Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Televisio ei kuole kirveelläkään

Vaikka tv-kanavien kuolemaa on manattu vuosikymmeniä, tv:tä katsotaan enemmän kuin koskaan

Kulttuuri
 
Lehtikuva
Diplomi-insinööri Torsti T. Paatero seurasi poikineen Kipparikvartetin esitystä vuonna 1955, kun tv-lähetykset käynnistyivät Suomessa.
Diplomi-insinööri Torsti T. Paatero seurasi poikineen Kipparikvartetin esitystä vuonna 1955, kun tv-lähetykset käynnistyivät Suomessa. Kuva: Lehtikuva

Television kuolema on peruttu lukuisia kertoja, sillä nyt jo eläkeikää lähestyvällä televisiolla menee edelleen yllättävän hyvin. Se on ilouutinen meille, jotka olemme viettäneet lapsuutemme parhaat hetket television parissa.

Myös parikymmenvuotias keskustelu televisionkatselun loppumisesta jatkaa elämäänsä.

Sunnuntaina tuli täyteen 60 vuotta ensimmäisestä antennien välittämästä televisiolähetyksestä Suomessa.

Kuudenkymmenen vuoden aikana televisio on saanut värit, toistakymmentä maksutonta kanavaa ja digitaalisen lähetyksen. Laitteen kautta on katsottu myös videoita, dvd:eitä ja videopelejä.

Kymmenen vuotta sitten verkkoon ilmestyi suoratoistopalvelu Youtube, jonne kuka tahansa pystyi lisäämään videoitaan. Runsaat pari vuotta sitten rinnalle tulivat muun muassa Netflix ja HBO Nordic, jotka tarjosivat sarjoja ja elokuvia katsottavaksi silloin kun huvittaa.

Tällaisista palveluista on povattu perinteisten tv-kanavien mestaajaa.

Siis palveluista, jotka saavat meidät yhä kiintyneemmiksi liikkuvaan kuvaan.

Tähän mennessä ne ovat lähinnä saaneet mainoskanavat ja Ylen kehittämään verkkopalveluja, jotka pystyvät edes välttävästi kilpailemaan netti-tv:n raskassarjalaisten kanssa. Ylen rakentama Areena tarjoaa nykyään muun muassa nuortensarjoja ja tositelevisiota ennen televisioensi-iltaa tai pelkästään netissä nähtäväksi.

Nettipalvelut, kuten Yle Areena, MTV:n Katsomo ja Nelosen Ruutu ovat osaltaan pitäneet katsojat kiinni tutuissa kanavissa.

Kevätiltaisin rentouduin uppoutumalla netissä Ensitreffit alttarilla- ja Satuhäät-tosi-tv-ohjelmien jaksoihin, joita en ollut ehtinyt nähdä televisiosta.

Kuten nettipalveluiden tulo, myös television saapuminen Suomeen laittoi muutoksen pyörät pyörimään. Moniin koteihin saapunut näköradio vei 60-luvun puoliväliin mennessä kotimaisen elokuvateollisuuden kriisiin. Tusinafilmit eivät enää vetäneet väkeä teattereihin, sillä kaiken maailman klassikoita pystyi nyt katsomaan kotisohvalta.

Televisio ei kuitenkaan tuhonnut elokuvateollisuutta vaan sai osaltaan elokuvantekijät nostamaan rimaa.

Samoin tekevät internetpalvelut 2010-luvulla televisiolle. Nettipalvelujen lisäksi ne aktivoivat katsojia enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Esimerkiksi innokkaimmat fanit pääsevät seuraamaan Tähdet, tähdet -laulukilpailua paikan päälle heiluttamalla älypuhelintaan. Eräät taas jakavat mielipiteensä sosiaalisessa mediassa, oli kyse sitten Pertti Kurikan nimipäivien menestyksestä Euroviisuissa tai jääkiekon MM-kisojen tuomareiden epäreiluudesta.

Niille voi vähintään hymähtää tällainen some-konservatiivikin.

Samalla voi ihailla varttuneeseen ikään ennättänyt television iskukykyä. Se saa edelleen ihmiset kerääntymään yhden laitteen ympärille ja kontrolloi jopa heidän älylaitteidensa käyttöä.

Ennuste television eläkevuosille ei ole pelkkää iloa täynnä.

Kuten liki jokaisena vuonna viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana, suomalaiset katsoivat viime vuonna enemmän televisiota kuin aiemmin.

Finnpanelin mittausten mukaan keskimääräinen katseluaika on kolme tuntia ja neljä minuuttia, kaksi minuuttia enemmän kuin vuonna 2013. Netti-tv:n katselu ei sisälly lukuun. Reaaliaikaiselle lähetykselle on siis yhä aikansa ja paikkansa.

Mutta: Yhdysvalloissa nuoret ovat hylkäämässä television ja siirtymässä pelkästään läppäreidensä, kännyköidensä ja tablettitietokoneidensa pariin. Sama saattaa näkyä Suomen televisioluvuissa lähivuosien aikana.

Sekään ei ole todellinen suru meille sohvannurkkaan helposti pesiytyville. Sillä nurkassa nököttävä televisio on oikeastaan vain laite, jonka sisältö on suositumpaa kuin koskaan aiemmin.

 

Nelonen ja Helsingin Sanomat ovat osa Sanoma-konsernia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat