Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kestääkö rikas taiteen keräilijä agit prop -biennaalin?

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Alexandra Winkler Reuters
Venetsian biennaalin kuraattori Okwui Enwezor.
Venetsian biennaalin kuraattori Okwui Enwezor. Kuva: Alexandra Winkler Reuters
Aino Frilander hs.kulttuuri@hs.fi
Kirjoittaja on kulttuuritoimittaja.

Nyt ankkurit on jo nostettu ja varakkaat taiteenharrastajat ovat kadonneet Lontooseen tai Shanghaihin, mutta avajaisviikolla Venetsiassa tuoksui raha: lama ei ole iskenyt kansainväliseen taidekauppaan.

Venetsiaan olivat saapuneet myös Tampereella kasvanut miljardööri Poju Zabludowicz ja hänen brittivaimonsa Anita, joiden huvijahti oli parkkeerattu rantakadun varteen niin, että kaikkien Giardiniin tai Arsenaleen suuntaavien on se ohitettava.

Iltaisin takakannella tuikkivat kynttilät ja turvamiehet vahtivat yrmeinä kulkusiltaa. Ohi kävellessään ei voinut olla pohtimatta, miltä kuraattori Okwui Enwezorin kapitalismikriittinen biennaali mahtaa tuntua, jos sattuu omistamaan miljardi euroa (Pojun tapauksessa runsaat kaksi): Marxia! Saasteita! Nykypäivän orjuutta! Kapitalismin aiheuttamaa kärsimystä!

Näyttelysaleissa blondatut ja botoxatut daamit huojuivat urheasti koroillaan.

Enwezor tuntuu yrittävän muistuttaa itsensä arjesta eristäneitä rikkaita siitä, että elämässä voi olla muutakin kuin omaisuuden haaliminen. On eri asia, meneekö viesti perille. Samalla, kun taiteilija Isaac Julien luetti päänäyttelyssä näyttelijöillä Marxin Pääomaa, kilometrin päässä hänen filmi-installaationsa oli esillä Rolls Royce -autofirman vuokraamassa palazzossa.

Ehkä Enwezorin näyttely ei tunnu miljardööreistä oikeastaan miltään. Ehkä mesenaatin etikettiin kuuluu suhtautua taiteilijoiden huuteluun etäisen viileästi? Ehkä kriittisen taiteen katsominen on suorastaan puhdistava ja uudistava kokemus, eräänlainen katumusharjoitus?

Giardinissa saksalaistaiteilija Hans Haacke pani teoksessaan yleisön vastaamaan iPad-kyselyyn taiteesta ja rahasta: Paljonko rahaa olet käyttänyt taiteeseen? Uskotko, että etnisellä taustallasi on ollut vaikutusta menestymiseesi elämässä? Vaikuttaako pankkien tai suuryritysten sponsorointi siihen, millaisia näyttelyitä museot tekevät?

Yhteenveto kertoi, että avajaisviikolla kolme prosenttia oli ilmoittanut käyttäneensä elämässään taiteeseen yli miljoona euroa, ja yksi prosentti peräti kymmenen miljoonaa.

Haluaisin ajatella, että iPadin ääressä olivat olleet Zabludowiczit, jotka olivat jaksaneet näyttelyä Haackeen asti. Ja että taiteelta eivät lopu rahat jatkossakaan, vaikka kuraattorit ja taiteilijat esittäisivät kuinka hankalia ajatuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat