Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansalliskirjasto sai lahjoituksena jättimäisen jazzlevyjen kokoelman

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat

Viime syksynä edesmenneen kuvataiteilijan Lars-Gunnar Nordströmin (1924-2014) nimeä kantava säätiö on lahjoittanut Kansalliskirjastolle ainutlaatuisen jazzlevyjen kokoelman.

Nordströmin kokoelma sisältää yli 15000 vinyyliä, savikiekkoa ja cd-levyä. Kokoelmaan kuuluu myös jazzalan lehtiä, kirjallisuutta, musiikkilaitteita ja videotallenteita. Kokoelma tulee julkiseen käyttöön Kansalliskirjaston tiloihin.

Kyseessä on tiettävästi Suomen suurin yksityisen henkilön keräämä jazzkokoelma. Kokoelmassa on runsaasti keräilyharvinaisuuksia ja arvokkaita äänitteitä. Nimikkeiden tarkkaa määrää ei vielä tiedetä.

"Lopetimme laskemisen 15 000 levyn kohdalla, käytännössä niitä on enemmän. Levyt ovat säilyneet erittäin hyvässä kunnossa. Suomessa erityisesti hyväkuntoiset jazz-savikiekot ovat harvinaisia. Niitäkin on kokoelmassa runsaasti", Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja Kai Ekholm kertoo.

Lars-Gunnar Nordström, joka tunnetaan myös lempinimellä Nubben, osti ensimmäisen äänilevynsä vuonna 1940 ja jatkoi keräilyä aktiivisesti vuoteen 2000 saakka. Ensimmäisiltä keräilyvuosilta on säilynyt vihko, johon Nordström on listannut hankkimiaan levyjä.

Kokoelma tarjoaa arvokasta tietoa paitsi jazzin juurtumisesta Suomeen, myös ainutlaatuisen kurkistuksen levynkeräilyharrastuksen luonteeseen. Nordströmin Säätiö ja Kansalliskirjasto toivovatkin, että kokoelmasta tulisi tutkijoiden, harrastajien ja kaikkien muiden jazzista kiinnostuneiden mekka.

"Nubbenin kokoelma oli pitkään kaupunkilegenda, josta alan harrastajat kuiskivat hämärissä huoneissa. Pian kaikilla kiinnostuneilla on mahdollisuus päästä tutkimaan aineistoja", Ekholm sanoo.

Laajan aineiston käsitteleminen vaatii oman aikansa. Kansalliskirjasto järjestää aineiston asiakaskäyttöön vuoden 2016 aikana.

Nordström oli taidemaalari, kuvanveistäjä ja graafikko, joka tunnetaan erityisesti abstraktin modernismin edelläkävijänä. Hänen töilleen tunnusomaista ovat vahvat ja selkeät geometriset muodot, värit ja linjat. Nubbenin teoksia käytettiin myös useiden jazzlevyjen kansitaiteena.

Espoon modernin taiteen museossa Emmassa avautuu kesäkuussa Nordströmin muistonäyttely. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan myös kirja taiteilijan elämäntyöstä.

Jazz-intoilija Nordström jätti jälkeensä myös listan omista suosikkikappaleistaan. Laadimme taiteilijan väkevien musiikkivalintojen pohjalta Spotify-soittolistan, joka vie kuulijan syvälle afroamerikkalaisen musiikin historiaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat