Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Samaan lepakkoaikaan, samalla lepakkokanavalla

Kulttuuri
 

Pieni poika katsoo tuimasti kameraan. Hänellä on päässään lepakkomiehen naamari, jonka hän on nostanut otsalleen, ehkä valokuvaajan pyynnöstä. Toinen silmä karsastaa, ja kulmat ovat kurtussa. Selässä on vähän liian lyhyt lepakkoviitta.

Valokuva on yksi Ismo Höltön näyttelyn lapsipotreteista. Se on otettu vuonna 1967 Helsingin Myllypurossa.

Kaikkiin Höltön valokuviin voi kehittää tarinan, ja jos sattuu olemaan samaa sukupolvea kuin kuvien ihmiset, huomaa olevansa itsekin osa tarinaa.

Höltön lepakkopoika on ikäiseni. Batman ponnahti Suomen televisioon tuoreeltaan 1966, ja meistä silloisista lapsista tuli sen ansiosta ensimmäistä tv-sukupolvea, joka jäi koukkuun sarjoihin. Batmanissä oli nimittäin se kiero temppu, että jokainen jakso jäi kamalan jännittävään kohtaan, josta sitten jatkettiin seuraavassa jaksossa.

Jaksot esitettiin peräkkäisinä päivinä alkuillasta. Samaan lepakkoaikaan samalla lepakkokanavalla, kuten jaksojen lopussa aina mainostettiin. Puolen tunnin ajaksi kotipihamme tyhjeni lapsista. Kaikilla ei ollut televisiota, joten lapsia kerääntyi niihin koteihin, joissa se jo oli.

Voin kuvitella, miten myös Myllypurossa, vastarakennetussa lähiössä, pihat hiljenivät.

Kasvoimme cliffhangeriin, vaikka käsite valkeni meille vasta paljon myöhemmin. Suurin osa sarjamaisesta televisiosta rakentuu sen varaan edelleen: katkaistaan jännimmässä kohdassa ja varmistetaan, että katsojat roikkuvat ohjelman parissa seuraavanakin päivänä, viikkona tai nykyään vaikka koko yön.

Kasvoimme myös supersankareiden huomassa. Batmania me emme jostain syystä leikkineet, mutta urbaanit legendat kertoivat pojista, jotka hyppäsivät katoilta viitan turvin. Toivottavasti Myllypuron lepakkopoika ei ollut niin hölmö.

Ne tarinat olivat tosin epäuskottavia, sillä eihän Batman lennä. Hän on tavallinen, joskin rikas mies, joka selviytyy kiipeleistä lähinnä nokkeluuden ja erinomaisten teknisten varusteiden ansiosta. Juuri siksi niin moni pieni poika samaistui häneen. Pelkkä naamari ja viitta antoivat riittävästi supervoimia elämän kolhuja vastaan.

Samaistuimmeko me tytöt Batmaniin, hänen alaikäiseen Robin-kumppaniinsa vai kenties Kissanaiseen? Sitä en muista. Tytöille ei ainakaan ollut tapana hankkia Batman-viittoja.

Teema esittää alkuperäisen Batman-sarjan kesän aikana, oikeaoppisesti peräkkäisinä päivinä ja tietenkin väreissä, joita ei silloin 1960-luvulla nähty. Katsoin etukäteen muutamia jaksoja ja nauroin vedet silmissä. Miten me lapset oikein katsoimme sitä, kun me emme voineet käsittää mitään campista?

Voi olla, että mekin nauroimme, mutta me myös oikeasti jännitimme ja pelkäsimme sankareittemme puolesta. Ei kai clilffhanger muuten olisi ollut niin tehokas. Onneksi 1960-luvun vanhemmat eivät vielä keksineet suojella lapsia amerikkalaiselta väkivaltaviihteeltä.

 

Ismo Höltön näyttely Ateneumissa sunnuntaihin saakka.
Batman-sarja Teemalla maanantaista alkaen.

Leena Virtanen
Palstalla esitellään vanhoja aarteita ja ihania löytöjä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat