Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Slash paljastaa: Hanoi Rocksin lisäksi Guns N'Rosesin esikuvana oli myös toinen suomalaisyhtye

Kulttuuri
 
Bill McCay WireImage
Guns N'Rosesin jälkeen Slash on soittanut yhtyeissä Slash's Snakepit ja Velvet Revolver. Nykyään hän kiertää ja levyttää omalla nimellään.
Guns N'Rosesin jälkeen Slash on soittanut yhtyeissä Slash's Snakepit ja Velvet Revolver. Nykyään hän kiertää ja levyttää omalla nimellään. Kuva: Bill McCay WireImage

On erikoista löytää itsensä keskustelemasta kantrimuusikoista Guns N'Rosesin entisen soolokitaristin kanssa. Enimmäkseen raskasta rockia soittaneen Slashin musiikkimaku osoittautuu laveaksi.

"Kotona kuuntelen näinä päivinä enimmäkseen ihan muuta kuin rockia. Kitaristeista meillä on soinut viime aikoina varsinkin Chet Atkins ja Wes Montgomery ", hän paljastaa.

"Vaikka ryhdyin soittamaan kitaraa vasta teini-ikäisenä, sytyke rockiin tuli kotoa jo ollessani todella pieni. Meillä soi musiikki aamusta iltaan, koska molemmat vanhempani työskentelivät musiikkiympyröissä. Oli aika mieletöntä syntyä 1960-luvun Lontoossa. The Who oli ensimmäinen kova juttu, ja sitä seurasivat The Yardbirds, Rolling Stones, Moody Blues, The Kinks", Slash luettelee.

Istumme New Orleansin House Of Blues -klubin takahuoneessa. Välittömän oloinen kitaristi on kiertueella nykyisen soolokokoonpanonsa kanssa, ja sama komppania saapuu tämän viikon torstaina Suomeen. Kiertueelle Slashin saa kolmas soololevy World on Fire, joka ilmestyi viime syksynä.

Slash eli Saul Hudson, 49, syntyi keskelle svengaavaa Lontoota. Isä Anthony Hudson oli englantilainen kuvataiteilija, joka päätyi suunnittelemaan levynkansia Joni Mitchellille ja Neil Youngille.

Slashin afroamerikkalainen äiti Ola Hudson tuli tunnetuksi tähtien vaatturina. Näyttävän afrohiuksisen vaatesuunnittelijan asiakkaisiin lukeutuivat Ringo Starr, John Lennon, Diana Ross ja David Bowie, jonka kanssa äiti seurusteli hetken aikaa erottuaan aviomiehestään.

"Äidilläni oli todella monipuolinen levykokoelma. Hänen kauttaan tutustuin esimerkiksi Pink Floydiin, Curtis Mayfieldiin ja Linda Rondstadtiin."

1970-luvun alussa poika muutti vanhempiensa ja pikkuveljensä kanssa äidin töiden perässä Los Angelesiin.

"Asustimme Laurel Canyonissa, ja Joni Mitchell oli lähinaapurimme. Näimme silloin Jonia melkein päivittäin. Mitenköhän hän jakselee?" Slash pohtii terveysongelmien vaivaaman laulajattaren kuntoa.

Kitaristin nuoruusvuodet Los Angelesissa uraohjusvanhempien varjossa osoittautuivat haastaviksi. Koulumenestys Beverly Hills High Schoolissa, jota sattumoisin kävivät samaan aikaan myös teini-ikäiset Lenny Kravitz ja Nicholas Cage, jäi vaisuksi ja päihteet maistuivat. 14-vuotiaana Slash kiinnostui tosissaan kitaransoittamisesta, mikä johti bändin perustamiseen lapsuudenkaveri Steven Adlerin kanssa.

Reilut viisi vuotta myöhemmin, vuonna 1985, toverukset liittyivät Guns N'Rosesin rivistöihin. Seuranneiden vuosien aikana yhtyeestä tuli yksi aikakautensa merkittävimmistä, kunnes rivit alkoivat rakoilla. Slash jätti Guns N'Rosesin vuonna 1996.

"Minua motivoi ainoastaan soittaminen. Tähteys saati ura- tai raha-asiat eivät kiinnostaneet vaan lähinnä ahdistivat ja lisäsivät sitä stressiä, jota lääkitsimme kollektiivisesti päihteillä."

"Minusta tuntuu, että tänä päivänä asetelma on kääntynyt päälaelleen. Yhä useampi muusikonalku päinvastoin pyrkii tähdeksi ja rikastumaan, ja soittaminen on vain sivuseikka. Toisaalta rahaa on vähemmän jaossa viihdealan heitettyä häränpyllyä."

Guns N'Rosesin huomattaviin vaikuttajiin lukeutui muuan helsinkiläisbändi.

"Kuulin Hanoi Rocksia ensi kertaa tyttöystäväni luona jo joskus ennen Two Steps from the Move -albumin (1984) julkaisua. Rakastin heidän asennettaan ja biisejään. Olin todella pettynyt, kun heidän keikkansa Los Angelesin Paladiumissa jouduttiin perumaan. Razzlen kuolema ja bändin kohtalo olivat todellinen tragedia."

Selviää, että Hanoi Rocks ei ollut suinkaan ainoa suomalaisyhtye, jolta Slash bändikumppaneineen imi vaikutteita. Toinen esikuva oli vuonna 1982 Helsingissä perustettu yhtye, jonka taival päättyi vuonna 1990 Los Angelesissa.

"Koko debyyttilevyämme edeltäneen vuoden ajan kuuntelin autossa käytännössä pelkästään Smackia. Muistan elävästi heidän keikkansa Scream-klubilla, joka oli siihen aikaan tosi suosittu keikkapaikka Los Angelesin Downtownissa. Minä ja Izzy Stradlin rakastimme Smackia!"

Slashin Euroopan-kiertue starttaa Helsingistä. Hänen mukaansa ympyrä sulkeutuu, kun entiset Hanoi Rocks -muusikot Michael Monroe ja Sami Yaffa lämmittelevät kitaristin yhtyettä jäähallissa.

"Siitä tulee varmasti ikimuistoinen keikka. Kaikki kysyvät minulta, mitä keikoiltamme kannattaa odottaa, enkä osaa oikein vastata kenellekään tyhjentävästi. Sen verran voin paljastaa, että luvassa on sekä uutta että vanhaa Slashiä", hän sanoo pilke silmäkulmassaan.

 

Slash featuring Myles Kennedy & The Conspirators ja Michael Monroe Helsingin jäähallissa (Nordenskiöldinkatu 11) torstaina klo 19. Liput 59,50 e.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat