Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mistä kulttuurissa leikataan?

Pelätty leikkauslista esitellään tänään. Kysyimme kulttuurivaikuttajilta, miten säästöt vaikuttaisivat.

Kulttuuri
 
Markku Niskanen HS
Kuva: Markku Niskanen HS

"Pääministeri hymyili ja katsoi ensin oikealle ja sitten vasemmalle puolelleen. Ele kertoi: nämä tässä ovat minun rinnallani tänä vaikeana hetkenä. Vaikka pääministeri tiesi tuskallisen hyvin, ettei kukaan ollut kenenkään rinnalla, vaan jokainen seisoi yksin globaalin pellon laidalla kotimaisen tuulen humina korvissaan."
Kirjailija Kari Hotakaisen tuorein teos Luonnon laki (2013) on tänään pelottavan ajankohtainen, kun Juha Sipilän johtama ässäkolmikko kertoo kansakunnalle, mistä se tulee tulevina vuosina säästämään.

Hotakainen itse kokee suurta sympatiaa Sipilää kohtaan.

Artikkeliin liittyvät

"Ehdottomasti, sehän on aivan hirvittävä paikka. Itse asiassa olen kokenut sympatiaa poliitikkoja kohtaan tauotta jo monta vuotta", hän sanoo.

"Minussa nousee hoivavietti välittömästi."

Sipilän listaa odottavat kainalot märkinä myös kulttuurivaikuttajat, joita pyysimme arvioimaan todennäköisesti lankeavien säästöjen vaikutuksia suomalaiseen kulttuurielämään.

Tutkijoiden, taidelaitosten johtajien ja muiden vaikuttajien vastausten perusteella rajut leikkaukset ajaisivat taiteilijat kortistoon, pakottaisivat taidelaitokset aiempaa riskittömämpään ohjelmistoon, lamauttaisivat paikallista elinkeinoelämää ja nitistäisivät nuorisotyötä.

Muun muassa.

Kulttuurinkuluttajat eli kansalaiset taas havaitsisivat leikkurin iskun lyhentyneinä aukioloaikoina, vähempinä näytöksinä ja yksipuolisempana tarjontana.

Silmiinpistävän usein vastauksissa mainittiin kulttuurin merkitys ihmisten hyvinvoinnille.

"Kulttuurista säästämisen kohde on yksiselitteinen: se kohdistuu ihmisten hyvinvointiin ja kaventaa ihmisten oikeutta hyvään arkeen", Ateneumin museon johtaja Susanna Pettersson sanoo. "Kulttuuri on sivistyksen ja toimivan yhteiskunnan mittari. Sillä on myös voimakkaasti työllistävä vaikutus."

Kyselyyn vastanneiden tutkijoiden vastauksissa korostuu pelko juustohöylällä leikkaamisesta. He pelkäävät ässäkolmikon valitsevan säästötalkoissa helpoimman tien, mikä johtaa tasapuoliselta vaikuttavaan lopputulokseen, mutta aiheuttaa eniten tuhoa pitkällä tähtäimellä.

Yllättävän moni vastaaja pelkää maakuntien kulttuurilaitosten puolesta. Niiden uskotaan kärsivän keskustavetoisessakin Suomessa kasvukeskusten kultturitekijöitä enemmän: ne kun eivät pysty paikkaamaan tilannetta sponsorirahoituksella.

"Jos valtionosuuksista leikataan, kunnat eivät tässä taloudellisessa tilanteessa kykene kompensoimaan vajetta, vaan laitosten toimintaa joudutaan supistamaan", Kuntaliiton erityisasiantuntija Ditte Winqvist sanoo.

Erityistä huolta kannettiin myös vähävaraisempien asemasta. "Itse en karsisi lasten, nuorten ja ikäihmisten palveluista", tutkija Aapo Jumppanen Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista sanoo.

"Jos on pakko, niin työssäkäyville suunnatusta kulttuuritarjonnasta voitaisiin säästää. Heillä kun on toisaalta vähemmän aikaa kulttuurinkuluttamiseen ja toisaalta tuloja hankkia palveluita."

"Koko teho-osasto oli keskittynyt Rautalaan aivan kuin hän olisi joku erityisen merkittävä henkilö, joka on ehdottomasti saatava takaisin keskuuteemme."
Hotakaisen kirjassa pääministerin leikkauspuhetta seuraa sairaalavuoteestaan katetreihin kiinnitetty maalämpöyrittäjä Jussi Rautala. Auto-onnettomuuteen joutunut mies menettää terveytensä lisäksi uskonsa myös veronkiertämiseen ja rakastuu lopulta hyvinvointiyhteiskuntaan palavasti.

Mitä siis ihmisen pitäisi menettää rakastuakseen kulttuuriin? "Hyvä kysymys", Hotakainen sanoo ja miettii hetken. "Ajatellaan vaikka kirjastoja. Kyllä niistä luulisi näin pienen maan olevan ylpeä."

"Ja mitä ihmiselle tapahtuu, jos kukaan ei kerro hänelle, millaista on olla ihminen. Sitähän taide pyrkii tekemään."

"Kyllä ainakin minusta on tärkeää saada tietää, millaista on elää Kari Hotakaisen pientä elämää Pakilassa."

Hotakainen kieltäytyy laittamasta vanhukselle hankittavaa hengityskonetta ja kulttuuripalvelua vastakkain.

"Tuohon kysymykseen on mahdollista vastata vain väärin. Sen pohtiminen johtaisi vain surrealistiseen lopputulokseen."

HS:n kyselyssä myös taidelaitosten johtajat tarjoavat säästökohteita ymmärrettävän nihkeästi.

Sen sijaan entisiltä poliitikoilta leikkauskohteita löytyy. Entinen kulttuuriministeri ja jazzpianisti Claes Andersson kääntäisi tutkivan katseen laitosteattereihin ja klassiseen musiikkiin, elokuvaohjaaja-kirjailija Jörn Donner puolestaan rankaisisi pienimpien kävijämäärien museoita sekä Kansallisoopperaa.

"Ooppera on erittäin raskaasti subventoitu taiteenlaji", hän perustelee. "Mun puolesta sen voisi laittaa kiinni."

Kyselyssä Kansallisoopperan pääjohtaja Päivi Kärkkäinen perustelee rahoitusta muun muassa runsaalla määrällä ilmaisia esityksiä.

Lisäksi oopperan henkilökunta on viime vuosien aikana vähentynyt viitisentoista prosenttia.

"Mira katsoi pääministeriä, joka vanheni silmissä. Lähetyksen alussa ministeri oli ollut 52-vuotias, mutta nyt hän oli jo lähes seitsenkymppinen. Suoraa lähetystä oli jäljellä vielä puoli tuntia, siinä ajassa ehditään kahvitella hänen kahdeksankymppisiään."
Palataan alkuun. Tänään pöydän taakse istuutuu Juha Sipilä leikkauslistoineen.

Kirjassa pääministeriä kehotetaan kertomaan kansalle, mitä hyvää seuraa pahasta, mitä pahaa seuraa hyvästä.

Mutta löytyisikö Hotakaiselta Sipilälle vielä yksi konkreettinen neuvo?

"Anna meidän edes hetken tuntea, että olemme samassa veneessä", kirjailija sanoo.

Ulla-Maija Lähteenmäki
Kari Hotakaisen Luonnon laki -teos on taas ajankohtainen.
Kari Hotakaisen Luonnon laki -teos on taas ajankohtainen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat