Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nykysirkusryhmä Race Horse Companyn temput kiehtovat hulluudellaan

Kulttuuri
 
Jussi Tossavainen
Rauli Kosonen
Esityksessä miehet hyppivät pakettiauton päälle vipulaudalta.
Esityksessä miehet hyppivät pakettiauton päälle vipulaudalta. Kuva: Rauli Kosonen
Arvio: sirkus
Race Horse Companyn esitys Motosikai Helsingin Narinkkatorilla. Ohjaus Rauli Kosonen, esiintyjät Lauri Koskinen, Teemu Virtanen ja Mikko Karhu, musiikki Sami Tammela.

Debyytistään lähtien nykysirkusryhmä Race Horse Company näytti, että kun vedetään show, tehdään se kunnolla, vauhdilla ja vaaratilanteita kaihtamatta. Loukkaantumisiakin on tullut, kuten uusimmassa Motosikaissa, jossa ohjaaja Rauli Kososta piti tuurata toinen esiintyjä.

Narinkkatorilla meno näyttikin hullulta. Ulkoilma- ja kiertue-esitykseksi tehty show keräsi ensi-illassaan vähä vähältä enemmän lumoutunutta ja paikalle jämähtänyttä yleisöä ympärille. Ja ne katsomon kiljahdukset ja helpotuksen huokaukset. Ryhmä on taidoillaan ja huumorillaan kansainvälistä huippua.

RHC palaa tempauksellaan kiertävien viihdyttäjien historiaan ja jatkumoon. Äijät ja rekvisiitta ahdetaan pakettiautoon, joka kiertelee turuilla, toreilla ja festivaaleilla. Ja kerää kolehtia yleisöltä esityksen jälkeen.

Pakettiauto on myös yksi tärkeä esiintyjä. Miehet hyppivät vipulaudalta sen päälle ja sieltä taas alas. Se toimii pukuhuoneena asujen vaihdossa ja sieltä syötetään hupaisaa savuefektiä. Vipulautaosuus on taas hurjinta nähtävää korkeuksiin ylettyvine hyppyineen. Varsinkin tietäen, että ollaan torin kovapintaisella areenalla.

Vipulaudan kolmen miehen koreografia, jossa hyppääjät vaihtuvat alati, esittäytyy jonkinlaisena jongleerauksena, jossa ihmiset ovat ne välineet. Vaihdot tehdään nopeasti ja matemaattisen tarkasti kuvioiden. Yleisö pidättelee henkeään. Tämähän on kautt'aikain ollut yksi sirkuksen perimmäinen tarkoitus; tarjota kauhua ja katharsista.

Vähän myös kierrätetään vanhaa materiaalia. Strippaaminen yläilmoissa vipulaudalla hyppien on nähty usein.

Perinteiseen katusirkukseen tai pikemminkin side show -juttuihin viittaa myös perinteinen voimamiesnumero, jossa yleisön edustaja saa todistaa painojen aitouden. Nyt mennään muodin mukaisesti kahvakuulilla. Pelottavan näköistä sekin.

Freak show'n puolelle mennään kohtauksessa, jossa yleisö saa lahjoittaa setelinsä ampumalla ne niittipistoolilla esiintyjän paljaaseen nahkaan. Häijyä tekee katsoa.

Ohjaaja Kososen omaa huippuosaamista ovat erilaiset trampoliinijutut, "jumppapallojen" päällä pyöriminen ja kelluminen häikäisevällä tavalla. Tässäkin pallot oli ympätty mukaan. Ei niin näyttävästi kuin Kososen omassa esiintymisessä, mutta katuestradikin vaikuttanee varmasti.

Liverumpuja kuullaan ja paljon paljasta mieslihaa nähdään. Ja kalsareita. Kososen itsensä pukusuunnitteleman esityksen bodaribodyt ovat hilpeitä. Niin, motosikai on kai Malesian bahasaa ja tarkoittaa prätkää. Oikea asu on motosikal, mutta taiteilijoilla on vapautensa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat