 000.

He käyvät täällä koulunsa ja suomalaistuvat ja jos matkustavat Somaliaan tai muualle ulkomaille, tuntevat itsensä ensisijaisesti suomalaisiksi ja vasta sitten somaleiksi.

"Jos sydämeltäni olisi silloin kysytty, niin koin olevan enemmän suomalainen, mutta yhteiskunta koki minut somalialaiseksi. Minut pakotettiin somalialaisuuteen", sanoo Suomen somalit -kirjaan haastateltu Fadumo.

"Jos yritän olla suomalainen, niin pitää hirveästi selitellä ja todistella, että olen suomalainen. Se on kovin turhauttavaa ja väsyttävää minulle."

Mubarak uskoo, että aika hoitaa ongelmaa.

"Tilanne on ihan toinen, kun seuraava sukupolvi pääsee päättäjiksi. Jo sitä ennen asiaa pitää kuitenkin hoitaa. Kaikkien on saatava tuntea itsensä Suomessa yhdenvertaisiksi."

Toinen puoli ratkaisua on oma, vankka kulttuuri-identiteetti, jonka rakentamisessa vanhempien pitää auttaa lapsiaan.

"Heidät pitää tutustuttaa somalitaustaansa", Mubarak neuvoo.

Kolmas, tärkeä tekijä sopeutumisessa on hänestä koulutus. Maahanmuuttajien on syytä kouluttautua niin, ettei Suomi kerta kaikkiaan tule toimeen ilman heitä ja heidän työpanostaan.

Mubarakin 24-vuotias esikoinen opiskelee lääkäriksi ja kaksi tytärtä valmistuu pian sairaanhoitajiksi.

"Kaikilla on työpaikka odottamassa", hän tietää.

Kirjassa puututaan myös muihin somalitaustaisten ja suomalaisten yhteiselämän kipukohtiin. Nuorten tiet eroavat koulun jälkeen myös siksi, että somalit eivät käytä alkoholia.

"Suomalaisten kanssa ei puhuta henkilökohtaisista asioista, perheestä tai tunteista, vaan kaljasta, mimmeistä ja viikonlopusta", Arale -niminen nuori mies kertoo.

 

Yusuf M. Mubarak, Eva Nilsson ja Niklas Saxén: Suomen somalit. Into Kustannus. 312 s.

Hannes Heikura HS
Ensimmäiset turvapaikanhakijat Somaliasta saapuivat Suomeen vuonna 1990.
Ensimmäiset turvapaikanhakijat Somaliasta saapuivat Suomeen vuonna 1990.
Jukka Gröndahl HS
"Maahanmuuttajien on syytä kouluttautua niin, ettei Suomi kerta kaikkiaan tule toimeen ilman heitä ja heidän työpanostaan", sanoo Yusuf M. Mubarak.
"Maahanmuuttajien on syytä kouluttautua niin, ettei Suomi kerta kaikkiaan tule toimeen ilman heitä ja heidän työpanostaan", sanoo Yusuf M. Mubarak.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat