Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unohda myytti kärsivästä Billie Holidaysta

Kulttuuri
 

Viiden rivin vaatimaton uutinen oli lehden nelossivun alakulmassa ilman otsikkoa ja pienempänä kuin Arabian niemimaan heinäkuiset lumisateet: "Amerikkalainen jazzlaulajatar Billie Holiday kuoli perjantaiaamuna sairaalassa New Yorkissa. Hän oli joutunut olemaan jonkin aikaa esiintymättä ja sairaalahoidossa."

Varsinaista muistokirjoitusta ei Helsingin Sanomat hänestä koskaan julkaissut. Kyllä sen ymmärtää, sillä Holiday (1915–59) oli eläessään vain yksi monista, eikä kuollessaan suinkaan kuuluisin. Maine viime vuosisadan suurimpana jazzlaulajana on paljon myöhempää perua. Kuten myös maine kuolemattomana, traagisten elämänvaiheiden taruolentona.

Mutta tarvitaanko Holidayn levytysten ymmärtämiseen – niihin eläytymiseen – tietoa hänen onnettomaksi määritellystä ja syöksykierteisestä yksityiselämästään? Legendaan on kuulunut olettamus, että kurjien kokemusten kerrostuessa Holidayn tulkintoihin tarttui yhä enemmän ja enemmän häntä itseään.

Kysymys on ajankohtainen jälleen nyt, Holidayn juhlavuonna – jolloin sattumalta myös suuri Frank Sinatra olisi täyttänyt sata. Hänelläkin oli itse aiheutetut vaikeutensa, mutta ne eivät määritelleet koskaan hänen tulkintojensa tulkintoja.

Missä sitten syy?

Kaiken alku olivat Holidayn sanelemat suorasukaiset muistelmat, jotka julkaistiin 1956 nimellä Lady Sings the Blues– vastoin hänen ehdotustaan. Holiday tarjosi nimeä, joka viittasi hänen levyttämäänsä Strange Fruitiin, protestilaulun klassikkoon.

Ristiriitaisen vastaanoton saanut Lady Sings the Blues on yhä Holiday-myytin peruskivi, mutta sen koko kehystarina kerrotaan perusteellisesti vasta nyt. Kokeneen John Szwedin historiankirjoituksellinen Billie Holiday – The Musician and The Myth on juhlavuoden kiinnostavin ja keskeisin teos toistaiseksi.

Szwed ei yritä kumota Holidayn elämäkertaa, jonka hän uskoo pitävän pääosin paikkansa. Mutta hän osoittaa, kuinka Holiday ja kirjailija William Dufty joutuivat vesittämään tarinaa Holidayn vähän liian kuuluisien ystävien vaatimuksesta. Heihin kuului muun muassa ohjaaja Orson Welles.

Oleellisempaa on silti Szwedin pyrkimys erottaa elämäntarina tulkitsijasta sekä palauttaa Holidayn maine merkittävänä muusikkona. Hän pyytää ajattelemaan Holidayta ensiluokkaisena eläytyvänä metodinäyttelijänä ja unohtamaan myytin siitä kärsivästä leidistä, joka lauloi bluesin.

Harri Uusitorppa hs.kulttuuri@hs.fi
Kirjoittaja on vapaa toimittaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat