Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mafian tappolistalle joutunut kirjailija Saviano: "Mikään ei ole Italiassa muuttunut"

Poliisisuojeluksessa elävä Roberto Saviano ei ymmärrä, miksi ihmiset seuraavat välinpitämättöminä Välimeren muuttumista siirtolaisten haudaksi

Kulttuuri
 
Pigi Cipelli Getty Images
"Kirjoittajana minun on vaikea löytää kotipesää, koska journalistit pitävät minua kirjailijana ja kirjailijat taas journalistina", toteaa Roberto Saviano.
"Kirjoittajana minun on vaikea löytää kotipesää, koska journalistit pitävät minua kirjailijana ja kirjailijat taas journalistina", toteaa Roberto Saviano. Kuva: Pigi Cipelli Getty Images

TORINO. Voi kuulostaa oudolta. Hän on viettänyt edellisen yön vankilassa Torinon poliisiaseman kasarmeilla, vaikka on vapaa mies, joka ei ole syyllistynyt rikoksiin. Torino ei ole poikkeus, silla sama käytäntö on käytössä jokaisessa paikassa Italiassa, kun napolilainen kirjailija ja toimittaja Roberto Saviano saapuu esiintymään julkisesti tai tapaamaan tiedotusvälineitä.

Hän joutui mafian tappolistalle maaliskuussa 2006 paljastettuaan kohukirjassa Gomorra – Mafian valtakunta napolilaisen rikollisjärjestö Camorran salaisuuksia ja rikottuaan järjestön tiukkoja vaikenemissääntöjä, jotka tunnetaan nimellä omertà.

Kuka?

Mafian tunnetuin vihollinen

 Roberto Saviano on mafian tunnetuin vihollinen Italiassa. Kirjailijan molemmat romaanit Gommorra (2006) ja Zero Zero Zero (2013) – ovat olleet kansainvälisiä menestysteoksia. Esikoisteosta on myyty Italiassa runsaasti yli 2 miljoonaa kappaletta.

 Useita palkintoja voittanut kirjailija on julkaissut kolme tietokirjaa, joihin on koottu hänen eri yhteyksiin kirjoittamiaan artikkeleita. Kirjoittanut kaksi kaunokirjallista kertomusta, jotka ovat ilmestyneet kirjana.

 On ollut kohta kymmenen vuotta mafian tappolistalla. Mafia aikoi murhata Napolin Camorran toimista paljastuskirjan kirjoittaneen kirjailijan Rooman ja Napolin välisellä moottoritiellä juuri ennen joulua 2008. Murhasta päättäneet mafiaperheet, kuuluvat ns. Casalesin kartelliin.

 Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni nimesi kesällä 2012 asteroidin numero 278447 virallisesti Roberto Savianoksi – kiitokseksi kirjailijan tekemästä mafianvastaisesta työstä.

Sen jälkeen Saviano on puhunut julkisuudessa entistä päättäväisemmin mafiasta ja sen soluttautumisesta yhteiskuntarakenteisiin ja yritysmaailmaan.

Uusin kirja Zero Zero Zero laajentaa entisestään näkökulmaa; ensi syksynä myös suomeksi ilmestyvä kirja porautuu kansainvälisten rikollisjärjestöjen käymään globaaliin kokaiinibisnekseen.

Ensimmäisen kerran Saviano näyttäytyy Torinon kirjamessuilla nykyisen kustantajansa Feltrinellin osastolla. Tilaisuutta ei ole mainostettu etukäteen, mutta nopeasti osastolle on muodostunut pitkin messuhallin käytäviä luikerteleva jono innokkaita lukijoita ja faneja.

Turvatarkastuksen jälkeen lukijat saavat tavata Savianon, kukin yksitellen – moni istahtaa hetkeksi kirjailijan viereen ja räpsää tapaamisesta selfien.

Ahtaassa tilassa seisoo lähes asennossa kymmenkunta kivikasvoista turvamiestä, jotka monitoroivat herkeämättä ihmisiä.

Tilaisuus lopetetaan varttitunnin lukijavyöryn jälkeen. Turvamiehet ympäröivät nopeasti Savianon, ja käytävää pitkin vauhdilla etenevä saattue poistuu tuntemattomaan määränpäähän. Messuvieraat astuvat syrjemmälle ja antavat sille tilaa.

"Pidän lukijoiden tapaamisesta. Ne ovat lähes ainoita hetkiä, jolloin voin edes hiukan nauttia vapaudesta", Saviano paljastaa.

Hän joutuu ilmoittamaan Italian sisäministeriölle esiintymisistään kolme päivää etukäteen.

Valtion järjestämä ympärivuorokautinen poliisisuojelu ei ole kuitenkaan tehnyt Roberto Savianosta (s. 1979) Italian valtion tai poliittisen järjestelmän puolustajaa, kaikkea muuta. Moraali ei ole kaupan.

"Mikään ei ole Italiassa muuttunut eikä tulevaisuudessa muutukaan. Monet haluaisivat uskoa, että Italia on nyt uudistuksien tiellä, mutta en ole nähnyt mitään muutoksia, vaikka Matteo Renzin hallitus muuta yrittääkin väittää", Saviano muistuttaa.

"Tällaista aiheellista kritiikkiä ei voi ohittaa vain sillä, että valtakoneiston mielestä olisi syytä pitää mölyt mahassa, ettei turhaan levittäisi levottomuutta aiheuttavaa tappiomielialaa. Italian kausi EU:n puheenjohtajamaana viime vuonna oli fiasko. Muutoksen mahdollisuus jätettiin käyttämättä."

Istumme Italian valtiollisen tv- ja radioyhtiön Rai:n suljetuissa tiloissa halli numero 3:ssa. Huoneen ulkopuolella seisoo kolme turvamiestä. Kaksi varmistaa pääovea. Saviano on valmistautumassa suoraan tv-lähetykseen. Hän pyyhkii hikeä otsalta. Ulkona elohopea on noussut yli 30 asteeseen.

Kuvaavana esimerkkinä Italian oikeuslaitoksen toiminnasta Saviano pitää kahden Casalesin klaanin mafiapäällikön Antonio Iovinen ja Francesco Bidognettin kahdeksan vuotta kestäneen oikeudenkäynnin outoa päätöstä Napolissa toukokuussa 2014. Oikeus vapautti mafiapäälliköt, mutta tuomitsi heitä edustaneen lakimiehen Michele Santonastason vankeuteen mafia-yhteyksistä.

"Kaikki tiesivät, että mafiapäälliköt olivat antaneet lakimiehelle tyhjän paperin, jossa oli vain heidän allekirjoituksensa. Lakimies laati vapauttavan puolustuspuheenvuoron heidän nimissään. Oikeussalissa hän kuitenkin erehtyi käyttämään mafiapäälliköiden vaimoja kohtaan sellaisia suojelevia eleitä, joita perheen ulkopuolinen jäsen ei saa käyttää. Siitä hän sai maksaa", Saviano kertoo osoittaakseen, että perinteisen mafian kunniakoodit ovat yhä edelleen voimissaan.

Myös arjessa näkyy mafiapäälliköiden kädenjälki. Saviano on nostanut julkisuuteen mafian otteen mediamaailmasta. Keskustelua on käyty tapauksesta, jossa napolilainen mafiapäällikkö Vincenzo Lubrano järjesti vuonna 2003 toimittaja Enzo Palmesanolle potkut silloisesta Corriere di Casertasta, koska ei pitänyt siitä, että tämä kirjoitti aiheista, joista ei sopinut kirjoittaa.

Vuosikausia Palmesano vaikeni kohtalostaan, koska mafia uhkasi hänen henkeään.

Italia on joutunut kohtaamaan myös uuden päivänpoliittisen ongelman, joka uhkaa muuttua krooniseksi kriisipesäkkeeksi. Välimeri on muuttunut tuhansien ja taas tuhansien Eurooppaan pyrkineiden laittomien siirtolaisten rannattomaksi hautausmaaksi. Turkoosi meri on värjääntynyt verenpunaiseksi helvetiksi.

Roberto Savianon mielestä poliittinen päättämättömyys ruokkii tätä suurta inhimillistä tragediaa, joka on tehnyt Lampedusan saaresta Euroopan kaoottisen etuvartion.

"Kaikki varmasti ymmärtävät, että poliittisen ratkaisun löytäminen on vaikeaa. Liian moni kuitenkin unohtaa inhimillisen puolen – sen, että merellä noudatetaan aina meren lakia, legge di mare. Se tarkoittaa, että ketään ei saa jättää mereen hukkumaan. Merellä huonokuntoisissa laivoissa ajelehtivat ihmiset on pelastettava – totuus on näin yksinkertainen, mutta siitä puhuminen julkisuudessa on tehty vaikeaksi. Kyseessä ei ole poliittinen kysymys. Politiikan tulisi kohdentua ihmiskauppaan, lähialueiden ongelmiin ja siirtolaisten sijoittumiseen Euroopassa", Saviano muistuttaa.

"Inhimillisesti katsoen pelissä ovat myös haaveet. Kenellä on oikeus romuttaa jonkun toisen haaveet?" hän kysyy retorisesti.

Savianon mielestä tällä hetkellä tilanne Välimerellä kumuloituu, koska on helpompi paeta vastuuta kuin lähteä etsimään ratkaisuja, joista voisi joutua maksamaan kovan hinnan seuraavissa vaaleissa. Välinpitämättömyys on rikoksista suurimpia.

Raskas messuilma sakenee pienessä huoneessa. Kuuluu sihahdus. Saviano korkkaa vesipullon.

"Järkyttävää on, että näistä siirtolaisista puhutaan vain numeroina. Mitä enemmän heitä hukkuu, sitä suurempi uutinen on. Kukaan ei ole kiinnostunut heistä yksilöinä."

Toistaiseksi viimeisimmässä kirjassaan Zero Zero Zero myös aktiivisena toimittajana ja tv-kasvona tunnettu Roberto Saviano kuvaa järjestäytynyttä rikollisuutta, rahanpesua, kartellisotia ja tuottoisaa kokaiinibisnestä omalla jo tutuksi tulleella tyylillään, jossa vahva narratiivisuus kohtaa perinteisen tietokirjallisuuden. Kirja on luokiteltu romaaniksi – kuten kirjailijan läpimurtoteos Gomorra – Mafian valtakunta.

"Luokittelua ei tule ymmärtää väärin. Kirjani perustavat faktoihin, totta kai. Käytän kuitenkin paljon kaunokirjallisia keinoja kirjoittaessani, mutta suhteeni materiaaliin ja faktoihin on sama kuin toimittajalla. Olen jonkinlainen hybridi. Tässä mielessä edustan perinnettä, johon kuuluvat esimerkiksi Truman Capote, Norman Mailer, Michael Herr ja William Vollmann."

Nykyään Princetonin yliopistossa Yhdysvalloissa järjestäytyneen rikollisuuden tutkimusta opettavaa Savianoa kiinnostaa yhtä lailla kaivaa esiin totuus kuin päästä sisään rikollisten maailmaan siihen kuuluvine sääntöineen, uskomuksineen ja hierarkioineen. Hän haluaa myös selvittää, millaisia ovat ne ihmiset, jotka pystyvät säälimättömiin rikoksiin.

"Zero Zero Zeron kirjoittaminen sai minut lopulta vakuuttuneeksi siitä, että kansainvälinen huumekauppa kaikkine taloudellisine ja poliittisine kytköksineen voidaan saada kuriin vain äärimmäisin keinoin. On itse asiassa vain yksi keino. Myös kovat huumeet on laillistettava. Jokainen huumetaistelu tähän mennessä on epäonnistunut."

Huumeiden, järjestäytyneen rikollisuuden, mafian, palkkamurhien, korruption, terrorismin ja rahanpesun hyytävä maailma ei ole kuitenkaan nujertanut Savianoa. Hän haluaa yhä edelleen kirjoittaa kirjoja.

"Itse asiassa ei mafia pelkää minua, vaan minun kirjojeni lukijoita."

Onko paholaista silmiin katsonut Roberto Saviano pessimisti vai optimisti?

Hän ei riennä heti vastaamaan kysymykseen. Hän nostaa toista kulmakarvaa ja hieraisee parransänkeä.

"Ehkä on niin, että kenelläkään ei lopultakaan ole täyttä kontrollia omasta elämästään. Minun täytyy vain valita, kuinka toteutan sitä roolia, johon olen joutunut."

Vierailtuaan yhden ystävänsä luona rantahuvilassa Maremman alueella Toscanassa Saviano joutui jättämään uimisen väliin. Jos joku olisi ottanut hänestä salaa kuvan uimassa, sosiaalinen media olisi ollut täynnä viestejä, joissa olisi ihmetelty, miten kirjailija viettää makeaa elämää veronmaksajien rahoilla.

Illan laskeuduttua Roberto Saviano viedään turvasaattueessa Torinon poliisin kasarmeille.

Hän palaa takaisin selliin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat