Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nationalismin perilliset menevät pitäjiin ja maailmalle

Kai Häggmanin uusi teos päättää upeasti Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kolmeosaisen historiasarjan

Kulttuuri
 
Pekka Tarkka
Kari Laukkanen
Seuran uudistajat Urpo Vento (vas.) ja Pekka Laaksonen kaikkein pyhimmässä, kansanrunousarkistossa. Itsenäisyyden alkuaikana paikkaa pidettiin hyvin suuressa arvossa.
Seuran uudistajat Urpo Vento (vas.) ja Pekka Laaksonen kaikkein pyhimmässä, kansanrunousarkistossa. Itsenäisyyden alkuaikana paikkaa pidettiin hyvin suuressa arvossa. Kuva: Kari Laukkanen
Arvio: kirjat
Kai Häggman: Pieni kansa, pitkä muisti. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura talvisodasta 2000-luvulle. SKS. 524 s.

Kai Häggmanin kuvaamat Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran vaiheet nostavat kielelle muinaisia sanoja.

Viime vuosisadan puolivälissä seurassa toimi kaksi melkoista tietäjää, kansatieteilijä Kustaa Vilkuna ja kansanrunoudentutkija Matti Kuusi. Heitä vielä isompi mahtaja oli Urho Kekkonen, seuran myrrysmiesten toteemi, josta tuli pian maan presidentti.

Vaalitaistelun aikana 1956 Kekkosen tukimies Vilkuna levitti tietoa, että muinaiskielen kekko tarkoittaa jättiläistä, joka asettelee kiviä vuoren huipulle.

Fakta

Kai Häggmanin teokset kirja-alasta

 Piispankadulta Bulevardille. WSOY:n historia 1878–1939, 2001.

 Avarammille aloille, väljemmille vesille. WSOY:n historia 1940–2003, 2003.

 Paras tawara maailmassa. Suomalainen kirjakauppa ja kustannustoiminta 1800-luvulta 2000-luvulle, 2008.

 Sanojen talossa. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 1890-luvulta talvisotaan, 2012.

 Pieni kansa, pitkä muisti. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura talvisodasta 2000-luvulle, 2015.

 Parhaillaan työn alla on Suomen kirjailijaliiton historia, joka ilmestyy 2017.

Raittiuden ystävä Kuusi puolestaan viittasi presidenttiehdokkaan juomatapoihin ja huomautti, että kekko merkitsee myös viinaleiliä.

Tämän jälkeen Vilkuna lakkasi vuosiksi tervehtimästä Matti Kuusta. Ei se mitään, molemmat tietäjät tekivät parhaansa seuran hyväksi. Häggmanin mukaan Vilkuna oli kansakunnan ikuinen pelimies. Vastaavasti Kuusta voi sanoa väsymättömäksi unilukkariksi.

Kekkosella oli sama tausta kuin kirjallisuusseuran keskeisillä henkilöillä. He muodostivat Akateemisessa Karjala-Seurassa kasvaneen toveripiirin, josta tuli "kesäyliopisto", salaperäinen kulttuuripoliittinen vaikuttaja.

Kirjallisuusseuran johtohahmo Vilkuna oli Kekkosen apuna isoissa kulttuuripoliittisissa päätöksissä. Tieteen ja taiteen rahoitus järjestettiin, kun luotiin uutta Suomea. Silloin kulttuurin kysymykset olivat keskeistä sisäpolitiikkaa.

Nationalismin aikaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seura oli kansakunnan pyhimpiä laitoksia. Talon sisimpään kammioon talletettu kansanrunous oli itsenäistyvälle maalle jonkinlainen henkinen sampo. Suomen tasavallassa se sai suunnilleen saman aseman kuin kruununjalokivet kuninkaitten ja keisarien maissa.

Kun maa modernisoitui, seuran yleinen merkitys väheni. Kesäyliopistolaiset vanhenivat, kulttuurin otti haltuunsa valtio.

Seurasta tuli lähinnä nykyhetken tarpeita noudatteleva palvelukeskus. SKS:n kirjankustantamo on Häggmanin mukaan tätä nykyä maan johtava humanistinen tietokirjatalo.

Artikkeliin liittyvät

Häggman arvostaa myös kirjallisuuden vientiä edistävää tiedotuskeskusta, nykyään nimeltään Fili. Sen työn äskettäiset tulokset Frankfurtin kirjamessuilla lupaavat Suomen kirjallisuudelle kansainvälistymistä.

Häggman toteaa, että Itä-Karjala on ollut nationalismin laboratorio. Siellä on puuhannut niin valkoisia kuin punaisia, molemmilla Kalevala kainalossa.

Sotasukupolven oikeisto etsi Kalevalasta tukea intoilulleen Suur-Suomesta. Samaan aikaan Edvard Gylling rakensi Karjalaan suomalaista neuvostotasavaltaa, yhtenä lähtökohtana Otto Wille Kuusisen idea kalevalaisesta yhteisöstä kommunismin alkumuotona.

Monet nationalismin perinteenkantajat ovat pystyneet uudistumaan. Tiukka fennomaani Matti Kuusi toimitti kahdeksanosaisen Suomen kirjallisuuden historian, jossa ruotsinkieliset tekijät ja teokset nousevat suomenkielisten rinnalle.

Lisää ihmeitä nähtiin, kun AK-S:n vanha lausujamestari Kuusi ja BBC:n kuuluttaja Keith Bosley näyttivät seuran salissa kaksikielisen kilpalaulannan mallia niin että kunnianarvoisat muotokuvat järkähtivät.

Silloin oli ilmestynyt suomalaisen kertovan kansanrunon englanninkielinen editio. Parhaalla BBC-aksentilla lausuttuina vanhat runot kuulostivat jännittävästi uusilta.

Globalisaation rinnalla eli virkeä regionalismi. Häggmanin kirjan hauskimpia jaksoja on kertomus siitä, miten Ilomantsin ja Kuhmon kunnat kilpailivat sen oikean kalevalapitäjän asemasta.

Nationalismi ei globaalissa maailmassa loppunut, kuten monien Itä-Euroopan maiden irtautuminen Venäjän ikeestä osoittaa.

Viron vapautumisen ensi tahdit antoi SKS:n vanha kaarti. Vilkuna ja Kuusi menivät Viroon tiedemiehen passilla ja valmistivat tietä Kekkoselle, jonka vierailu avasi liikenteen yli Suomenlahden. Siitä se ura urkeni.

Häggmanin uusi teos päättää upeasti Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kolmeosaisen historiasarjan. Hän ei pysähdy muotoseikkoihin eikä tuhlaa tilaa pikkupiirteiseen järjestöhistoriaan. Hän etsii seuran laajan vaikutuskentän ilmiöt ja tavoittaa eri aikakausien henkisen ilmaston.

Häggman arvottaa kuvaamaansa toimintaa. Hän näyttää dynaamisen vuon akanvirrat ja osoittaa oman etunsa etsijät.

Vaivihkaa hän nuhtelee seuraa ylenpalttisesta keräilyvimmasta. Kun magnetofoni keksittiin, muistitiedon kerääjät toivat seuran arkistoihin nauhoja sitä vauhtia, että purkaminen jäi kesken. Samoin kävi seuran kirjallisuusarkistossa, joka avasi varastonsa harrastajakirjoittajien tuotteille, vaikka klassisten kirjailijoiden jäämistössä olisi tärkeämpää tutkittavaa.

Häggman esittää tuottoisia kysymyksiä. Mistä syntyi nykyinen suomalainen asiatyyli? Hän osoittaa sen kehittäjiksi seuran kielitoimiston pioneerit Lauri Hakulisen ja Matti Sadeniemen.

Hakulisen mielestä kalevalainen sanavyörytys rappeutti tyyliä. Parempana mallina hän piti sananparsien asiallista ytimekkyyttä. Ankarasti noudatettu asiatyylin vaatimus voi myös köyhdyttää kieltä, mutta lähtökohtana se kertoo kielen ja kansakunnan terveydestä.

Hakulisen ohjelman paras toteuttaja oli Kekkonen. Puheissaan ja kirjoituksissaan hän vältti virastokieltä ja viljeli huumoria. Hänen tyylissään on terää.

Siihen koulukuntaan liittyy myös kirjallisuusseuran historioitsija Kai Häggman.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat