Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Ölen kömmynisti" – Agit Prop ehti propagoida kuubalaismuusikoitakin

Kulttuuri
 
"Ölen kömmynisti" – kuubalaistähdet laulavat Agit Propia Havannassa
"Ölen kömmynisti" – kuubalaistähdet laulavat Agit Propia Havannassa
Suomalainen poliittinen laululiike jätti hämmentävän jäljen Havannaan. HS:n toimittajakin äimistyi, kun Sintesis-yhtyeen veteraanit lähettivät terveisiä Agit propin jäsenille ja laulavat heiltä oppimansa kappaleen "Olen kommunisti". Toimittaja: Vesa Sirén HS, kuvaus ja leikkaus: Juhani Niiranen HS

Oheisessa haastattelussa kuubalainen superäthti X Alfonso kertoo kirjavista vaikutteistaan, mutta yksi niistä on yllättävin kaikista!

Hän mainitsee useita suomalaisvieraita, joita hänen Sintesis-yhtyeeseen kuuluvat vanhempansa majoittivat X:n ollessa pieni. "He lauloivat kiinnostavasti, vaikka en ymmärtänyt sanoja."

Sattumoisin X:n vanhemmat Carlos Alfonso ja Ele Valdés kävelevät ohi. "Keitä ne suomalaiset olivat?" X Alfonso kysäisee.

"Elokuvaohjaaja Juha Karikoski, kitaristi Antero Jakoila, jolle lähetämme paljon terveisiä ja sitten Agit prop -yhtyeen jäseniä", Ele Valdez kertoo.

"Lauloimme kaiket illat."

Alfonso ja Valdés ovat tunnettuja huippumuusikoita vuonna 1976 perustetusta Sintesis-yhtyeestä, mutta suomalaisvieraat opettivat heille suomalaisia lauluja.

Suomalaistoimittaja onkin pudota pyrstölleen, kun kuubalaiset veteraanimuusikot vetävät kaksiäänisesti selvällä suomen kielellä Eero Ojasen alkuaan neliäänisen a cappella -laulun Brita Polttilan suomennoksena Hikmet Nazimin sanoihin: "Ölen kömmynisti/ ölen rakkautta kiireestä kantapäähän."

Huh! Castrolainen kommunismi on ollut ajoittain hyvinkin repressiivistä: vastustajia teloitettiin heti 1959 Che Guevaran vahvistaessa kuolemantuomiot, toisinajattelijoita on vangittu, pienyrittäminen kiellettiin 1968 ja marxismi-leninismi sinetöitiin perustuslakiin 1976, jolloin Neuvostoliitto itse oli syvässä stagnaatiossa.

Suomalaisilla riitti silti aatteen paloa Kuubaankin vietäväksi.

"Silloin mentiin musiikki edellä", Agit Prop -yhtyeen Monna Kamu muistelee Suomesta puhelimitse.

"Agit Prop vieraili Kuubassa 1976 ja 1978 vähän eri kokoonpanoilla. Kuubalainen Tema cuatro -kvartetti ihastui kovasti Olen kommunisti -kappaleeseen. Biisi, sovitus ja runokin on hieno, jos sietää ne ensimmäiset sanat."

Soitto Antero Jakoilalle paljastaa lisää.

"Ele ja Carlos lauloivat tosiaan Tempo cuatrossa ja perustivat Sintesisin. Agit prop opetti heille Olen kommunistin, kun X Alfonso oli suunnilleen vaippaikäinen. Kävin siellä myös Piirpaukkeen riveissä ja annoin heille kitaran efektilaitteita tuliaisiksi."

Ei siis ihme, että Jakoilalle lähetetään lämpimpiä terveisiä Havannasta!

Kuubalaistaiteilijat joutuvat yhä asettelemaan sanojaan, koska väärästä mielipiteestä voidaan pidättää. Kysytään silti varovasti: miltä Agit Prop -sanoituksen kaltainen kommunismin ylistys nykyisin kuulostaa?

"Kommunismi on kaunis aate, joskin on hyvin vaikea saada aikaan kommunistisia ihmisiä. Maailmanhistoriassa sellaisia on ollut ehkä vain yksi: Jeesus Kristus ", Alfonso ja Valdés hymyilevät.

Entä kaipaako Kuuba nyt enemmän kommunismia vai enemmän kapitalismia?

"Olemme kuubalaisia, siinä on kaikki."

Sintesis-yhtyeestä tutut Carlos Alfonso ja Ele Valdés lauloivat HS:n videolle Agit Propin kappaleen.
Sintesis-yhtyeestä tutut Carlos Alfonso ja Ele Valdés lauloivat HS:n videolle Agit Propin kappaleen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat