Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pave Maijasen hetki koittaa nyt

Kulttuuri
 

Viime kauden Vain elämää -sarjan artistikattaus oli loireineen, edelmanneineen, vesaloineen ja koivuniemineen niin kova, että uudelta kaudelta ei voinut paljoa odottaa. Vaikka mukana olisi ollut paavi, hän ei olisi tilannetta pelastanut. Eikä edes Hector.

Tulevalle kaudelle lyövät leimaansa varsinkin tuoreet artistikasvot. Siinäpä on keski-ikäinen yleisö ihmeissään. Mitä hittejä on VilleGallella? Tai Sannilla? Antti Tuiskun levyttämät kaikkien osaamat klassikot . . . hmm? Hiljaista on.

Eipä hätää. Listalla on yksi nimi, joka pelastaa koko roskan.

Hän on Pave Maijanen.

Maijanen nousi 1970-luvulla arvostetuksi rockmieheksi. Nousun syinä olivat Dave Lindholmin kanssa perustettu Rock'n'Roll Band sekä Albert Järvisen kanssa koottu Royals.

Mies oli kovassa kurssissa, mutta teki 1980-luvun alkajaisiksi pahan virheen: haksahti iskelmällisempään materiaaliin. Mistakesin kanssa tehty Pidä huolta vuonna 1981 oli ensimmäinen virhe. Sitä seurasivat 80-luvun kansainvälistä popmuotia seurailleet Lähtisitkö ja Jano. Iskelmällisen, suomenkielisen popin tekeminen oli rockpiireille punainen vaate. Levyt myivät, mutta katu-uskottavuus meni.

Kun tähän lisättiin vielä Yamma Yamma ja viimeinen sija vuoden 1992 Euroviisuissa, Maijasta ei pelastanut enää mikään.

Mestarit Areenalla -spektaakkelissa Maijanen oli se pahnanpohjimmainen irvailun kohde Pepe Willbergin ohella. Maijasen piti pakata kitaransa ja lähteä tien päälle, trubaduurikeikoille.

Pave Maijasen kohtelu on suurimpia vääryyksiä suomalaisessa musiikinhistoriassa. Mieshän on nero, eikö sitä tajuta?

Hänen sävellyksensä ovat tyylipuhtaita, tarttuvia pophelmiä, joita pystyy tekemään vain äärimmäisen musikaalinen ihminen. Lähtisitkö on letkeine reggaekomppeineen ja sulavine melodialinjoineen silkkaa kultaa. Elämän nälkä ja tappavan tehokas kvinttikierto. Yksinkertaista, purevaa.

Vain elämää -sarjalla on nyt kaikki mahdollisuudet nostaa Maijasen melodiatajun nerokkuus koko kansan ymmärrykseen.

Antti Tuisku laulamassa raikasta sovitusta Lähtisitkö-helmestä. Anssi Kela ja Elämän nälkä. Sanni ja Jano. Tai ne lukuisat Maijasen syvälliset, itkettävän kauniit balladit kuten vaikkapa Yhtenä yönä tai Ikävä. Itkua, itkua, enemmän kuin koskaan!

Jos kaikki vain menee hyvin, Vain elämää rehabilitoi Pave Maijasen niin kuin Matti Mikkola rehabilitoi Pepe Willbergin.

Tämä olisi oikeus ja kohtuus. Viimeinkin.

Mari Koppinen
mari.koppinen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat