Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuuban musiikki länsimaistuu

X Alfonson ja muiden tähtien mukaan massaviihteen hyöky ei tuhoa Kuuban musiikki-ihmettä

Kulttuuri
 
Havannan hipsteritaivaassa: X Alfonso esittelee Fabrica de arten
Havannan hipsteritaivaassa: X Alfonso esittelee Fabrica de arten
Kuubalaisen musiikin suuriin vaikuttajiin kuuluva X Alfonso on menestyvä sooloartisti sekä Fabrica de arte -taidetehtaan ja Love & Peace Havana Festivalin johtaja. Hän esittelee vanhaan tehtaaseen perustetun Fabrica de arte -taidetehtaan , jossa kaikki taiteellinen ja kokeellinen yhdistyy Havannan hipsteritaivaaksi. Toimittaja: Vesa Sirén HS, kuvaus ja leikkaus: Juhani Niiranen HS

Ei kai täälläkin! Kuubalainen baaribändi soittaa turisteille Queenin Another One Bites The Dust -hittiä vuodelta 1980 Havannan vanhassa kaupungissa. Pakenen valtio-omisteiseen ravintolaan illalliselle, mutta siellä ravintolapianisti pimputtaa juustoisesti James Cameronin Titanic-elokuvan tunnussävelmää.

Säntään Habana Cafén yökerhoon, jossa "Buena Vista Social Clubin muusikot kutsuvat lavalle uuden sukupolven."

Viihteellisessä showssa esiintyy toki myös kuuluisa pianisti Emilio Morales, mutta yleisössä on vain turisteja.

Sosialistisen maan tulee avautua ja se voi tuoda paljon hyvää. Mutta voiko arvostettu ja omaleimainen musiikkikulttuuri samalla tuhoutua?

"Ei se tuhoudu", kuubalaisen musiikin varsinainen suurvisiiri X Alfonso (s. 1974) vakuuttaa. Hän on Havannan Fabrica de Arten taidetehtaan sekä Love & Peace Havana Festivalin johtaja ja arvostettu sooloartisti.

"Kuuban musiikki on aina yhdistellyt luovasti erilaisia aineksia. Emme ole menettäneet tai hävinneet mitään eikä länsimainen musiikki ole täällä mitenkään outoa: 1980-luvulla täällä soitti jo yli 1 200 rockyhtyettä."

Juhani Niiranen HS
X Alfonso
X Alfonso

Samaa sanovat Pori Jazzissakin esiintynyt kuubalainen jazzpianisti Alejandro Falcon sekä Sony Music Latinin kanssa kansainvälisen levytyssopimuksen solminut poptähti Diana Fuentes.

"Kuubalaisella ja yhdysvaltalaisella jazzilla on paljon yhteisiä espanjalaisia ja afrikkalaisia juuria", Falcon muistuttaa.

"Asun nykyisin Yhdysvaltain Puerto Ricossa, jossa on yhä valtavan omaleimainen musiikkikulttuuri. Kuubassakin tulee aina olemaan sellainen", Diana Fuentes kertoo.

He kaikki ovat hämmästyttävän monitaitoisia. Jokaisella on klassinenkin koulutus – esimerkiksi Fuentesin pääaine musiikkikorkeakoulussa oli kuoronjohtaminen."

X Alfonso vie meidät sanojensa vakuudeksi Fabrica de arte -taidetehtaaseen, jossa ei jyllää viihde, vaan särmikkäin taide.

Hän perusti tehtaan legendaarisen Sintesis-yhtyeen perustajiin kuuluvien vanhempiensa Carlos Alfonson ja Ele Valdésin innoittamana.

"Lapsuudessani kotimme ovet olivat aina auki kaikkien taiteenalojen edustajille – myös Suomesta! Muusikoiden lisäksi meillä kävi näyttelijöitä, arkkitehtejä, tanssijoita, kirjoittajia, ja se tietysti opetti paljon ja laajensi tajuntaani. Perustin Fabrican, jotta taiteilijat voivat nykyisinkin olla samanlaisessa rennossa vuorovaikutuksessa."

Sintesis soitti 1970-luvulla Yesin ja varhaisen Genesiksen tyylistä progressiivista rockia ja fuusioi tyylin myöhemmin afrokuubalaiseen musiikkiin.

X Alfonso soitti itsekin Sintesis-yhtyeessä 15-vuotiaasta lähtien ja muistaa esimerkiksi yhtyeen vierailun Pori Jazziin 1995. Soolourallaan hän on edennyt yhä laajempaan fuusioon yhdistellen mukaan esimerkiksi avantgardea, hiphopia ja vaihtoehtorockia.

"Aloitin klassiset pianotunnit 7-vuotiaana ja jo lapsena kuulin perheeni sisällä päivittäin ainakin kahtatoista musiikkityyliä. Se jos mikä on kuubalaista!"

Miten fuusiointi jatkuu?

"Levyni ja elokuva-, teatteri- ja nykytanssiin tekemäni musiikki ei noudata yhtä linjaa. Joskus sävellykset ovat sinfonisia, joskus hiphopia, joskus rockia, mutta aina ne ovat kuubalaista musiikkia", hän pohtii.

"Seuraava levyni saattaa olla klassisen kamarimusiikin ja elektronisen musiikin yhdistelmä hiphopin, rockin ja kuubalaisen kansanmusiikin mausteilla."

Juhani Niiranen HS
Buena Vista Social Clubista otetaan viimeisiä pesoja irti Habana Caféssa. Pianisti Emilio Morales kokoaa yhteen "Buena Vistan ja uuden sukupolven muusikoita".
Buena Vista Social Clubista otetaan viimeisiä pesoja irti Habana Caféssa. Pianisti Emilio Morales kokoaa yhteen "Buena Vistan ja uuden sukupolven muusikoita".

Juhani Niiranen HS
Havannalaisen taidetehtaan (vas.) ja musiikkifestivaalin johtaja X Alfonso saa kiittää isoisäänsä etunimestään. "Meidän perheessä lapset ja lapsenlapset saavat etunimekseen yhden aakkosista."
Havannalaisen taidetehtaan (vas.) ja musiikkifestivaalin johtaja X Alfonso saa kiittää isoisäänsä etunimestään. "Meidän perheessä lapset ja lapsenlapset saavat etunimekseen yhden aakkosista."

Fabrica de arte on joka neljäs kuukausi kiinni, kun näyttelyitä ja produktioita uusitaan.

"Muina aikoina täällä näkee joka kuukausi 16 eri bändiä ja muuta kokoonpanoa kaikilta musiikin aloilta, neljä teatteriryhmää, neljä tanssiryhmää ja sata independent-elokuvaa. Neljännesvuosittain täällä näkee sadan valokuvaajan otoksia ja paljon muuta kuvataidetta sekä arkkitehtuuri- ja muotinäyttelyjäkin", X Alfonso luettelee.

Projekti alkoi 2009 eri tiloissa, ja helmikuussa 2014 kulttuuriministeriö antoi entisen tehtaan X Alfonson johdettavaksi.

"Ministeriö hallinnoi, mutta taiteilijat johtavat toimintaa."

Mikä on ilmaisunvapautesi Castron veljesten sosialistisessa Kuubassa, kysyn – tietämättä, että joitakin päiviä haastattelun jälkeen performanssitaiteilija Tania Bruguera pidätettäisiin taas kerran kesken performanssin vain muutamien kilometrien päässä taidetehtaalta.

"En ole koskaan ajatellut lauluja sanoittaessani, mitä voi sanoa ja mitä ei. Olen sanonut mitä olen tahtonut, eikä se ole aiheuttanut ongelmia. Joissakin muissa tapauksissa ei voi sanoa samaa", hän myöntää.

Entä mitkä ovat hänen rajansa taiteellisena johtajana?

"Kaipaan vastakulttuurilta rakentavia ideoita. Pelkkä kritiikki ei taiteeksi riitä", hän linjaa.

"Vanhat käsitykset ovat sitkeitä, mutta niin Kuuban musiikki kuin hallitus muuttuvat koko ajan. Kehitys on ehkä ollut hidasta, mutta kyllä sitä tapahtuu."

"Ölen kömmynisti" – kuubalaistähdet laulavat Agit Propia Havannassa
"Ölen kömmynisti" – kuubalaistähdet laulavat Agit Propia Havannassa
Suomalainen poliittinen laululiike jätti hämmentävän jäljen Havannaan. HS:n toimittajakin äimistyi, kun Sintesis-yhtyeen veteraanit lähettivät terveisiä Agit propin jäsenille ja laulavat heiltä oppimansa kappaleen "Olen kommunisti". Toimittaja: Vesa Sirén HS, kuvaus ja leikkaus: Juhani Niiranen HS

Juhani Niiranen HS
Alejandro Falcon
Alejandro Falcon

Juhani Niiranen HS
Diana Fuentes
Diana Fuentes

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat