Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomeen halutaan uusi elokuvavirasto

Kulttuuri
 

Suomeen on syntymässä uusi, jykevä elokuvahallinto, jonka nimeksi voisi tulla Suomen elokuvainstituutti. Ainakin, jos uskoo audiovisuaalisen alan tulevaisuutta Suomessa pohtinutta selvitysmies Leif Jakobssonia.

Uuteen, uljaaseen instituuttiin yhdistettäisiin Suomen elokuvasäätiö ja Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (Kavi).

"Minusta nämä menevät kulttuuripoliittisesti yhteen", selvitysmies Jakobsson perustelee.

"Kavi edistää elokuvakulttuuria kun taas elokuvasäätiön tehtävä on tukea tuotantoa. Olisi ehjä kokonaisuus, kun tuotanto ja filmikulttuuri yhdistyisivät."

Jakobsson on pohtinut av-alan tulevaisuutta opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta. Ministeriössä valmistellaan uutta elokuvalakia.

Jakobssonin vastavalmistuneen selvitystyön muihin uudistusehdotuksiin kuuluvat muun muassa elokuvatuotantojen mahdolliset lainat Tekesistä sekä elokuvien käsikirjoitustukien jaon siirtäminen Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) vastuulle.

Jakobsson on keskeinen suomalainen kulttuurivaikuttaja. Hän toimii suomenruotsalaisen kulttuurirahaston Svenska Kulturfondenin johtajana.

Jakobssonin mukaan elokuvien käsikirjoitustuet kannattaisi keskittää yhdelle luukulle Taikeen. Se olisi tie, jolla Suomen av-tuotanto, elokuvat ja tv-sarjat saataisiin samalle tasolle Ruotsin, Tanskan ja muiden Pohjoismaiden kanssa. "Näissä maissa on satsattu käsikirjoituksiin. Suomessa on puhuttu monen luukun hyödystä. En usko, että se edistää laatua. Yksi toimija voisi toimia paremmin."

Elokuvasäätiön ja Kavin yhdistäminen on Jakobssonin ehdotuksista merkittävin. Uusi instituutti jakaisi elokuville tuotantotukea, arkistoisi elokuvien lisäksi tv- ja radio-ohjelmia sekä valvoisi ikärajoja ja toimisi mediakasvatuksen viranomaisena. Viime vuonna elokuvasäätiö jakoi elokuville tukea noin 24 miljoonaa euroa. Kavin budjetti oli noin 8,5 miljoonaa euroa.

Jakobssonin mukaan yhdistymisestä tulisi lisäarvoa, kun tietämys valjastettaisiin alan muutoksia palvelemaan. Uudessa instituutissa olisi enemmän tietämystä ja henkilökunta voisi kiertää tehtävästä toiseen.

Jakobsson ei pohdi, miten uusi instituutti rahoitettaisiin ja mikä sen hallintomuoto olisi. Nykyisin elokuvasäätiö saa tukensa veikkausvoittovaroista, kun taas Kavi toimii budjettirahoituksella.

Ylijohtaja Riitta Kaivosoja opetus- ja kulttuuriministeriöstä sanoo, että Jakobssonin selvitys on hankittu "yhdeksi puheenvuoroksi" uutta elokuvalakia valmisteltaessa. Lainvalmistelu alkaa syksyllä ja lakiesitys on tarkoitus antaa ensi vuonna. Laki astuisi voimaan 2017.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat