Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten syntyi ikoninen kuva John Lennonista? – rockin hovikuvaaja Bob Gruen kertoo

Kulttuuri
 
Markus Jokela HS
"Highschoolin jälkeen yritin vältellä perinteistä yhdeksästä viiteen -työtä", Bob Gruen sanoo. "Se ei mennyt niin kuin olin ajatellut. Pakenin 9–5-maailmaa ja päädyin tekemään töitä 24/7."
"Highschoolin jälkeen yritin vältellä perinteistä yhdeksästä viiteen -työtä", Bob Gruen sanoo. "Se ei mennyt niin kuin olin ajatellut. Pakenin 9–5-maailmaa ja päädyin tekemään töitä 24/7." Kuva: Markus Jokela HS

Olisi melkein helpompi luetella, keitä rockin suuruuksista hän ei ole valokuvannut.

Tänään Helsingissä avautuva Rockers-näyttely on kuin rockin historia pikakelauksella. Chuck Berry. Tina Turner. Rolling Stones. Led Zeppelin. Kiss. Ramones. Green Day. Ja tietysti ne kuvat John Lennonista, joissa hän poseeraa New York City -paita päällään kaupungin silhuettia vasten.

Kuvat ovat ikonisia. Lehtien ja kirjojen sivuilla niitä on viljelty vuosikymmeniä. Niistä on tehty levykansia, julisteita ja t-paitoja.

Vasta näyttelyä kiertäessäni havahdun siihen, että ne todella ovat kaikki yhden miehen, newyorkilaisen Bob Gruenin, ottamia.

Gruenin elämäntyöstä koottu näyttely on todennäköisesti vaikuttavin rockvalokuvien sarja, joka Helsingissä tullaan näkemään. Harvalla kuvaajalla on yhtä kattavaa valikoimaa rockin ensimmäisistä tähdistä tähän päivään.

Kaapelitehtaalle ripustetut 140 kuvaa ovat tästä pintaraapaisu.

Gruenilla, 70, on takanaan noin puoli vuosisataa kestänyt ura, jonka tukijalka on 1970-luvulla. New York eli musiikillisesti kenties rikkainta aikaansa, kun kaupungin klubeilla syttyivät liekkeihin niin glamrock, punk, disko kuin rap.

Gruen oli keskellä tätä kaikkea. Hän kertoo käytännössä asuneensa klubeilla läpi vuosikymmenen. Amerikkaa kiertäneet yhtyeet nappasivat hänet mukaansa keikkabusseihinsa.

"Ihmiset kuvittelevat, että minulla on käynyt tuuri, koska olen päässyt kuvaamaan kuuluisia muusikkoja. Heidän pitäisi vilkaista arkistokaappeihini. Ne ovat täynnä kuvia tuhansista bändeistä, joista ei koskaan tullut mitään", Gruen naurahtaa. "Minun onnekseni muutamat kuvaamistani bändeistä saavuttivat menestystä."

"Siinä mielessä minulla oli tuuria, että 70-luvulla työskentely oli paljon mutkattomampaa. Kaikki oli vielä aluillaan, eikä kuvaajia ollut paljon. Bändit olivat vain tyytyväisiä, kun joku suostui ottamaan heistä kuvan. Nykyään pitää allekirjoittaa sopimuksia, jotka rajoittavat kuvaamista ja kuvien käyttöä. Olen enimmäkseen välttynyt tältä."

Bob Gruen
"John Lennonista on otettu kymmeniä tuhansia kuvia, ja minua ällistyttää yhä, että juuri nämä ovat nousseet niin keskeisiksi. Ehkä siinä näkyy, että kuvaustilanne oli helppo."
"John Lennonista on otettu kymmeniä tuhansia kuvia, ja minua ällistyttää yhä, että juuri nämä ovat nousseet niin keskeisiksi. Ehkä siinä näkyy, että kuvaustilanne oli helppo."

Gruenin ensimmäinen iso kuvauskeikka oli Ike ja Tina Turnerin kiertue 1970-luvun alussa. Sen jälkeen hän on kuvannut kaikkein suurimpia tähtiä, mutta edelleen hän sanoo olevansa kiinnostunein niistä, jotka ovat vasta matkalla huipulle.

"Pidän työskentelystä uusien bändien kanssa – ennen kuin väliin tulee tiedottajien ja lakimiesten armeija. Siinä vaiheessa minun on kuvaajana mahdollisuus päästä paljon lähemmäksi. Bändit vasta hakevat tyyliään. Se on paljon jännittävämpää."

Todisteena tästä Gruenin näyttelyssä on esillä esimerkiksi irlantilaisyhtye The Strypes, jonka soittajat ovat hädin tuskin täysi-ikäisiä.

"He ovat nuoria tyyppejä, jotka ovat sisäistäneet rock'n'rollin hengen ja joiden juuret ovat syvällä rockin historiassa. Samaan aikaan he eivät kuulosta keneltäkään muulta. Se on uskomaton yhdistelmä", Gruen sanoo eikä peittele innostustaan. Vaikka kuvaaminen on jäänyt vähemmälle, hän ei selvästikään ole valmis luopumaan siitä.

Tunnetuimmat kuvansa Gruen otti John Lennonista, joka The Beatlesin hajottua löysi uuden kodin New Yorkista. Gruen asui kulman takana Greenwich Villagessa, ja he ystävystyivät.

"Monet ovat ihmetelleet, kuinka Johnin ja Yokon kanssa voi ystävystyä. Ihan samalla tavalla kuin kenen tahansa kanssa. Ketään ei voi pakottaa ystäväkseen."

Lennon-kuvat ovat kasvaneet klassikoiksi, koska hän näyttäytyy niissä omassa ympäristössään ja luonnollisena.

Gruen kertoo aina tavoitelleensa kuvia, joissa ihmiset näyttävät itseltään ja rentoutuneilta. Samalla hän toivoo, että kuvista välittyisi muutakin kuin poptähtien kasvot.

"Toivon, että ne kuvaisivat myös rock'n'rollin perimmäistä olemusta. Minulle rock'n'roll on aina merkinnyt vapautta, vapautta ilmaista itseään hyvin äänekkäästi! Pidän kuvattavista, jotka heittäytyvät ja tuovat esille oman persoonallisuutensa eivätkä vain kopioi muita."

Nykyään suurin osa Gruenin ajasta menee vanhojen arkistojen läpikäyntiin sekä näyttelyjen ja kirjojen kokoamiseen.

Kuinka paljon kuvia oikein on? Satatuhatta?

"Enemmän", Gruen hymähtää. "Ei minulla ole aavistustakaan. Kysy uudestaan kymmenen vuoden päästä, kun olemme käyneet arkistot läpi."

Osaltaan kuvausintoa on hillinnyt se, että enää hän ei ole yksi harvoista. Itse asiassa kuvia ottavat nyt kaikki.

"Ennen otin keikalla kuvat, kehitin filmit seuraavana päivänä, vedostin kuvat ja lähetin ne lehdille. Muutamaa viikkoa tai kuukautta myöhemmin ne julkaistiin, ja ne olivat yhä uutinen", hän sanoo. "Nyt ensimmäiset kuvat ovat julki internetissä ennen kuin ensimmäinen kappale on lopussa. Sen kanssa on vaikea kilpailla."

Pahin kilpailija on silti perhepiirissä.

"Poikani on laulaja-lauluntekijä, mutta hän ei ole aiemmin halunnut käyttää ottamiani kuvia. Hän halusi seistä omilla jaloillaan", Gruen kertoo ja hymy alkaa nousta hänen suupieliinsä.

"Lopulta, muutaman levyn jälkeen, hän pyysi minua kuvaamaan levykannen. Otimme kuvat ja valitsimme sopivan. Vähän myöhemmin hän soitti ja kertoi muuttaneensa mieltään. Hänen 8-vuotias tyttärensä oli ottanut paremman kuvan! En voinut olla kuin samaa mieltä: se ei ollut mikään vahinkolaukaus, vaan todella hyvä ja ajateltu kuva. Nykyään todella joutuu kilpailemaan ihan kaikkien kanssa."

Bob Gruen kertoo legendaarisista kuvistaan

John Lennon. "Törmäsin New York City -paitaan Times Squarelle. Se ei ollut minkään firman tekemä, vaan paitaa myyvä kauppias oli suunnitellut sen itse. Pidin todella paidan designista, se on hyvin yksinkertainen ja tehokas. Kerran olin matkalla moikkaamaan Johnia, ja matkalla näin saman kaverin kauppaamassa paitojaan. Vein yhden Johnille lahjaksi."

"Vuotta myöhemmin John kutsui minut kotiinsa ottamaan kuvia Walls and Bridges -levyä varten. Otimme sarjan lähikuvia hänen kotonaan, minkä jälkeen päätimme kiivetä talon katolle. Taustalla näkyi New Yorkin silhuetti, joten kysyin, josko hänellä olisi vielä antamani New York City -paita. Hän laittoi sen päälleen, ja otimme kuvia takki päällä ja ilman takkia."

"Meillä ei ollut aavistustakaan, että kuvista tulisi niin suosittuja. John Lennonista on otettu kymmeniä tuhansia kuvia, ja minua ällistyttää yhä, että juuri nämä ovat nousseet niin keskeiseksi. Ehkä siitä näkyy, että kuvaustilanne oli helppo. Olimme tässä vaiheessa hyviä ystäviä, joten kuvaukseen ei liittynyt mitään hermostuneisuutta. Aurinkolasien takia hän näyttää poptähdeltä, mutta samaan aikaan hän näyttää hyvin rentoutuneelta ja avoimelta. Hän näyttää tyypiltä, jonka kanssa voisit pysähtyä juttelemaan kadulla."

Led Zeppelin. "Tässä tiivistyvät rock'n'rollin ylilyönnit 1970-luvulla."
Led Zeppelin. "Tässä tiivistyvät rock'n'rollin ylilyönnit 1970-luvulla."

Led Zeppelin. "Kuva on otettu samana päivänä, jolloin tapasin Led Zeppelinin. Menimme yhdessä lentokentällä, ja siellä oli lentokone, jonka he olivat vuokranneet kiertuettaan varten. Kun olimme menossa koneeseen, mukanani ollut toimittaja Lisa Robinson ehdotti, että ottaisimme muutaman ruudun koneen edustalla. Filmirullani oli lähes lopussa, joten otin vain 6–7 kuvaa. Yksi niistä osoittautui klassikoksi. Tässä tiivistyvät rock'n'rollin ylilyönnit 1970-luvulla. Lentokone on niin iso, että se ei edes mahdu kuvaan!"

Ramones CBGB's-klubin edustalla.
Ramones CBGB's-klubin edustalla.

Ramones. "Tämä on yksi ensimmäisistä kuvista, joita otin Ramonesista. Vietin koko päivän heidän kanssaan. Aloitimme kuvaamalla Forest Hillsissä, jossa he asuivat, ja sieltä otimme metron Manhattanille. Heillä ei ollut edes rahaa kitaralaukkuihin, joten Johnny Ramone kantoi kitaraansa ostoskassissa. Lopulta pääsimme CBGB'sin edustalle, ja pysähdyimme ottamaan kadulla kuvan ennen kuin bändi meni tekemään soundcheckiään. Myöhemmin illalla bändi soitti klubilla. Tämä tallentaa bändin ja CBGB'sin aivan alkumetreillään. Kuten kuvasta näkyy, klubin markiisi ei ole vielä edes likainen! Ja New Yorkissa kaikki likaantuu hyvin nopeasti."

"Kuva on otettu muistaakseni Texasissa, jossa eturivissä ollut tyttö mottasi Sid Viciousia suoraan nenään. Verta oli kaikkialla."
"Kuva on otettu muistaakseni Texasissa, jossa eturivissä ollut tyttö mottasi Sid Viciousia suoraan nenään. Verta oli kaikkialla."

Sid Vicious. "Matkustin läpi Amerikan Sex Pistolsin kanssa, mikä ei ollut ollenkaan suunniteltua. Alun perin minun piti tavata Sex Pistols New Yorkissa, mutta Sidillä oli viisumiongelmia, joten keikka peruuntui ja jouduin lentämään Atlantaan. Seuraavana aamuna olin ajatellut matkustavani takaisin kotiin ja hyvästelin Malcolm McLarenin, kun he olivat astumassa bussiin. Hän oli pahoillaan, ettei voinut napata minua kyytiin, koska mukaan mahtui vain 12 ihmistä. Sitten hän alkoi laskea, keitä seurueeseen kuului ja tajusi, että bussissa on vain 11 ihmistä! Hei Bob, mikset hyppää kyytiin! Niinpä päädyin bändin mukaan."

"Tämä kuva on otettu Texasissa, jossa eturivissä ollut tyttö mottasi Sid Viciousia suoraan nenään. Verta oli kaikkialla, sitä valui pitkin rintaa ja hän vain levitti sitä ympäri kehoaan. Lopulta Sid nappasi olutpullon, rikkoi sen vahvistintaan vasten ja viilteli rintaansa lisää haavoja. Sidin kohdalla kyse oli aina enemmän show'sta kuin musiikista. Lisäksi yhtyeen henkilökunta piti bändin erossa faneistaan, jotta kukaan ei antaisi Sidille huumeita. Tämän vuoksi hän on kirjoittanut tussilla rintaansa tekstin "gimme a fix" [antakaa minulle huumeita]. Se oli hänelle ainoa tapa saada viesti perille."

The Clash Amerikan-kiertueella.
The Clash Amerikan-kiertueella.

The Clash. "The Clashin tapasin ensimmäisellä Englannin-matkallani, ja näin yhden bändin ensimmäisistä keikoista. Se voima ja raivo tekivät todella vaikutuksen. Sittemmin tutustuin bändiin, ja kun he lopulta tulivat New Yorkiin 1978, olin siellä yksi harvoista heidän tutuistaan."

"Tämä kuva on Amerikan-kiertueelta, jolla olin mukana. Kun viettää kolme viikkoa samassa bussissa, vastaan tulee hetkiä, jolloin kaikki osuu kohdalleen. Pysähdyimme jaloittelemaan hetkeksi Kaliforniassa keskellä autiomaata, ja bändi pelaili hetken baseball-mailalla ja pallolla. He olivat matkalla takaisin bussiin, kun nappasin tämän kuvan. Kuvassa on itsevarmuutta ja uhkaa, he näyttävät siltä, että ovat valmiita ottamaan yhteen kenen kanssa tahansa. Etenkin Joe Strummer baseball-mailoineen!"

 

Bob Gruen: Rockers -näyttely Kaapelitehtaan Pannuhallissa 17. 6. saakka. Like on julkaissut suomeksi Bob Gruenin kuvakirjan John Lennon – New Yorkin vuodet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat