Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pyhä Bob palaa rikospaikalle: Ensimmäisellä Helsingin-keikallaan Bob Geldof joutui putkaan

Live Aid -organisaattori Bob Geldof esiintyy ensi viikolla Suomessa Boomtown Ratsin kanssa

Kulttuuri
 
Neil Lupin
Bob Geldof ja Garry Roberts törmäilivät Boomtown Ratsin Lontoon-keikalla 2014. Heidän lisäkseen alkuperäisjäsenistä ovat mukana rumpali Simon Crowe ja basisti Pete Briquette.
Bob Geldof ja Garry Roberts törmäilivät Boomtown Ratsin Lontoon-keikalla 2014. Heidän lisäkseen alkuperäisjäsenistä ovat mukana rumpali Simon Crowe ja basisti Pete Briquette. Kuva: Neil Lupin

Se yö ei unohdu koskaan.

Laulaja Bob Geldofin muistikuvat ovat yhä kirkkaat, vaikka hänen ja Boomtown Rats -yhtyeen ensimmäisestä ja toistaiseksi ainoasta Helsingin-keikasta on kulunut 34 vuotta. Helmikuisena yönä 1981 Geldof löysi itsensä jostain keskustan laitamilta, rahattomana ja ilman päällystakkia. Hotellin sijainnista rocktähdellä ei ollut hajuakaan.

"Kuinka voisin unohtaa Suomen", Geldof nauraa puhelimeensa keittiöpöytänsä ääressä Lontoossa.

"Se oli erikoinen vierailu. Ensinnäkin levy-yhtiömme halusi viedä koko bändin välttämättä saunaan. Vasta siellä meille selvisi, että meidän täytyi riisuutua täysin alasti, mikä oli ujoille irlantilaispojille kiusallista."

"Sitten soitimme keikan, jonka jälkeen tuli vähän sanaharkkaa. Se meni tappeluksi, tuolit vain lentelivät", Geldof muistelee ilmeisen huvittuneena. "No, minut pidätettiin ja vietiin poliisiasemalle, jossa jouduin taas riisuutumaan alasti."

Bob Geldof
Bob Geldof

Puoli kolmelta yöllä Geldof päästettiin lopulta putkasta. Hän onnistui pysäyttämään taksin ja selittämään tilanteensa. Taksikuski pyöritteli päätään, kun Geldof kertoi majoittuneensa hotelliin meren lähellä.

"Kuljettaja valisti minua, että täällä on kaikki lähellä merta. Vasta pitkän kaupunkikierroksen jälkeen onnistuimme löytämään perille."

Se yö ei varmasti ollut Geldofin uran huippuhetki.

Hänen yhtyeensä, 1970-luvun puolivälissä perustettu Boomtown Rats, oli ohittanut kaupallisen huippunsa. Punkrockilla aloittanut yhtye oli laajentanut musiikillista palettiaan menestyksellisesti, mutta nyt fokus alkoi hukkua. Samoin yleisön mielenkiinto.

Kuka?

Bob Geldof

 Bob Geldof syntyi Irlannissa 1951, mutta muutti 1970-luvulla nykyiseen kotikaupunkiinsa Lontooseen Boomtown Rats -yhtyeen kanssa.

 Vuosina 1975–1986 toiminut Boomtown Rats muistetaan ennen kaikkea I Don't Like Mondays -kappaleesta, joka nousi Britannian listakärkeen vuonna 1979. Yhtye julkaisi kaikkiaan kuusi albumia. Kesäkuussa 2013 Boomtown Rats teki paluun Isle of Wight -festivaaleilla. Geldof on julkaissut myös viisi soololevyä.

 Geldofin hyväntekeväisyyshankkeista tunnetuimpia ovat Band Aid, Live Aid ja Live 8. Geldofille on myönnetty Britanniassa ritarin arvo, mutta irlantilaissyntyisenä hän ei voi käyttää sir-arvonimeä.

 Boomtown Rats esiintyi Ruisrockissa 1978, Helsingin Kulttuuritalossa 1981 ja Tulivuorirockissa 1984. Soolona Geldof on esiintynyt Provinssirockissa 1986 ja Pori Jazzissa 2008.

Toisaalta Geldofilla ei ollut vielä aavistustakaan, minkälainen tulevaisuus häntä odotti. Kaikki Geldofin elämässä muuttui vain kolme vuotta myöhemmin, kun hän näki televisiossa uutispätkän Etiopian nälänhädästä. Sen järkyttämänä hän organisoi hyväntekeväisyyssinglen Do They Know It's Christmas? (1984) ja tukikonsertin Live Aid (1985). Laskukierteeseen ajautuneesta rocktähdestä tuli koko maailman tuntema hyväntekijä, Pyhä Bob.

Se merkitsi Boomtown Ratsin loppua.

Tai ei ihan. Kaksi kesää sitten Geldof teki paluun vanhan yhtyeensä kanssa. Ensi viikolla Boomtown Rats nähdään Espoon Kivenlahti Rockissa.

Paluu juurille oli vähintään yllätys, sillä vuosikymmenien ajan Geldof ei katsonut taaksepäin. Sooloura ja hyväntekeväisyys söivät kaiken huomion.

"Nykyhetki on aina ollut minulle kiinnostavampaa kuin menneisyys", Geldof taustoittaa yhtyeen paluuta. "Muistoissani Boomtown Rats on säilynyt loistavana yhtyeenä, enkä halunnut pilata sitä."

Geldof painottaa, että aloite paluusta ei ollut hänen. Yhtyeelle tehtiin kaksi houkuttelevaa festivaalitarjousta, minkä jälkeen vanhat soittokaverit alkoivat maanitella laulajaansa mukaan.

"Lopulta uteliaisuus sai pääni kääntymään. Halusin kokeilla, voisiko se vielä toimia."

Kun Boomtown Rats lopulta pääsi treenikämpälle, kysymyksiä ei enää esitetty.

"Minulle valkeni yhtäkkiä, ehkä ensimmäistä kertaa koskaan, kuinka voimakas ja jännittävä bändi Boomtown Rats on. Minä saatoin kirjoittaa yhtyeen kappaleet, mutta vasta tämä ryhmä saa ne toimimaan."

"Väliin jääneiden vuosien aikana meillä kaikilla oli oma elämämme, minkä vuoksi olemme täysin erilaisia ihmisiä kuin 30 vuotta sitten. Kun aloimme soittaa, kaikki asettui paikalleen. Meillä oli vielä yksi yhteinen asia. Musiikki. Ja asenne."

Lopullisesti Geldof lämpeni yhtyeen paluulle, kun hän lauloi vanhoja sanoituksiaan. Vanhat tekstit pitivät yhä paikkansa.

"Sama raivo palasi taas mieleeni, mutta näin tekstit aivan uudesta kulmasta. Sanoitukset tuntuivat täysin ajankohtaisilta. Tässä me olemme taas, keskellä läntisen maailman pahinta talouskriisiä sataan vuoteen. Kirjoitin Lookin' after No. 1:n seistessäni työkkärijonossa 1970-luvun lopulla, mutta kappale voisi aivan yhtä hyvin olla tältä vuodelta. Someone's Looking at You on tänä päivänä enemmän totta kuin koskaan ennen, koska vakoilu on entistä helpompaa verkossa."

Dick Lindberg
Vuonna 1981 Boomtown Rats konsertoi Helsingin Kulttuuritalossa. Konsertin jälkeen Geldof joutui putkaan.
Vuonna 1981 Boomtown Rats konsertoi Helsingin Kulttuuritalossa. Konsertin jälkeen Geldof joutui putkaan.

Vanhat sanoitukset palauttivat Geldofin aikakauteen, joka on määritellyt koko hänen myöhemmän elämänsä ja sai kiinnostumaan yhteiskunnallisesta epäoikeudenmukaisuudesta. Ilman punkia ei olisi tullut Pyhää Bobia.

"Boomtown Rats syntyi rock'n'rollin viimeisenä poliittisena aikakautena", hän julistaa, hieman todellisuutta suoristellen. "Viha ja raivo olivat meidän ja aikalaistemme – Sex Pistolsin, The Clashin – moottori. Ajat olivat köyhät, ja tulevaisuudessa ei näkynyt valoa. Me vaadimme muutosta."

Muutoksen puolesta Bob Geldof on puhunut siitä saakka. Live Aid -konsertissa hän halusi muutosta Afrikan nälänhätään. Kymmenen vuotta sitten järjestetyt Live 8 -konsertit kiinnittävät huomion myös Afrikan muihin ongelmiin.

Viime joulukuussa Geldof kokosi tähtilaulajat taas yhteen ja levyttämään Do They Know It's Christmasin? uudelleen. Tällä kertaa huolena oli ebolan leviäminen.

Boomtown Ratsin paluu ei merkitse sitä, että Geldof, 63, olisi saavuttanut elämässään pisteen, jolloin käännytään muistelemaan menneitä.

Yhteiskunnallinen työ jatkuu yhä, samoin sooloura.

Sen rinnalla jatkaa myös nuoruusvuosien yhtye. Levytyssuunnitelmia Boomtown Ratsilla ei ole, vaan yhtyeellä on nyt kokonaan toisenlainen tarkoitus. Suosion huipulla soittajat eivät ehtineet pysähtyä nauttimaan menestyksestään, mutta nyt tilanne on toinen.

"Olemme tehneet Ratsin kanssa muutaman uuden kappaleen, mutta tosiasia on, että eivät ne ketään kiinnosta", Geldof sanoo vilpittömästi.

"En ole mitenkään pahoillani siitä, koska minulla on onni tehdä musiikkia myös omillani. Samaan aikaan voin pitää hauskaa Boomtown Ratsin kanssa."

"Tämä on paljon hauskempaa kuin silloin ennen. Silloin kaikki meni yhtyeen tulevaisuutta murehtiessa. Nyt se on poissa. Voimme vain nauttia soittamisesta."

 

Boomtown Rats esiintyy Kivenlahti Rockissa Espoon Leppävaarassa 5. kesäkuuta. Festivaalin koko ohjelmisto verkkosivulla www.kivenlahtirock.com.

Antony Njuguna Reuters
Bob Geldof on profiloitunut Afrikan puolestapuhujana. Kuva Etiopiasta vuodelta 2003.
Bob Geldof on profiloitunut Afrikan puolestapuhujana. Kuva Etiopiasta vuodelta 2003.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat