Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pauli Aalto-Setälä: "Jos mediaa arvostetaan, sitä pitää myös tukea"

Allerin toimitusjohtajan mielestä koko median arvonlisävero on laskettava nollaan

Kulttuuri
 
Pauli Aalto-Setälä
Pauli Aalto-Setälä

Media syntyi, kun ihmiset olivat valmiita vaikka maksamaan siitä, että saivat tietää mitä muualla maailmassa tapahtui. Nyt sama tilanne pitäisi luoda uudelleen, sanoo Aller-mediatalon toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälä.

Samalla kun hän käy yhtiössään yt-neuvotteluja, hän on pohtinut tapoja pelastaa kaupallinen media.

Yksi tapa on herättää yleisö huomaamaan, että mediasisällöissä on eroja, ja että toisista pitää myös maksaa tai ne lakkaavat olemasta.

"Jos pitää tiede- tai kulttuurilehteä arvokkaana, sitä pitää tilata", Aalto-Setälä sanoo.

"Ellei niin tehdä, meille ei jää muuta kuin Google, Facebook ja Yleisradio."

Ennen johtopaikkaa kansainvälisessä tanskalaisessa Aller-kustannusyrityksessä Aalto-Setälä (s. 1966) hankki parikymmentä vuotta toimittajakokemusta sanomalehdissä ja televisiossa.

Tänä keväänä Aalto-Setälä kävi opintomatkalla Yhdysvalloissa kanssa. Hän kyseli ratkaisuja mediatalojen paineisiin. Tulokset eivät olleet rohkaisevia.

Yhdysvalloissa lehdet kuolevat yksi toisensa jälkeen ja koko mediavalta keskittyy yhä harvempiin käsiin. "Silti olen optimisti: juuri tosiasioiden tunnustamisessa on uuden ajattelun alku", hän sanoo.

Se, että Suomessa etenkin painetulla medialla on niin vahva tilaajakanta, on ainutlaatuista maailmassa, ja tätä voi hyödyntää myös digitaalisessa maailmassa.

Sitten on tietysti valtio, jolla on Suomessa valtava merkitys kaupalliselle medialle. Arvonlisävero on painetuilla lehdillä ja kirjoilla kymmenen, digitaalisilla mediasisällöillä 24 prosenttia.

Aalto-Setälästä kumpikin on aivan liikaa.

"Korkea vero on vauhdittanut median rapautumista ja vaikuttanut myös siihen, että Suomessa on lyhyessä ajassa irtisanottu tuhat toimittajaa", hän sanoo.

"Jos journalismia ja suomalaista mediaa arvostetaan, sitä pitää myös tukea. Siksi koko median arvonlisävero on laskettava nollaan."

EU:n mukaan digitaalisten sisältöjen veroalennusta ei voi tehdä kansallisesti, mutta toisissa maissa niin on tehty, tuomioistuimen uhallakin.

Keskiviikkona julkistetun hallitusohjelman mukaan Suomi ryhtyykin vaikuttamaan EU:ssa sen puolesta, että alennettua verokantaa voitaisiin soveltaa myös digitaalisiin sisältöihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat