Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kalifornia odottaa seuraavaa jättiravistusta

Isojen laattojen rajalla kytee iso riski

Kulttuuri
 
Petri Riikonen

"Todennäköisesti San Franciscon lahden alueella tapahtuu suuria, vahinkoa tuottavia maanjäristyksiä sinun elinaikanasi." Näin opasti vuonna 2005 lukijaa San Francisco Chronicle -lehdessä järistysriskien tutkija Matthew d'Alessio Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksesta USGS:stä.

San Franciscossa järisi Nepalin viimehuhtikuisen suurjäristyksen veroisesti eli magnitudin 7,8 voimalla vuonna 1906, ja koko Kalifornia odottaa seuraavaa isoa.

Tuoreimman, 2013 julkaistun ennusteen Ucerf3:n mukaan jossakin päin Kaliforniaa sattuu 30 seuraavan vuoden aikana vähintään 6,7:n kokoinen eli keskivoimakas järistys yli 99 prosentin todennäköisyydellä. Todella suuren, vähintään 8:n kokoisen järinän todennäköisyys samana aikana on seitsemän prosenttia.

Magnitudiasteikko kuvaa järistyksessä vapautuvaa energiamäärää ja on logaritminen, eli esimerkiksi 6:een verrattuna 7 on kymmenen kertaa ja 8 sata kertaa voimakkaampi.

Magnitudista ei voi suoraan päätellä järistyksen tuhoisuutta, sillä vaikutus riippuu muun muassa järistyskeskuksen etäisyydestä ja maaperän laadusta. Keskivoimakaskin järistys voi osoittautua tuhoisaksi.

Järistysriski johtuu siitä, että Kalifornian rannikko epäonnekseen kuuluu maankuoressa eri laattaan kuin sisämaa. Rannikko on Tyynenmeren laattaa, joka valtameren toisessa ääressä uppoaa Japanin alle. Siksi rannikko pyrkii liukumaan sisämaan eli Pohjois-Amerikan laatan suhteen luoteeseen.

Laatat kuitenkin tarraavat toisiinsa ja nytkähtävät vain ajoittain ja paikoittain. Nytkähdys on maanjäristys: sitä isompi, mitä suurempi alue kerralla liikahtaa.

Kaliforniassa laattojen rajaa nimitetään San Andreasin siirrokseksi. Kyse ei kuitenkaan ole yhdestä ainoasta kallioperän halkeamasta, vaan Kaliforniaa kirjoo erikokoisten siirrosten seitti, jonka osasiin nytkähdykset voivat ohjautua.

Järistyksen sattumishetkeä ei voi ennustaa. Voi laskea todennäköisyyden tietynkokoiselle nytkähdykselle tiettynä aikavälinä, mutta tarkka hetki on satunnainen.

Jo alkaneesta järistyksestä voi kuitenkin tekniikan avulla saada lähialueille muutamien sekuntien tai kymmenien sekuntien varautumisajan, joka voi riittää esimerkiksi vaurioherkkien laitteiden ja liikenteen pysäyttämiseen.

Vaurioittavimpien järistysaaltojen edellä nimittäin kulkee hieman nopeampia aaltoja, jotka varoitusjärjestelmä voi mitata. USGS yhteistyökumppaneineen onkin kehittämässä koko länsirannikolle sellaista järjestelmää, ShakeAlertia. Testikäyttäjät ovat päässeet kokeilemaan sitä vuoden 2012 alusta saakka.

Culture Club Getty Images
San Franciscon Charles Street maanjäristyksen jälkeen 1906.
San Franciscon Charles Street maanjäristyksen jälkeen 1906.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat