Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kliseiden taakse: Ateneumin näyttely katsoo Suomen tunnetuinta muotoilijaa Tapio Wirkkalaa monelta kantilta

Tapio Wirkkalan ja Rut Brykin juhlavuosi käynnistyy Ateneumin näyttelyllä, jossa taiteilijat purkavat Wirkkala-myyttejä

Kulttuuri
 
Aapo Huhta HS
Maaria Wirkkalan kokoama näyttely löytyy Ateneumin pohjakerroksesta, Tapio Wirkkalan työhuoneen ovien takaa.
Maaria Wirkkalan kokoama näyttely löytyy Ateneumin pohjakerroksesta, Tapio Wirkkalan työhuoneen ovien takaa. Kuva: Aapo Huhta HS

Tapio Wirkkala on suomalaisen muotoilun suuria myyttejä: Klassisen Finlandia-vodkapullon muotoilija. Mies, joka sai lasin näyttämään pohjoisen kirkkaalta jäältä. Karhumainen Lapin mystikko piippuineen. Suomalaisen taideteollisuuden renessanssinero. Ultima Thulen, Kantarelli-maljakon ja vanhojen markkasetelien suunnittelija.

Mutta käsitys Wirkkalasta pohjoisen luonnon mystikkona on suurimpia Wirkkala-kliseitä, sanoo tytär, taiteilija Maaria Wirkkala.

"Se luontomiestulkinta on hirveän yksinkertainen", Wirkkala sanoo. "Tapio ei sopinut mihinkään muotteihin, vaan pyristeli niistä ulos."

Muotoilija, taiteilija Tapio Wirkkala oli myös kosmopoliitti, joka työskenteli Suomen lisäksi muun muassa Venetsiassa ja New Yorkissa. Vastapainona hektiselle kaupunkielämälle töitä oli välillä saatava tehdä rauhassa. Se onnistui Lapissa.

"Se mikä häntä luonnossa kiinnosti oli muutos – ja pysäytetty hetki."

Tapio Wirkkala
Tapio Wirkkala

Miehen monista puolista ja pysäytetyistä hetkistä on kyse myös näyttelyssä 8 valotusta – Tapio Wirkkala toisin silmin, joka avautui Ateneumissa eilen.

Tiistaina Wirkkalan syntymästä tuli myös kuluneeksi 100 vuotta, ja hänen vaimonsa, keraamikko Rut Brykin satavuotispäivää vietetään ensi vuoden lokakuussa. Ateneumin näyttely on samalla lähtölaukaus Wirkkalan ja Brykin juhlavuosien juhlinnalle.

Näyttelyssä ei kuitenkaan ole esillä lasin lasia eikä muitakaan Tapio Wirkkalan tunnettuja teoksia.

"Kun ajatellaan Tapio Wirkkalaa, ajatellaan aina ensiksi objekteja", sanoo Maaria Wirkkala. Paadarin jää -veistokset, muranolaiselle Veninille suunnitellut lasiesineet ja muut klassikot nähdään lukuisissa näyttelyissä vuoden mittaan.

Esineiden sijaan Maaria Wirkkalan kuratoima kahdeksan valokuva- ja videotaiteilijan näyttely Ateneumissa keskittyy ihmiseen.

Näyttelyn kahdeksasta taiteilijasta seitsemän on tehnyt näyttelyyn uudet, muotoilijamestarista innoituksensa hakeneet teokset. Vain näyttelyn avaava teos, 2006 kuolleen Matti Saanion kuva työhuoneessaan tupakoivasta Wirkkalasta, on vanha.

Näyttelyyn kuljetaan kuin Wirkkalan työhuoneeseen, Saanionkin kuvassa näkyvien jykevien ovien läpi.

Elina Brotheruksen videoteoksessa Lasinpuhaltajien saari kuljetaan gondolilla Wirkkalan Venetsian-kausien työmatkaa lasinpuhaltajistaan tunnetulle Muranolle, ja taustalla soivat Wirkkalan suunnittelemat lasit.

Maaria Wirkkala kertoo, että vuonna 1998 Rut Bryk oli kehottanut tytärtään käymään mielenkiintoisessa valokuvanäyttelyssä Kasarmintorilla. Se paljastui Brotheruksen debyyttinäyttelyksi. Sittemmin Wirkkala ja Brotherus ystävystyivät.

”Kun Maaria sanoi kokoavansa isälleen syntymäpäivänäyttelyä, kysyin, että miten minä tähän liityn”, Brotherus kertoo. ”Hän sanoi, että Tapio olisi tykännyt sinusta.”

Elina Brotherus (vas.) ja Tapio Wirkkala Rut Bryk -säätiön hallituksen puheenjohtaja Esa Laaksonen tutustuvat Pirjo Honkasalon videoteokseen.
Elina Brotherus (vas.) ja Tapio Wirkkala Rut Bryk -säätiön hallituksen puheenjohtaja Esa Laaksonen tutustuvat Pirjo Honkasalon videoteokseen.

Valokuvataiteilija Pentti Sammallahden kuvista Wirkkala innostui jo ensimmäisen kuvasalkun myötä, kertoo Maaria Wirkkala.

Ateneumin näyttelyä varten Sammallahti matkusti Lemmenjoelle, Wirkkalan Lapin-mökillle.

”Siellä oli joka paikassa läsnä Tapion oleminen”, Sammallahti kertoo.

Hienovarainen, mustavalkoinen kuvasarja näyttää Lapin syyskuisen valon, mökin miljöön poroineen sekä itseveistetyt esineet.

Tapio Wirkkalan ja Rut Brykin töitä kuvannut Rauno Träskelin on valinnut aiheekseen Wirkkalan Lapin-mökin kiiltäväksi kuluneen pöydän, ja Sakari Viika on kuvannut Wirkkalan kesäateljeeta Nöykkiössä.

Elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalo on tehnyt Ateneumiin ensimmäisen videoinstallaationsa, jossa Wirkkalan ja Brykin kädenjälki yhdistyvät, ja Jorma Purasen teoksessa näkyy unenomaisesti kolttapariskunta, jolta Puranen kuuli Wirkkalan tekemisistä jo ennen kuin taiteilijat olivat tavanneet.

Kira Gluschkoff: Muistijälkiä ystävyydestä (2015)
Kira Gluschkoff: Muistijälkiä ystävyydestä (2015)

Yksi näyttelyn henkilökohtaisimmista teoksista on Wirkkalan koiraa lapsena ulkoiluttaneen valokuvataiteilija Kira Gluschkoffin Muistijälkiä ystävyydestä, lapsen kokemus Wirkkalasta.

”Maaria kysyi, että mitä sinä muistat”, Gluschkoff kertoo.

Märkälevytekniikalla kuvatussa teoksessa näkyvät paitsi Gluschkoffin lapsena Wirkkaloilla näkemä Paadarin jää -veistos, myös koira isäntäänsä sulautuneena, piippu leuoissaan. Mosaiikkimaisessa kokonaisuudessa näkyy myös Brykin vaikutus.

”Olisin halunnut saada mukaan myös sen piipun tuoksun”, hän sanoo.

Näyttely kertoo hienovaraisesti yhden miehen eri puolista. "Mutta ei mikään puoli ole tärkeämpi kuin toinen", Maaria Wirkkala sanoo.

Mutta eikö Maaria Wirkkala halunnut taiteilijana tehdä näyttelyyn omaa teosta?

”Se on Venetsiassa”, hän vastaa.

Wirkkalan Depending on -installaatio on parhaillaan esillä keräilijä-galleristi Axel Vervoordtin järjestämässä Proportio-näyttelyssä Venetsian Palazzo Fortunyssa.

Teoksessa Tapio Wirkkalan suunnittelemat Juhla-lasit keinuvat keinulaudoilla edestakaisin.

”Yksi niistä on puolityhjä, yhdessä on puolet jäljellä ja yksi on aivan täysi, ja siinä näkyy Venetsian maisema”, kuvailee Wirkkala.

Juhlavuosi on myös Rut Brykin, joka on suomalaisen keramiikkataiteen uudistaja ja Arabian taideosaston kantava voima. Se on toinen yleinen Wirkkala-oletus – että Bryk olisi elänyt Wirkkalan varjossa.

Se ei pidä paikkaansa, sanoo Maaria Wirkkala: "Ei toista ole ilman toista."

"Tapio ihaili Rutin työtä, ehkä eniten kaikista. Tapio vei Rutin Arabiaan ennen kuin meni omiin töihinsä, ja haki hänet sieltä melkein joka päivä. Ja vielä loppuvaiheessakin Tapio teki Rutille mukaan eväsvoileivät", Wirkkala kertoo.

Bryk oli tunnettu ja arvostettu niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Jo vuonna 1951 Bryk voitti Milanon triennaalin pääpalkinnon seinälaatoillaan, ja myöhempinä vuosina syntyi laajalti tunnettuja teoksia, kuten Mäntyniemen Jäävirta (1991).

Valokeila kohdistuu Brykiin keväällä 2016. Silloin Espoon modernin taiteen museo Emmassa avautuu suuri Brykin elämää ja tuotantoa käsittelevä näyttely.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat