Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venetsian biennaalin päänäyttely haukkaa liian suuren palan

Näyttely uuvuttaa poliittisuudellaan ja runsaudellaan

Kulttuuri
 
Timo Valjakka
Cristiano Bendinelli
Venetsian biennaalin Das Kapital -areena.
Venetsian biennaalin Das Kapital -areena. Kuva: Cristiano Bendinelli
Arvio: kuvataide
Venetsian biennaalin päänäyttely All the World's Futures. 9. 5.–22. 11. 2015 Arsenalessa ja Giardinissa. www.labiennale.org

Venetsian biennaalin pääpaviljongin julkisivussa riippuvat kolumbialaisen Oscar Murillon (s. 1986) suuret mustat kankaat ovat kuin surulippuja tai pressuja, joilla suojataan kansainvälisiä tavarakuljetuksia. Heti ovien sisäpuolella kohoaa italialaisen Fabio Maurin (1926–2009) vanhoista matkalaukuista kokoama "itkumuuri" kuin muistutuksena siirtolaisuuteen ja pakolaisuuteen liittyvistä matkoista, lähdöistä ilman paluuta.

Pari huonetta eteenpäin ja lattialla lojuu yhdysvaltalaisen Robert Smithsonin (1938–72) Kuollut puu (1968).

Nigerialaissyntyisen Okwui Enwezorin kokoama biennaalin päänäyttely on monitasoinen, vakava ja läpeensä poliittinen. Enwezor on vahvasti vasemmalle nojautuva kuraattori, joka suhtautuu hyvin kriittisesti esimerkiksi globaaliin talouteen ja uusliberalismiin.

Kuka?

Okwui Enwezor

 Kuraattori, kriitikko, toimittaja ja kirjailija.

 Syntynyt Nigeriassa 1963, muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1982.

 Koonnut suuria nykytaiteen katselmuksia kuten Johannesburgin biennaali (1998), Documenta 11

(Kassel 2002) ja Gwangjun biennaali (2008).

 Professuureja muun muassa San Franciscon taideinstituutissa sekä Chicagon, Pittsburghin

ja New Yorkin yliopistoissa 2005–2012.

 Julkaissut kirjoja ja artikkeleita etenkin afrikkalaisesta nykytaiteesta ja arkkitehtuurista sekä toteuttanut näihin aiheisiin liittyviä näyttelyitä.

 Münchenin Haus der Kunst -museon johtaja vuodesta 2011.

Enwezorin lähtökohdista kertoo myös Arena, biennaalin uusi puheelle omistettu tila, jossa näyttelijät lukevat ääneen Karl Marxin Pääomaa, joka päivä ja koko näyttelyn ajan. 1800-luvun klassikko ei selvästikään ole hänen mielestään vanhentunut.

Näyttelyyn osallistuu 136 taiteilijaa 53 maasta. Monet heistä ovat mukana biennaalissa ensi kertaa ja kotoisin maista, joita länsimainen taidemaailma on tavannut pitää kaukaisina, kuten Peru, Kenia ja Pakistan.

Mukana on paitsi puhetta, myös useita performansseja. Enwezor muistuttaa, että esimerkiksi Afrikassa on kulttuureita, joille oraalinen perinne on kuvaa vahvempi ilmaisun muoto.

Teoksia on paljon ja esillepano tiheä. Tämä tekee näyttelyn katsomisesta paikoin uuvuttavaa, varsinkin kun suuri osa teoksista on valokuvia ja videoita, joihin liittyy taustoittavia tekstejä. Näyttelyn huolellinen katsominen vie helposti päiviä.

Näyttelyn nimi, Kaikki maailman tulevaisuudet, viittaa tämänhetkiseen maailmantilanteeseen. Suurin kriisipesäke on Enwezorin mukaan länsimainen talouskasvuun perustuva elämänmuoto, joka on osoittautunut kestämättömäksi niin ilmaston kuin ihmisoikeuksien näkökulmasta.

Vaikka vaihtoehdot näyttävät olevan vähissä, Enwezorin mielestä maailmassa ja taiteessa näkyvä levottomuus kertoo, että niitä yritetään löytää. Tulevaisuuksia on yhden sijaan monta, hyviä ja huonoja.

Niin poliittisen taiteen kuin sitä esittelevän näyttelyn tekeminen ovat vaikeita lajeja. Sisältö peittoaa helposti taiteellisen muodon, jolloin tulos on lähinnä dokumentti, esimerkkinä korealaisen Im Heung-soonin (s. 1969) Factory Complex (2014). Hopealeijonalla palkittu 81-minuuttinen elokuva on karua katsottavaa korealaisten Aasiassa omistamien tehtaiden epäinhimillisistä olosuhteista.

Vaikka Enwezor on kokenut suurnäyttelyiden tekijä, kokonaisuus tuntuu välillä tukahtuvan laajuuteensa. Globaalin työn ja talouden epäkohtien käsittely on tärkeä asia, mutta silläkin on mittansa. Isokaan näyttely ei voi kerralla käsitellä kaikkia maailman ongelmia.

Onneksi Enwezor on sijoittanut agit prop -teosten lomaan lukuisia visuaalisia suvantoja. Sellaisia ovat esimerkiksi saksalaisen Georg Baselitzin (s. 1938) monumentaaliset omakuvat ja Trinidadilla työskentelevän Chris Ofilin (s. 1968) trooppiset fantasiat. Vaikuttavia ovat myös yhdysvaltalaisen Ellen Gallagherin (s. 1965) suuret maalaukset

Vakavaa tunnelmaa keventää Suomessakin vastikään vierailleen Jeremy Dellerin (s. 1966) teollista vallankumousta käsittelevään teokseen kuuluva jukeboksi. Siitä voi musiikin sijaan valita vanhojen tehtaissa äänitettyjen koneiden ääniä.

Mieleenpainuvin kokemus tulee kuitenkin Afrikasta. Ghanalaisen John Akomfrahin (s. 1957) videoteos Vertical Sea (2015) on lähes raamatullinen kertomus maanpäällisestä paratiisista ja siitä mitä tapahtui, kun ihminen aseineen löysi sen.

Kolmelle kankaalle heijastetussa ja lähes tunnin mittaisessa teoksessa lomittuvat historialliset arkistomateriaalit ja uudet tarkkapiirtoiset luontodokumentit tavalla, joka saa katsomaan sen alusta loppuun.

Timo Valjakka
Venetsia

Jeremy Deller, Room 29, 2015.
Jeremy Deller, Room 29, 2015.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat