Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Italialaisen menestyskirjailijan Elena Ferranten oikea nimi on pysynyt salaisuutena jo kahdenkymmenen vuoden ajan

Kansainväliseen maineeseen nousseen Elena Ferranten henkilöllisyys pysyy salassa, vaikka kirjailija voi saada Premio Stregan tänä kesänä

Kulttuuri
 
Guido Montani
Torinon kirjamessuilla kävi tänä vuonna 341 000 vierasta.
Torinon kirjamessuilla kävi tänä vuonna 341 000 vierasta. Kuva: Guido Montani

Sinänsä ymmärrettävä ratkaisu. Kirjailijaa ei näy, vaikka meneillään on kiihkeät kotimessut, joiden merkitys näkyvyyden ja myynnin kannalta ei ole aivan vähäinen. Toukokuun puolivälissä pidetyt Torinon kirjamessut houkuttelivat Lingottoon tänä vuonna ennätyksellisesti noin 341 000 messukävijää. Silti kuhisevilta messuosastoilta tai hälyisiltä esiintymislavoilta on turha yrittää paikantaa Elena Ferrantea, joka on noussut tänä vuonna yhdeksi puhutuimmaksi italialaiseksi nykykirjailijaksi sekä kirjailijan kotimaassa että ulkomailla.

Ei ihka ensimmäistäkään näköhavaintoa. Elena Ferrante pysyy visusti piilossa. Silmiin osuu kylläkin neliosaisen romaanisarjan päätösosa Storia della bambina perduta (Tarina kadonneesta lapsesta), joka on tänä vuonna yksi Italian arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon Stregan ehdokaskirjoista. Sen on kustantanut isoista mediajäteistä riippumaton Edizioni e/o, jonka Sandro Ferri ja Sandra Ozzola perustivat Roomassa vuonna 1979.

Nopea kierros kustantamoiden osastoilla Torinon kirjamessuilla ei tee hullua hurskaammaksi. Edes kirja-alalla ei tiedetä, kuka Elena Ferrante on. Napolilaiseksi väitetty Ferrante on nimimerkki, pseudonyymi, joka on pysynyt nyt salassa jo yli kaksikymmentä vuotta, vaikka paineet henkilöllisyyden paljastamiseksi ovat kasvaneet erityisesti viime vuosina. Syynä on ollut nyt päätökseen tullut neliosainen sarja, jonkaL'amica geniale (Lahjakas ystävä) avasi vuonna 2011. Sarjaa kutsutaan Napoli-tetralogiaksi.

"En nyt muista, kuka hän on", Feltrinelli-kustantamon lehdistöpäällikkö Serafina Ormas vastaa, kuten utelen häneltä Ferranten oikeaa henkilöllisyyttä.

Hetken perästä Serafina Ormas tarkentaa lausuntoaan. "En siis tiedä, kuka hän oikeasti on."

Jännittävää on nähdä, tuleeko Ferrante keinohenkilöllisyyden kaapista ulos, mikäli hänen romaaninsa Storia della bambina perduta nappaa tänä vuonna Strega-palkinnon, joka on jaossa heinäkuun alussa Villa Giuliassa Roomassa.

Aiemmat kokemukset eivät tosin lupaa hyvää. Elena Ferrante sai suomeksikin julkaistusta esikoisromaanistaan L'amore molesto (Amalian rakkaus) Elsa Morante -palkinnon Procidan saarelle 1992. Silloin hän pysyi visusti piilossa. Senkin jälkeen, kun Mario Martonen romaanista tekemä elokuva oli ehdolla Kultaisen palmun -saajaksi Cannesissa 1995.

On Ferrante sentään ollut muutaman kerran äänessä. Hänen kustantajansa Sandra Ozzola on toimittanut julkisuuteen kirjailijan sähköpostiviestejä, joissa tämä on kertonut, miksi haluaa pysyä piilossa.

"En ole valinnut anonymiteettiä, koska kirjoillani on tekijä. Sen sijaan olen valinnut poissaolon", Ferrante totesi Ozzolan välittämässä viestissä The New York Timesissa joulukuun alussa 2014.

Viime vuosina Ferrantesta on tullut monien kansainvälisesti arvostettujen naiskirjailijoiden suosikkikirjailija. Hänen kuvaamiensa oppineiden naisten elämänvaiheet yhteiskunnallisessa kuohunnassa ovat innostaneet esimerkiksi Jhumpa Lahiria, Zadie Smithiä, Mona Simpsonia, Elizabeth Stroutia ja Alice Seboldia. Angloamerikkalainen maailma on nähnyt hänet omaperäisenä hybridinä Jontahan Franzenista ja Karl Ove Knausgårdista.

Julkisuudessa on kiistelty myös Ferranten sukupuolesta, vaikka hänen romaaninsa porautuvatkin syvälle naisten tuntoihin. Villeimpien huhujen mukaan hän olisi mies. Huhupörssissä on mainittu muun muassa nimet Domenico Starnone, Goffredo Fofi ja Fabrizia Ramondino.

"Henkilöllisyydelläni arvuuttelu on vain banaalia mediapeliä, ei muuta. On tietenkin kunnia tulla nimetyksi merkittävämmäksi kirjailijaksi kuin on", Ferrante on todennut lähettämässään viestissä.

Siinä on pieni piikki mieskirjailijoiden valta-asemaan kirjallisessa kaanonissa.

Ehkä pitävimmällä pohjalla arvauksissaan ovat ne, jotka uskovat, että Ferrante on napolilainen kääntäjä Anita Raja – Strega-palkinnon 2001 voittaneen Domenico Starnonen (s. 1943) vaimo. Anita Raja on italiantanut erityisesti Christa Wolfin kirjoja Edizioni e/o:lle, joka on myös Ferranten oma kustantamo.

Pitkä jono tukkii käytävän Lingotton messukeskuksessa, selän takana kohoavat vanhat jättikokoiset Fiatin tehdasrakennukset, jotka on uudistettu Renzo Pianon suunnitelmien mukaisesti. Ihmiset jonottavat päästäkseen kuuntelemaan Melania G.Mazzuccoa.

Esiintymissaliin vievällä ovella seisoo kirjailijan kustantamon Einaudin tiedottaja Paola Novarese. "En todellakaan tiedä, kuka Elena Ferrante on. Epäilen, että vain Sandra Ozzola tietää kirjailijan oikean henkilöllisyyden, mutta hän ei sitä paljasta."

Jukka Petäjä HS
Torino

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat