Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun voitosta tuli jytky ja poliitikoista insinöörejä – Soinin ja Sipilän kieli on tarttunut mediaan

Yhteiskunnan toimijat yrittävät uittaa kieleen omaa termistöään, ottaa agendan haltuunsa tai muuttaa koko ajattelutapamme itselleen tärkeästä asiasta

Kulttuuri
 
Kimmo Mäkilä
Leif Rosas
Tulevan pääministerin Juha Sipilän (kesk) mukana poliittiseen kieleen on tullut insinööri- ja yritysslangi.
Tulevan pääministerin Juha Sipilän (kesk) mukana poliittiseen kieleen on tullut insinööri- ja yritysslangi. Kuva: Leif Rosas

Juuri nyt insinöörikieli pyrkii häivyttämään politiikkaa pois politiikasta. Puheeseemme yritetään ujuttaa uusia sanoja, joilla muokataan mielipiteitä.

Niin, sopeuttaako uusi hallitus vai leikkaako se? Heikentyvätkö tulosi vai oletko mukana talkoissa?

Kieli on jatkuvan kamppailun areena. Kamppailua käydään siitä, miten ymmärrämme maailmaa. Se on kamppailua vallasta. Yhteiskunnan toimijat yrittävät uittaa kieleen omaa termistöään, ottaa agendan haltuunsa tai muuttaa koko ajattelutapamme itselleen tärkeästä asiasta.

Vapaustaistelija vai terroristi? Sanat ovat harvoin neutraaleja, vaikka ne sellaisiksi yritetään naamioida. Ukrainan sota vai kriisi? Sanat muokkaavat menneisyydestä tai nykyisyydestä aina erilaisen.

Taistelua on käyty aina, mutta se on kiihtynyt. Koska kansalaisten viestintätaidot ja ymmärrys kielen vallasta ovat yhä paremmat, on kieleen vaikuttaminenkin suunnitelmallisempaa ja määrätietoisempaa.

Valitettavan harvoin media pohtii sanavalintojaan ainakaan julkisesti. Jos nimittäin media omaksuu mielipiteiden muokkaamiseksi luodun kielen, kielen kamppailuareenalla on saavutettu merkittävä erävoitto.

Harvinainen poikkeus koettiin viime vuoden lopulla, kun Yle pyrki suitsimaan tasa-arvoinen avioliittolaki -termin käyttöä, koska Ylen mukaan se oli suunniteltu luomaan myönteisiä mielikuvia. Asian puiminen kuitenkin nuupahti alkuunsa, vaikka siitä olisi auennut tilaisuus miettiä muutakin median sanankäyttöä. Luetaanko koulussa pakkoruotsia vai ruotsia?

Nytkin mediassa on menossa monia kielen kannalta kiehtovia manööverejä.

Tammikuussa S-ryhmä ilmoitti alentavansa useiden elintarvikkeiden hintoja. "Halpuuttamisesta" kertonut tiedote pamahti toimituksiin sunnuntaina, mikä oli hyvin suunniteltu liike. Internetin uutismylly tarvitsee jatkuvasti uutta jauhettavaa, mutta viikonloppu oli hiljainen. Päivän muuta uutistarjontaa edusti lähinnä pääministerin haastattelutunti. Lisäksi alennusuutinen osui nykyään tärkeään uutiskriteeriin: se koski arkea.

Mainostarkoitukseen keksitty sana löi itsensä nopeasti läpi. Kevään aikana halpuuttaminen esiintyi otsikoissa melkein kaikissa isoissa viestimissä Iltalehdestä Kauppalehteen, Yleltä STT:hen. Joskus sana oli häveliäästi sitaateissa, useimmiten ei. Myös uutisteksteissä ja juonnoissa sanaa hoettiin hinnanalennusten synonyymina. Uutisissa vilahtelivat niin ikään "halpuutus" ja verbiväännös "halpuuttaa".

Erityisen kiinnostavaa on, että sanan käyttö alkoi laajeta ruuan hinnasta muillekin elämänalueille. Sanomalehti Karjalainen puhui vuoden 2004 alkoholiveroalesta halpuuttamisena ja Kauppalehti pohti "euron halpuuttamisen" vaikutuksia sellumarkkinoihin.

Perinteisesti media on hyvin tarkka uutisten ja mainosten rajanvedosta, mutta mainossanastoa toistellessaan se voi lipsahtaa brändimainontaan, vaikka jutuissa toimittaisiin muuten journalistisesti ryhdikkäästi.

Politiikassa sanojen ujuttamisen mestari on perussuomalaisten Timo Soini. Mediassa Soinin blogi on ploki, puoluetoimiston toimihenkilö työmies ja jätevesiasetus paskalaki.

Vuonna 2011 Soini vakiinnutti jytkyn vaalivoittonsa sanaksi, ja tänä keväänä jytkyä käytettiin mediassa jo kuvaamaan miltei kaikkea, mitä perussuomalaiset tekivät. Asemien säilyttäminen eduskuntavaaleissa oli jatkojytky tai tuplajytky, ja puolueen mahdollinen hallitukseen pääsy hallitusjytky. Arvelut siitä, että puolue jäisi ulos, olivat antijytkyn uumoilua. Jopa vihreiden vaalivoittoa kuvattiin Soinin sanastolla, sillä se oli tietysti vastajytky.

Halpuutuksen tapaan jytky on murtautunut ulos alkuperäisestä karsinastaan ja alkanut esiintyä voiton tai onnistumisen synonyymina. Etelä-Suomen Sanomien mukaan ravihevonen teki Vermossa jytkyn, ja kuvailipa Etelä-Saimaa funk-yhtyeen uutta levyä jatkojytkyksi.

Soinin taituruus ei rajoitu vain yksittäisiin sanoihin, vaan hän pystyy ajoittain hallitsemaan julkista keskustelua niin, että se pyörii pääasiassa hänen puolueensa ympärillä. Vaalien jälkeisessä kulttuurikuplakeskustelussa Soini lisäsi kierroksia heitollaan Punavuoren punaviininjuojista. Seuraavana tulivat sutkaukset siitä, miten raveissa käynti ja lihansyönti ovat yhä sallittuja.

Aivan kuin puoluetoimistolla olisi luettu tarkkaan agendatutkimuksen oppeja: on tuhottoman vaikeaa kertoa ihmiselle, mitä hänen pitää ajatella, mutta helpompaa on kertoa, mistä hänen pitää ajatella. Viime viikot on sitten ajateltu perussuomalaisia.

Toukokuun puolivälissä Soini paljasti sen blogissaan itsekin:

"Tuleva oppositio on niin ikään kommentoinut lähinnä vain perussuomalaisia."

Poliittisen kielen toinen trendi on Juha Sipilän (kesk) mukana tullut insinööri- ja yritysslangi. Sipilän kieli on tarttunut mediaan, ja uutisissa on toisteltu prosessikaavioita, insinöörijohtamista ja iterointikierroksia. Kaleva luonnehti Sipilän hallituspohjapäätöstä "insinöörimäiseksi järkiratkaisuksi" ja MTV huomautti, miten Paavo Väyrynen ei sopinut "insinööri-Sipilän prosessikaavioon". Helsingin Sanomissa Sipilän esiintymistä kuvailtiin "insinöörimäiseksi suoranuottisuudeksi".

Yritysmaailman ja tekniikan kielen tunkeutuminen politiikkaan voi tuntua raikkaalta, mutta ongelmatonta se ei ole. Se pyrkii pyyhkimään politiikasta pois kaiken poliittisuuden: että päätöksiä ei muka tehdä aatteen ohjaamana vaan toimitaan käytännöllisesti kuten insinöörit. Koska yrityksiä johdetaan järkiperustein, politiikkaakin tehdään nyt vain järjellä.

Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa, koska yhteiskunnallinen päätöksenteko on läpeensä ideologista. Politiikka ei edelleenkään ole asioiden hoitamista, vaan kamppailua päämääristä ja keinoista. Esimerkkejä kaipaavat voivat vilkaista paljonpuhuttua keskustan talousmaantieteellisen työryhmän raporttia.

Yritysvertaukset seisovat muutenkin hataralla pohjalla, sillä kuten Jan Vapaavuori blogissaan totesi, toimitusjohtaja voi myllätä firmansa koko johdon uusiksi, mutta pääministeri ei voi. Hänen on pärjättävä niillä ministereillä, jotka hallituskumppanit valitsevat, ja virkamiehillä, jotka ministeriöissä istuvat. Pääministeri ei ole toimitusjohtaja eikä poliittinen päätöksenteko ole yritysjohtamista.

Kyseessä ei toki ole ensimmäinen kerta, kun politiikasta yritetään tehdä ei-politiikkaa. Jyrki Kataisen kaudella kokoomus muljautti kieltä taitavan mainonnan ja viestinnän keinoin kohti asetelmaa, jossa kokoomus yksin toimi järjellä ja muut ideologian rasittamina. Uudessa insinöörikeskustassa on samoja piirteitä.

Miten laajalle yrityskielikuvat vielä leviävät, kun raskaiden leikkausten aika tulee? Jos valtio on kuin yritys, keitä me sitten olemme? Asiakkaita, osakkaita – vai hankalia työntekijöitä, joille annetaan monoa Suomi-firman seuraavissa yyteissä?

Kimmo Mäkilä hs.kulttuuri@hs.fi
Kirjoittaja on tutkimusvapaalla oleva STT-Lehtikuvan toimittaja ja journalismin tutkija, joka selvittää lisäarvon muodostumista journalistisessa prosessissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat