Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kulttuuri säästyi rajuilta leikkauksilta – mutta olisiko niistä voinut olla hyötyäkin?

Kulttuuri
 
Mikko Stig Lehtikuva
Kansallisteatterin rahoituksesta osa tulee valtion kassan kautta Veikkauksen tuotoista ja osa lipputuloista.
Kansallisteatterin rahoituksesta osa tulee valtion kassan kautta Veikkauksen tuotoista ja osa lipputuloista. Kuva: Mikko Stig Lehtikuva

Hallitus julkisti keskiviikkona strategisen ohjelmansa Suomen pelastamiseksi. Uhkauksia, kiristyksiä ja leikkauksia kohdistuu nyt odotetusti lähes kaikkialle – mutta mitä ihmettä! Säästyykö kulttuuri sittenkin leikkauksilta? Kulttuurin suoria määrärahojen vähennyksiä ei ohjelmassa mainita nimeltä.

"Vaikeina aikoina sivistystä ja kulttuuria pitää vahvistaa", uusi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) lausui juhlallisesti Yle Hämeen haastattelussa torstaina. "Taiteen ja kulttuurin saatavuuden parantaminen" on nimetty hallitusohjelman yhdeksi kärkihankkeista.

Tietenkään ei pidä vielä nuolaista. Poliitikkojen julistuksiin kannattaa uskoa, kun niiden näkee toteutuvan. Nyt luvattu taiteen perusopetuksen koko maan laajuinen edistäminen sisältyi myös edellisen hallituksen ohjelmaan.

Se, että kulttuurin määrärahojen leikkauksia ei mainita ohjelmassa nimeltä, ei tarkoita sitä, etteikö niitä voisi olla tulossa.

Ohjelmassa on lueteltu suurimmat leikkauskohteet. Kulttuurin rahat ovat niin pieniä, ettei niistä suuria leikkauksia saa. Valtionosuusindeksin jäädyttäminen on jo edellisen hallituksen toimesta niukentanut kulttuurin nauttimaa tukea vuosi vuodelta.

Kulttuurin julkinen tuki tulee useista eri puroista, ja kun niukkuutta jaetaan nyt aivan kaikkialla, olisi naiivia kuvitella, että kulttuuri olisi erityisasemassa – ministerin ylevästä lausunnosta huolimatta.

Yksi merkittävä tekijä on se, kuinka uskollisina suomalaiset pysyvät kansallisille uhkapeleillemme. Esimerkiksi Kansallisteatteri, Kansallisooppera ja Kansallisgalleria rahoitetaan paljolti Veikkauksen voitoilla. Myös Ylen rahoitustaso, joka nyt otetaan parlamentaarisen työryhmän tarkasteluun, vaikuttaa niin suorasti kuin monin heijastusvaikutuksin kulttuurin tarjontaan Suomessa.

Koko maan kulttuuritarjonnan kannalta kuntien asema on avainasemassa.

Kunnissakaan käytettävissä olevat rahat eivät tietenkään lisäänny.

Uusi hallitus aikoo merkittävällä tavalla lisätä alueellisten päättäjien vapautta vaikuttaa kansalaisten kulttuuripalveluihin ja taiteen tarjontaan. Kysymys on hallituspuolueiden kyllästymiseen asti jankkaamasta normien purkamisesta.

Hallitusohjelman liitteisiin on listattu lakeja, joista sanotaan: "Kunnat eivät ole velvollisia noudattamaan mainituissa laeissa tai niiden nojalla annetuissa asetuksissa säädettyjä velvoitteita tai suosituksissa mainittuja menettelytapoja palveluiden toteuttamiseksi."

Tässä listauksessa ovat muun muassa laki taiteen perusopetuksesta (jota siis toisaalla ohjelmassa luvataan vahvistaa), kirjastolaki, museolaki ja laki kuntien kulttuuritoiminnasta, muun muassa.

Hallitus kannustaa kuntia siis etsimään uusia tapoja tuottaa näitä palveluita: esimerkiksi yritysten tai järjestöjen kanssa yhteistyössä.

Entinen kulttuuriministeri, oppositiopoliitikko Paavo Arhinmäki (vas) huuteli asiasta perjantaina Twitterissä: Mikä kunta ensimmäisenä tekee kirjastosta maksullisen?

Normien väljennyksen konkreettinen merkitys tulee esiin vasta ajan kanssa. Voiko kunta halutessaan muuttaa kirjastotoimen kunnansihteerin pyörittämäksi oheistoiminnaksi tai lakkauttaa sen kokonaan – vai syntyykö Suomeen elinvoimaisia uusia tapoja tuottaa tasokasta taidetta ja kulttuuria?

Kuntaliiton kulttuurin erikoisasiantuntija Ditte Winqvist huomautti perjantaina, että väljennys voi tuoda myös uusia mahdollisuuksia järjestää kulttuurihallintoa paremmin toimivaksi. Mutta se edellyttää tietenkin vahvaa näkemystä ja osaamista kunnallisilta ja maakunnallisilta päätöksentekijöiltä.

Esimerkiksi Vaasassa on yritetty yhdistää hallinnollisesti kaupunginteatteria ja kaupunginorkesteria. Suunnitelma on kariutunut, koska yhdistyminen olisi leikannut laitosten nauttimaa tukea. Onko tukipolitiikka ajan tasalla, jos hallinnon uudistamisesta rangaistaan?

Kulttuurin tukijärjestelmä on yhtä sotkuinen ja sekava kuin sosiaali- ja terveydenhuollon. Voisiko kulttuurissakin ennakkoluulottomammalla kuntien taloudelliset ja hallinnolliset rajat ylittämällä saada aikaan parempaa jälkeä?

Julkisesti tuettu kulttuuri rakentuu vahvojen ja vanhojen instituutioiden varaan. Säännöllistä julkista tukea on Suomessa maksettu taidelaitoksille jo 1800-luvulta alkaen. Paikallisten kulttuurilaitosten kunnallistaminen alkoi 1940-luvulla. Taiteen perusopetus alkoi musiikkiopistoissa 1960-luvun lopulla. 1980-luvulla luotiin kuntien kulttuuritoimintaa koskeva valtionosuusjärjestelmä.

Vaikka apurahat nostetaan usein tikunnokkaan (perussuomalaisethan uhosivat ennen vaaleja lakkauttavansa ne kokonaan), ne ovat vain pieni osa julkisesta taiderahoituksesta. Jos kulttuurin rahat ovat pieniä, apurahat ovat opetus- ja kulttuuriministeriön taiteen ja kulttuurin määrärahoista alle viisi prosenttia.

Moni kulttuurin kentän toimija on tuskastunut siihen, että rahavirrat kulkevat vääjäämättä vanhojen rakenteiden betonoituja väyliä pitkin.

"Oikeastaan vain vasemmistoliitto ja perussuomalaiset tekevät avauksia, jotka ovat aktiivista politikointia. Muut puolueet pyrkivät hallinnoimaan 60- ja 70-luvuilla luotua järjestelmää", kulttuuripolitiikan tutkija Pauli Rautiainen sanoi marraskuussa teatterifestivaali Baltic Circlen kulttuuripoliittisessa keskustelussa.

Mitä vahvemmat rakenteet, sitä vaikeampi niiden sisään on murtautua, ja sitä vahvemmin niiden ulkopuolelle jäävät toimijat ovat ulkopuolisia. Mitä vahvempi linnake, sitä leppoisammin siellä voi majailla miettimättä uudistumista.

Taiteen olemukseen sopii huonosti jämähtäminen, mutta mitä ovat vaihtoehdot?

Yhteisen kakun kasvaminen on utopiaa. Uhkakuvana, joka hallitusohjelman perusteella ei näytä juuri nyt toteutuvan, on ollut myös merkittävä ja yhtäkkinen määrärahojen leikkaus. Tällainen dramaattinen liike on toteutettu ainakin Britanniassa ja Hollannissa. Kriisin kautta uudistuminen voisi tuottaa jotain hyvääkin – mutta kuka hullu esittäisi isoja leikkauksia taiteen tukeen. Yleinen ennustus alalla onkin hidas näivettyminen ja kasvava vastakkainasettelu taiteen kentällä.

Kulttuuripolitiikassa on Suomessa harvoin nähty vahvaa johtajuutta tai visionäärisyyttä. Vähän karrikoiden: ministerin onnistumista on mitattu sillä, näyttäytyykö hän kulttuuritapahtumissa ja tunnistaako hän kansallisia klassikkoteoksia.

Hyvinvointivaltion rakentamisen aikakaudella syntynyt kulttuuripolitiikka nojasi hyvinvoinnin kasvun uskoon. Nykyisessä maailmantilanteessa on vaikeaa perustaa sen varaan, että jaettavaa on vuodesta toiseen vähintään yhtä paljon kuin tähän asti.

Kulttuuripolitiikkaa on tehty niin, että vanhojen rakenteiden päälle on liimattu uusia asioita, mutta mitään ei ole purettu pois. Tuettavien taiteenalojen piiriin on tullut 1990-luvulla sirkustaide, mediataide ja muita uusia taiteenaloja.

Visioita ja uudistamistakin voisi odottaa. Esimerkiksi siitä, että ohjautuuko valtion tuki niin kuin pitää vaikkapa vakiintuneiden toimijoiden ja uusien tekijöiden kesken? Kuka tai mikä voisi pärjätä enemmän omillaan, ja millä perusteella?

Pitääkö suosia laitosten toimintaa vai taiteilijoiden toimeentuloa? Miten kymmeniä vuosia sitten luotuja kulttuurin rakenteita pitäisi uudistaa vastaamaan paremmin nykyaikaa? Pitäisikö yhteiskuntarakenteen muutos ottaa paremmin huomioon? Miten voitaisiin välttää kuppikuntaistuminen erityisesti pienten taiteenalojen rahanjaossa?

Mikä sija kaupallisuudella on julkisesti tuetuissa taidelaitoksissa? Onko taiteen autonomian ihanteen oltava rajaton vapaus vai onko tukea saavan taiteilijan oltava jossakin vastuussa yleisölle? Kuinka suuri välinearvo taiteelle voidaan antaa?

Kun HS kartoitti ennen eduskuntavaaleja puolueiden ohjelmista kulttuuripoliittisia visioita, niitä ei juuri ollut. Saldo oli surkean laiha. Nyt kulttuurista vastaa ministeri, jolla on päätyönään valtava ja suurten muutosten kourissa oleva sarka eli opetus – ja kulttuuri jää väistämättä sivuosaan. Virkamiesten valtaa tämä asetelma tukee, pontevaa uudistustahtia ehkä ei niinkään.

Kulttuurin kentällä odotukset ovat kuitenkin isot, ja visioita kaivataan. Eikä syyttä. Vaikeina aikoina sivistystä ja kulttuuria pitää vahvistaa. Aivan kuten ministeri itse sanoi.

Hanna Mahlamäki
hanna.mahlamaki@hs,fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen esimies

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat