Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ennen kuin kaikki suuttuvat

Elämänsä taisteluja rehellisesti kuvannut Karl Ove Knausgård on rohkeudessaan toisen kirjailijan tukipilari

Kulttuuri
 
Peter Jansson
Karl Ove Knausgård on tunnettu kuusiosaisesta omaelämäkerrallisesta romaanistaan Min kamp.
Karl Ove Knausgård on tunnettu kuusiosaisesta omaelämäkerrallisesta romaanistaan Min kamp. Kuva: Peter Jansson

Toivoisin, että pääsisin kahville Karl Ove Knausgårdin kanssa. Meillä olisi paljon puhuttavaa.

Voisimme keskustella antikvariaattien ihanuudesta, kirjallisuudesta, Knut Hamsunista. Nälästä. Siitä, millaista on rakastua puolessa tunnissa. Millaista on olla herkkävaistoinen tarkkailija, omistautua sanoille ja pelätä niitä yhtä aikaa.

Millaista on elää, kun läheinen kuolee. Miltä tuntuu muistaa niin paljon.

Kertoisin hänelle, että olen juuri lukenut hänen Taisteluni-romaaninsa viidennen osan, sen, jossa hänestä tulee kirjailija. Pyytäisin siihen signeerauksen.

Vuonna 2012 näin hänen valtavat kasvonsa mainoskyltissä Helsingin Messukeskuksen edessä. Silloin en tiennyt hänestä juuri mitään.

Nyt tiedän melkein kaiken. Tai kuvittelen tietäväni.

Knausgård on tunnettu kuusiosaisesta omaelämäkerrallisesta romaanistaan Min kamp, josta tuli kirjallinen sensaatio. Se on rehellinen kuvaus norjalaispojasta, joka hengittää alituista häpeää, miehestä, jonka isä juo itsensä hengiltä, sivullisesta, joka pelastaa itsensä kirjoittamalla.

Romaani suututti sukulaisia ja ex-tyttöystäviä, mutta sai puolelleen tuhannet muut. Yksin Norjassa romaania on myyty lähes puoli miljoonaa kappaletta.

Kun sain viime vuonna käsiini teoksen kolme ensimmäistä osaa, jo alkulause kolahti: "Sydämelle elämä on yksinkertaista: sydän lyö niin kauan kuin voi. Sitten se pysähtyy."

Me puhuisimme romaanin viidennestä osasta, tuoreimmasta lukukokemuksestani. Siinä parikymppinen Karl Ove opiskelee kirjoittajakoulussa Bergenissä, rakastuu ja pettyy, kompuroi ja kirjoittaa, tukeutuu isoveljeensä Yngveen. Välillä hän haahuilee ulkopuolisena, välillä juhlii ihmisten joukossa.

Ja on silti koko ajan yksin.

Kertoisin hänelle, että minäkin opiskelin nuorena luovaa kirjoittamista, ja aluksi minunkin tekstini tulvivat kliseitä. Juuri minun romaanini alku sai opettajan julistamaan luokalle: "Kirjoittaja ei saa koskaan olla laiska!"

Noista sanoista olen ikuisesti kiitollinen.

Vaikka yhtäläisyyksiä löytyy, Knausgårdin nuoruus vaikuttaa hurjemmalta kuin minun: hullua humalaa, sumuisia sekoiluja, unohdettuja öitä. Hänen laillaan olen asunut hetken Englannissa, mutta en ole käynyt interrailaamassa enkä nähnyt Daavid-patsasta Firenzessä, seilannut rahattomana Tanskasta Ruotsiin ystävällisen rekkamiehen avustamana.

Tavallaan se harmittaa minua.

Knausgårdin teoksia käsittelevissä kirjoituksissa toistuu sana "hypnoottinen" – eikä ihme. Luin viidettä kirjaa jälleen lumon vallassa, halusin tietää mitä seuraavaksi tapahtuu. Saako Karl Ove Ingvildin, tytön, johon on rakastunut? Ei kai Ingvild vain ole ihastunut Yngveen!

Ihmiskuvaajana Knausgård on omaa luokkaansa; hän tuntuu kuvaavan henkilöt niin kuin hän heidät näkee. Englantilainen kirjailija Zadie Smith on todennut The Observer -lehden mukaan, että Knausgårdin lukija ei pelkästään samaistu kirjan hahmoihin vaan muuttuu heiksi.

Minulle Knausgård edustaa tekijää, joka on vienyt rohkeuden kirjoittamisessa äärimmilleen. Sen vuoksi hän on myös jonkinlainen lohtu, tukipilari tietämättään. Hänen hahmonsa istui minua vastapäätä, kun viimeistelin uusinta kirjaani Ennen kuin kaikki muuttuu ja mietin, voiko näin kirjoittaa. Loukkaantuuko joku?

"Mielestäni kirjoittaessa täytyy olla vapaa. Jos ajattelee lukijaa, ei ole vapaa", Knausgård on sanonut Los Angeles Review of Books -lehdelle.

Hänen kirjansa pursuavat lukemattomia kohtaamisia, kauneutta ja kauheutta, loukkauksia ja "ilon salamoita". Hän kuvaa elämään kuuluvaa haikeutta, ohimeneviä onnen hetkiä, aikoja, jotka eivät koskaan palaa. Isän kuolema on varjo, jota ei voi paeta viidennessäkään kirjassa. Eikä sen aiheuttamaa liikutusta.

Aika hurahtaisi huomaamatta hänen seurassaan.

Ehkä Knausgård kysyisi, milloin esikoiskirjani julkaistiin. Kertoisin, että Arvostelukappale ilmestyi syksyllä 2007. Olin silloin 24-vuotias kirjallisuuden opiskelija ja kirjoittajaryhmä Nobelistiklubin jäsen, käytin päivittäin turkoosia baskeria ja sisimmässäni sykki villi nuoruudentunne, kun kaikki oli mahdollista, kun kaikki oli vielä edessä, samanlainen olo kuin Knausgårdilla viidennessä kirjassa:

"Onnen tunne humahti lävitseni. Se johtui sateesta, se johtui valoista, se johtui suuresta kaupungista. Se johtui minusta itsestäni, minusta tulisi kirjailija, tähti, valo muille."

Esikoiskirjani sai hyvää palautetta, se nauratti ja kosketti ihmisiä. Ja suututti pari sukulaista.

Mutta niin herkkä kuin olenkin, en itkenyt silloin. Sillä tiesin tehneeni oikein. Kyyneleeni olivat tuossa kirjassa, siinä oli sen arvo.

Kirjailija Graham Greene on todennut, että jokaisella kirjailijalla pitäisi olla pala jäätä sydämessään. Kysyisin Knausgårdilta, pitääkö se paikkansa. Onko meillä jäätä sydämessä?

Hän hymyilisi minulle lempein silmin. "Ei sen enempää kuin muillakaan ihmisillä."

 

Karl Ove Knausgård: Taisteluni: viides kirja (Min kamp). Suom. Katriina Huttunen. Like. 683 s.

Taina Latvala
Kirjoittaja on kirjailija.

Taina Latvala
Taina Latvala
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat