Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kulttuuri nouseekin yhdeksi kärkihankkeista

Oppositiopoliitikot valittelivat tietojen vähyyttä. Hallitus sai myös kehuja ohjelmastaan.

Kulttuuri
 
Sanni Grahn-Laasonen
Sanni Grahn-Laasonen

Keskiviikkona julkistettu hallitusohjelma sisälsi hienoisen yllätyksen kulttuurin kentälle. Keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten ohjelmassa taide ja kulttuuri nostetaan yhdeksi kärkihankkeista.

Muutaman rivin mittaisen kirjauksen mukaan hallitus aikoo lisätä taiteen perusopetusta ja parantaa erityisesti lastenkulttuurin saatavuutta maan eri osissa.

Sdp:n Pia Viitasen mukaan vastaava hanke tosin aloitettiin jo hänen ministerikaudellaan.

Lisäksi hallitus aikoo laajentaa prosenttitaiteen periaatetta taiteen hyvinvointivaikutusten tukemiseksi.

Prosenttiperiaate on taidehankintojen rahoitusmalli, jossa noin prosentti rakentamisen kustannuksista sijoitetaan taiteeseen. Tähän asti prosentilla on ostettu lähinnä kuvataidetta, mutta nyt hallitus aikoo sorvata mallia yhdessä sosiaali- ja terveydenhuollon kanssa.

"Tulkitsen tämän tarkoittavan sitä, että tulevaisuudessa kuvataiteilijoiden lisäksi myös muut taiteilijat voivat työllistyä prosenttitaideperiaatteen avulla", Kuntaliiton kulttuuriin erikoistunut asiantuntija Ditte Winqvist sanoo.

Vain kulttuuriin keskittyvää ministeriä ei hallitukseen tule. Opetus- ja kulttuuripuolen salkkua hoitaa kokoomusministeri. Tehtävään valitaan toimittajataustainen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen.

Kulttuuriin määrärahoihin kohdistuvat säästöt jäivät vielä arvailujen varaan.

Kaikkiaan valtio aikoo säästää opetuksesta, tieteestä ja kulttuurista ensi vuonna 137 miljoonaa euroa ja siitä eteenpäin vuosittain lähes 300 miljoonaa euroa.

"Kyllähän ne ovat hirvittävän suuria summia", Winqvist sanoo. "On kuitenkin vielä mahdotonta sanoa, miten ne säästöt ministeriön sisällä jakautuvat."

Myös oppositiopuolueiden kulttuurivaikuttajat etsivät kulttuurisäästöjä paperista turhaan.

"Ne on piilotettu tämän kokonaisuuden sisään", vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto totesi. "Mahdollisista leikkauksista ei pysty sanomaan oikeastaan mitään."

Kuntatalouden vaikutus kulttuuriin jää vielä arvoitukseksi.

"Esimerkiksi Helsinki tukee vapaan taiteen ryhmiä merkittävästi. Jos valtio leikkaa kunnilta, niin se vaikuttaa niiden toimintaan", Alanko-Kahiluoto sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat