Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Margaret Atwood: "Ilmastonmuutos näkyy jo kirjoissa"

Kulttuuri
 
Tallinna
Marko Mumm
Kirjailija Margaret Atwood vieraili Tallinnassa HeadRead-festivaalilla viime viikonloppuna.
Kirjailija Margaret Atwood vieraili Tallinnassa HeadRead-festivaalilla viime viikonloppuna. Kuva: Marko Mumm

Millainen maailma on sadan vuoden kuluttua? Onko kirjallisuutta? Onko ihmisiä? Onko elämää?

Kanadalaiskirjailija Margaret Atwoodin (s. 1939) lukija ei voi välttää näitä kysymyksiä. Pari viikkoa sitten suomeksi ilmestynyt Uusi maa päätti futuristisen Maddaddam-trilogian, ja siinäkin kulkutauti on tuhonnut ihmiskunnan liki kokonaan.

Kuka?

Margaret Atwood

 Kanadalainen prosaisti, runoilija ja kriitikko, s. 1939.

 Debytoi lyyrikkona 1961, mutta tullut tunnetuksi etenkin historiaan ja kuvitteelliseen tulevaisuuteen sijoittuvista romaaneistaan, joita on suomennettu 14 kappaletta.

 Palkittiin 2000 brittiläisellä Booker-palkinnolla teoksesta Sokea surmaaja.

 Viimeisin suomennos Uusi maa päättää trilogian, jonka edelliset osat ovat Oryx ja Crake ja Herran tarhurit.

 Hänen Twitter-tilillään on liki 800 000 seuraajaa.

 Luovutti viime viikolla ensimmäisen käsikirjoituksen Oslon rakenteilla olevan kaupunginkirjaston yhteydessä olevaan Katie Patersonin Future Library -ympäristötaideteokseen.

 Teos koostuu vasta istutetusta metsästä sekä kirjastoon vuosittain talletettavista, salassa pidettävistä teoksista, joista painetaan sadan vuoden kuluttua kirja.

Eloonjääneet alkavat rakentaa uutta sivilisaatiota, ja ihmisten kanssa siihen osallistuvat laboratoriossa kehitellyt humanoidit ja muuntogeeniset siat, jotka ovat liki yhtä älykkäitä kuin me.

Viime viikonloppuna Tallinnan HeadRead-festivaalillakin Atwood sai vastailla kysymyksiin maailman tulevaisuudesta. Kirjailijaliiton sali oli sunnuntai-iltana tupaten täynnä, tunnelma katossa ja happi vähissä. Lavalla Atwood pohti myös sitä:

"Hapen katoaminen maailmasta on eniten kiinni valtameristä. Kun se vähenee, meistä tulee ensin vähän typeriä, ja sitten kuolemme."

Paria tuntia aiemmin hän oli ehtinyt kertoa laajemmin ajatuksista, jotka liittyvät ekologiaan ja maailman tulevaisuuteen.

Ihmisten ja eläinten samanarvoisuus luonnon osasina kuuluu Atwoodin romaaneihin: olemme kaikki biologisia organismeja.

"Kaikilla on tarpeensa, eikä ihminen ole erikoistapaus", hän uskoo. "Myös tarinoiden kertomiseen liittyvää sosiaalisuutta ja kommunikaatiota on monilla eläimillä."

Pohjimmainen syy tällaiseen ajatteluun juontaa varmasti juurensa lapsuuteen: Atwoodin isä oli eläintieteilijä ja hyönteistutkija, joka vei perheensä pitkiksi kesiksi Kanadan erämaihin.

Poiminta

HBO ja humanoidien siniset penikset

Maddaddam-trilogian mieleen jäävimpiä henkilöitä ovat crakelaiset, lempeät alastomat humanoidit. Miespuolisten tunnusmerkki on suuri sininen penis. Trilogiasta tehdään nyt Yhdysvalloissa tv-sarjaa, jonka ohjaajaksi veikataan Darren Aronofskya.

"Mietit tietysti, mitä sarjassa tehdään crakelaisten peniksille", Margaret Atwood vitsaili Tallinnassa kirjafestivaalilla. Tv-sarjan tuottaa kaapelitelevisioverkko HBO. johon yhdysvaltalainen sensuuri ei päde samalla tavalla kuin elokuviin. "Eli peniksille ei ilmeisesti tehdä mitään!"

Samaa perua voi olla kirjailijan halu ja tarve miettiä, millainen tulevaisuus meitä odottaa – eläintiede kun ei tutki vain nykyhetkeä vaan myös eliöiden evoluutiota miljoonienkin vuosien takaa.

Atwood korostaa, ettei hän "keksi" tulevaisuuteen sijoittuviin romaaneihinsa mitään. "Kaikki, mitä kuvaan, on jo olemassa."

Tämä pätee niin bioterrorismiin ja pandemioihin kuin geenimanipulaatioon, uskonlahkoihin ja tietotekniseen vakoiluun. Kirjoissaan hän on suorastaan utelias kaiken kehityksen suhteen – silloinkin kun tulokset kauhistuttavat.

"Kirjani ovat dystopian ja utopian yhdistelmiä", Atwood sanoo. "Sehän on kaiken elämän luonne, yin ja yang ovat läsnä yhtä aikaa."

Se, että suuri osa kaunokirjallisuuden tulevaisuuskuvauksista on nykyisin pelkästään dystopioita, on hänestä luonnollista.

"Ihmiset, etenkin nuoret, ovat huolissaan maailman tilasta, ja se heijastuu kirjallisuuden aiheisiin", sanoo Atwood.

"Esimerkiksi fantasiakirjallisuudessa hyvien aikojen suosikit, älykkäät ja seksikkäät vampyyrit, ovat antaneet sijaa zombeille, joilla ei ole sosiaalisia siteitä eikä paljon ajattelukykyäkään. Eikä siis huolta huomisesta."

Tallinnassa Atwood on jo ehtinyt nähdä keskiaikaisen Kuolemantanssi-maalauksen Nigulisten kirkossa ja pitää sitä samanlaisena ajankuvana.

"Musta surma, ensimmäinen maailmansota, keskitysleirit vaikuttivat kaikki kirjallisuuteen. Nyt niin tekee ilmastonmuutos."

Ympäristöaktivistina hän onkin suurempi pessimisti kuin kirjailijana:

"Kirjailija ei voi tappaa henkilöitään sivulla kolmekymmentä, mutta todellisessa katastrofissa ei välttämättä ole eloonjääneitä."

Miten maailma sitten pelastetaan? "Tärkeintä on huolehtia valtameristä", Atwood aloittaa.

"Jos ne kuolevat, ihmiskuntakin lakkaa hengittämästä. Niin paljon merien levät vaikuttavat ilmakehään. On siis lakattava syytämästä meriin öljyä ja ympäristömyrkkyjä."

Toiseksi tärkeintä on suojella trooppisia sademetsiä, maapallon valtavia hiilinieluja, jotka sitovat hiilidioksidia ja luovuttavat niin ikään happea hengitettäväksi.

Kolmanneksi Atwood lausuu nimen: Elon Musk.

"Hänen lanseeraamansa akkujärjestelmä, jolla varastoidaan aurinkopaneelien tuottamaa sähköä, on jotain uutta. Kaikki muut energiamuodot perustuvat 1800-luvun tekniikkaan, mutta tämä voi olla ihmiskunnan kannalta mullistavaa."

 

Margaret Atwood: Uusi maa (MaddAddam). Suom. Kristiina Drews. Otava. 559 s.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat