Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aki Kaurismäki lyttää koulutusleikkaukset: ”Irvokasta”

Kulttuuri
 
Jukka Gröndahl HS
Aki Kaurismäen mielestä koulutuksesta leikkaaminen on irvokasta, kun samaan aikaan hoetaan Suomi nousuun -mantraa.
Aki Kaurismäen mielestä koulutuksesta leikkaaminen on irvokasta, kun samaan aikaan hoetaan Suomi nousuun -mantraa. Kuva: Jukka Gröndahl HS

"Missähän se on?"

Elokuvantekijä Aki Kaurismäki pyörii Moskova-baarinsa tiskin takana, mutisee ja näyttää etsivän jotakin. Vähän kuin kesämökilleen talven jälkeen saapuva mies, joka yrittää muistella, minkä kukkapurkin alle saunan avain tuli syksyllä piilotettua.

Kuka?

Aki Kaurismäki

 Suomen kansainvälisesti arvostetuin ja tunnetuin elokuvaohjaaja. Syntynyt vuonna 1957.

 Ensimmäinen oma ohjaustyö Rikos ja rangaistus (1983). Pääteokset ns. Työläistrilogia (1986–1990) ja Suomi-trilogia (1996–2006).

 Voittanut 11 Jussi-palkintoa

 Boikotoi Oscar-gaalaa kahdesti; ensin 2002 kun Mies vailla menneisyyttä oli ensimmäinen suomalainen Oscar-ehdokkuuden saanut elokuva, ja toisen kerran 2006, jolloin Kaurismäki ei päästänyt Laitakaupungin valoja Suomen viralliseksi ehdokkaaksi.

 Antoi 2012 luvan asettaa Le Havren Suomen Oscar-ehdokkaaksi.

Korjaus 30.5. kello 11.41: Kaurismäen vuoden 2006 elokuva on nimeltään Laitakaupungin valot, ei Laitakaupungin laulu, kuten jutussa alunperin luki.

Mielikuva ei ole kovin kaukana todellisuudesta. Talvensa Portugalissa viettävälle akateemikolle Suomi on kuin valtava kesämökki, josta nautitaan ne kolme valoisaa kuukautta.

"Kun en enää asu Suomessa kuin kesäisin, en taida tuntea todellisuutta kadun tasolta niin kuin ennen", hän tunnustaa.

Se on hätkähdyttävää puhetta taiteilijalta, joka on 1980-luvulta lähtien profiloitunut nimenomaan suomalaisten kadunmiesten ja -naisten kuvaajana. Vaikka elokuvia on kuvattu vuosien saatossa Englannissa (I Hired a Contract Killer), Ranskassa (Boheemielämää, Le Havre) ja Portugalissa (Centro Histórico -elokuvan episodi Tavern Man), Aki Kaurismäkeä suomalaisempaa elokuvatajuntaa ei ole.

Siitä todistaa sekin, että Kaurismäen lakonisia ja värikylläisiä elokuvia rakastetaan yhteiskunnan kaikilla laidoilla, meillä mutta myös muualla.

Kun Kaurismäki istuu, hän asettuu vähän sivuttain, kuten Alfred Hitchcock tv-sarjansa Alfred Hitchcock esittää -alussa. "Hitch" oli sarjan ensiesityksen aikoihin 56-vuotias. Aki Kaurismäki on nyt 58-vuotias – hän vitsailee asiasta hyväntuulisesti haastattelun aikana useaan otteeseen.

"Tän ikäiset jätkät, ne ovat kyllä todella tylsiä. Ei olla nuoria eikä vanhoja eikä oikein mitään."

"Kannattaa olla aktiivinen ennen neljääkymmentä. Sen jälkeen vuodet vierivät kovaa."

"Siitä, mitä todellisuus on alle viisikymppisille, olen aika pihalla."

Mukana on myös ripaus haikeutta. Aiemmin Kaurismäki tuotti nuorempien elokuvantekijöiden elokuvia, kuten Aleksi Salmenperän Pahan perheen (2010), mutta tämä innostus on hiipunut.

Toki hän tapaa nuoria ihmisiä kahden viikon päästä järjestettävillä Sodankylän elokuvafestivaaleilla.

"Mutta ehkä neljässä päivässä ei sisäistetä heidän maailmaansa."

30-vuotisjuhlaansa viettävä Sodankylän festivaali on historiansa suurimman haasteen edessä. Peter von Bagh, festivaalin taiteellinen johtaja, legendaaristen aamukeskustelujen vetäjä ja yksi perustajajäsenistä, kuoli viime syyskuussa.

Keneen festivaali nyt henkilöityy?

Se tiedetään, että aamukeskusteluja tulee vetämään monta eri henkilöä, kuten taiteellisen johtajan tittelin perinyt Timo Malmi. Aki Kaurismäki vastasi ensimmäiset vuodet festivaalin esitystekniikasta, mutta on sen jälkeen toiminut taka-alalla, vieraita hankkivassa taiteellisessa toimikunnassa.

"Se organisaatio on kasvanut ja hioutunut. Yritän itseni jotenkin työllistää."

Millainen tunnelma tiimissä on?

"Sellainen, että eteenpäin, sanoi mummo lumessa. Eihän tästä nyt voida lamaantua. Toki se on melkoinen menetys festivaalille", Kaurismäki sanoo hiljaa ja jatkaa:

"Jos muutenkin."

Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Vuonna 2011 Peter von Bagh ja Aki Kaurismäki juhlistivat Le Havre -elokuvaa Sodankylän elokuvajuhlilla.
Vuonna 2011 Peter von Bagh ja Aki Kaurismäki juhlistivat Le Havre -elokuvaa Sodankylän elokuvajuhlilla.

On pitkälti von Baghin, Aki Kaurismäen ja hänen veljensä Mika Kaurismäen ansiota, että Sodankylästä on tullut elokuvataiteen mekka. He tunsivat tekijät maailmalla ja toisinpäin.

Sodankylässä käyneiden vieraiden lista on kuin elokuvahistorian Kuka kukin on: Michael Powell, Francis Ford Coppola, Abbas Kiarostami, Agnés Varda  . . . Tänä vuonna vuorossa ovat muun muassa Mike Leigh, Christian Petzold ja Whit Stillman.

Tosin elokuvafaneja on järkyttänyt huhu, jonka mukaan Sodankylän elokuvafestivaali lopetettaisiin tämän vuoden jälkeen.

Kaurismäki tyrmää väitteen.

"Kyllä se varmasti jatkuu, koska kunta haluaa jatkaa ja työryhmä haluaa jatkaa. En näe mitään syytä, miksei jatkuisi. Festivaaleille on ostettu uusi telttakin juuri, se ei viittaa minkään näköiseen lopettamiseen."

Hän paljastaa jopa yhden vuoden 2016 varmistuneista kunniavieraista: hän on Oscar-palkittu yhdysvaltalainen elokuvantekijä Alexander Payne, jonka tuoreinta ohjausta, mustavalkoista digielokuvaa Nebraskaa (2013) Kaurismäki kehuu ihastuneena.

"En ollut varma, onko se kuvattu filmille vai oliko filmin rakeisuutta vain ajettu sisään digitaalisesti."

Oikea vastaus on jälkimmäinen: digikuvaan on lisätty jälkikäteen kerros rakeisuutta, jonka Paynen kuvaaja Phedon Papamichael kuvasi oikealle mustavalkofilmille.

Eihän filmin puolustajana tunnettu Kaurismäki olisi mies eikä mikään, ellei hän olisi nähnyt tällaisen tempun läpi.

Aki Kaurismäen seuraavaa pitkää elokuvaan on odotettu kieli pitkällä.

Le Havren (2011) ensi-illan jälkeen ohjaaja kertoi laajentavansa teeman satamakaupunkitrilogiaksi seuraavan kymmenen vuoden sisällä. Trilogian toinen osa kuvattaisiin Espanjassa ja päätösosa Saksassa.

Siitä on kohta neljä vuotta.

Pitääkö suunnitelma edelleen paikkansa?

"On se olemassa, mutta se ei ole edennyt lainkaan", hän paljastaa.

"Kävin kyllä pyörimässä muutamassakin satamakaupungissa, mutta ei mulla ole oikeastaan mitään hanketta nyt vireillä."

Yhtä hyvin trilogiaa voisi jatkaa hänen mukaansa täällä Suomessa, jonka muuttumista Kaurismäki on dokumentoinut ansiokkaasti elokuvissaan.

"Onhan Helsinki satamakaupunki. Kotkassakin on satama. Voihan sitä kuvata vaikka Hämeenlinnassa, pistää vain sumutorven taustalle, niin se menisi läpi satamasta", hän sanoo ja virnistää.

Kävi miten kävi, Sodankylässä ei siis esitellä Kaurismäeltä yhtään uutta teosta, jos ei lasketa Likaisia käsiä (1989), Yleisradion televisioteatterille tehtyä Sartre-näytelmää.

"Se on todella huono, kuvattu seitsemän tuntia päivässä ja viikon ajan, eli aikamoista haipakkaa. On siinä hyvä teksti ja hienot näyttelijät", Kaurismäki muistelee ja alkaa luetella:

" Peltsi [vuonna 1995 kuollut Matti Pellonpää ], Sulevi Peltola, Esko Nikkari, Kati Outinen, Petelius ja Kalliala, Hannu Lauri, Kaija Pakarinen. Siinä ne melkein olikin."

Aki Kaurismäki on nähty myös kameran toisella puolella. Mika Kaurismäen elokuvassa Valehtelija (1980) hän esitti pääosaa.
Aki Kaurismäki on nähty myös kameran toisella puolella. Mika Kaurismäen elokuvassa Valehtelija (1980) hän esitti pääosaa.

Kaurismäen elokuvien päähahmot ovat nykyisin osa samaa kuolemattomien hahmojen galleriaa kuin Uuno Turhapuro tai Pekka, Pätkä ja Justiina. He ovat työväenluokkaisia antisankareita, jotka tarjoavat takkinsa kaverille yön kylmyydessä.

"Eivät mun henkilöni koskaan varsinaisesti työväenluokkaa edustaneet, enemmänkin ne ovat semmoisia luusereita työväenluokan laidoilla", Kaurismäki korjaa.

Päästään ajankohtaiseen aiheeseen. Eduskuntavaaleissa vasemmistopuolueet kokivat raskaan vaalitappion, kun enemmistön arvot ovat siirtyneet oikealle, myös vähempiosaisten keskuudessa.

Aki Kaurismäki uskoo, ettei solidaarisuus silti ole radikaalisti vähentynyt.

"Ajat ovat kovemmat kaikkialla. Mutta eiköhän se katuojasta löytyvä käännetä edelleen selälleen."

Hän ei perusta Suomessa ja muualla Euroopassa nousseesta nationalismista.

"Olen huomattavan isänmaallinen, mutta en lainkaan nationalisti. Siitä ei ole iloa kellekään, että aletaan kuvitella, että oma kansa olisi jotain erinomaista, mitä se ei koskaan ole. Maasta riippumatta."

Keskiviikkona Juha Sipilä (kesk) ilmoitti neljän miljardin säästötoimenpiteistä. Esimerkiksi opetukselta, kulttuurilta ja tieteeltä leikataan 541 miljoonaa vuoteen 2019 mennessä.

Tästä Kaurismäellä on paljon sanottavaa.

"Toki vastustan jokaista penniä pois kulttuurilta. Olen samaa mieltä Claes Anderssonin kanssa siitä, että kulttuurin tuki pitäisi kaksinkertaistaa. Myös siksi, että on lukuisia kertoja todistettu, että jokainen kulttuuriin sijoitettu euro tulee kaksinkertaisena takaisin", hän sanoo.

"Toisaalta kun suomalaisen kuvataiteilijan keskimääräinen vuosiansio on 2 000 euroa, voidaan kysyä, onko minkäänlaista tukea sillä alalla edes olemassa."

Koulutuksesta leikkaaminen on hänestä sama kuin "ampuisi itseään jalkaan".

"Se on irvokasta, kun samaan aikaan hoetaan "Suomi nousuun" -mantraa kuin seonneet maallikkosaarnaajat."

Loppujen lopuksi kyse on isosta kuviosta. Aki Kaurismäki johdattaa meidät elokuviensa perusteemaan, joka on ajankohtaisempi kuin koskaan.

"Suurin ongelma on työttömyys. Se on valtiontaloudellisesti järjetöntä ja luo jatkuvasti syrjäytyneitä sukupolvia."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat