Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdeksän c:n huipputenori Juan Diego Flórez esiintyy Helsingissä

Edesmennyt oopperatähti Luciano Pavarotti piti lahjakasta perulaistenoria seuraajanaan

Kulttuuri
 
Juan Diego Flórez perusti kolme vuotta sitten Sinfonía por el Perú -ohjelman, jonka tarkoituksena on auttaa Perun vähäosaisia lapsia.
Juan Diego Flórez perusti kolme vuotta sitten Sinfonía por el Perú -ohjelman, jonka tarkoituksena on auttaa Perun vähäosaisia lapsia.

On kuvaavaa, että Juan Diego Flórez onnistui vuonna 2007 synnyttämään kohun Italiassa – laulamalla oopperaa. Se osoittaa sekä Italian että Flórezin erikoislaadun: Italian siksi, että siellä on mahdollista nousta etusivuille laulamalla oopperaa, Flórezin siksi, että hän on maailman parhaita tenorilaulajia.

Kohu syntyi siitä, että Flórez lauloi Milanon La Scala -oopperatalossa encoren eli ylimääräisen numeron kesken oopperaesityksen. La Scalassa encoret ovat olleet käytännössä kiellettyjä vuodesta 1933 asti, ilmeisesti kapellimestari Arturo Toscaninin määräyksestä.

Artikkeliin liittyvät

Flórez lopetti tämän perinteen Gaetano Donizettin Rykmentin tytär -oopperan esityksessä 2007. Hän ei laulanut mitä tahansa encorea, vaan toisti Ah! mes amis -aarian, jota on kutsuttu tenorien Mount Everestiksi. Siinä tenori joutuu laulamaan kaikkiaan yhdeksän korkeaa c-säveltä. Jos siihen pystyy, pystyy vaikka mihin. Flórez pystyy.

"En minä ajatellut sitä sen kummemmin", Flórez kertoo puhelimessa kotoaan Wienistä.

"Luulin, että kaikki laulajat laulavat encoreja. Sitten lauloin saman encoren Metropolitan-oopperan tuotannossa – ja taas minulle kerrottiin, ettei täällä lauleta ylimääräisiä. Ja jälleen Pariisin oopperassa Bastillessa, jossa ei kuulemma ollut laulettu ylimääräisiä ikinä."

Flórez, 42, on kotoisin Perusta. Hänen isänsä oli laulaja, jonka erikoisuutena olivat kreolivalssit. Flórez aloitti musiikkiuransa kevyen musiikin parissa, mutta konservatorio-opintojen myötä hän kiinnostui yhä enemmän klassisesta musiikista. Hän jatkoi opintojaan Yhdysvalloissa Curtis Institute of Musicissa.

Läpimurto tuli, kun hänet oli kesällä 1996 kiinnitetty Italiassa Rossini -oopperafestivaalin Ricciardo e Zoraide -oopperan pikkurooliin. Festivaalilla esitettiin myös Matilde di Shabran -oopperaa, jonka pääroolin laulaja sairastui ennen ensi-iltaa. Paikkaajaa ei löydetty mistään – ennen kuin festivaalin johtaja äkkäsi 23-vuotiaan Flórezin.

Tämä päätti opetella roolin pikavauhtia, ja ensi-illasta tuli suuri menestys. Jo saman vuoden joulukuussa hän teki debyyttinsä La Scalassa.

Flórez on erikoistunut bel canto -rooleihin. Bel cantolla viitataan Italiassa 1800-luvun alkupuolella vallinneeseen laulutyyliin, jossa tähdättiin kauniiseen ja kevyeen sointiin.

Rossinin ja Donizettin oopperat ovat bel canton perusteoksia. Täytettyään 40 Flórez on huomannut äänensä muuttuvan vahvempaan suuntaan ja hän on siksi alkanut ottaa haltuun myös lyyristen tenorien rooleja.

"Ääneni on muuttunut lähinnä keskirekisterissä. Yritän edelleen pitää ylärekisterini kevyenä kuten aina ennenkin, joten pystyn edelleen laulamaan kaikkea vanhaa ohjelmistoani ja olen saanut lisättyä siihen lyyrisempiä rooleja."

Helsingissä Juan Diego Flórez esiintyy pianisti Vincent Scaleran kanssa.

"Pidän orkesterikonserteista, pidän resitaaleista, pidän oopperoista. Pidän niistä kaikista koska ne ovat niin erilaisia esiintymistilaisuuksia ja tuovat vaihtelua laulamiseen. Pianon kanssa pidettävät resitaalit ovat intiimejä ja niissä pääsee laulamaan koko ajan, toisin kuin orkesterikonserteissa ja oopperassa, joissa joutuu odottelemaan paljon", Flórez pohtii.

Helsingin-konsertin ohjelmassa ei näy Flórezin bravuurinumeroa, Donizettin Ah! mes amis -aariaa. Eikö hän aio laulaa sitä ollenkaan suomalaisfaneilleen?

"Ehkä se on siellä jossain piilotettuna", Flórez vihjaa.

 

Juan Diego Flórez, tenori, ja Vincent Scalera, piano, tänään Finlandia-talossa kello 19.30.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat