Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjastojen tulevaisuus on epäselvä

Ministeriössä ei tiedetä, mitä kuntien lisävapaus tarkoittaa kirjastoille: "Varmasti jokin kirjastoissa muuttuu. Tiedämme enemmän syksyllä"

Kulttuuri
 
Pentti Koskinen Hs
Joka toinen suomalainen käyttää kirjastoa vähintään kerran kuukaudessa. Kuvassa Keravan kirjasto.
Joka toinen suomalainen käyttää kirjastoa vähintään kerran kuukaudessa. Kuvassa Keravan kirjasto. Kuva: Pentti Koskinen Hs

Uuden hallitusohjelman liitteessä on kohta, joka on saanut kirjastoväen huolestumaan. Se lupaa kunnille lisää vapautta päättää rahankäytöstään eli joustoa tietyistä laeista. Niihin kuuluu useita kulttuuripalveluja koskevia lakeja, mukaan lukien kirjastolaki.

Hallitus haluaa antaa kunnille vapauden päättää, millä tavalla ne järjestäisivät esimerkiksi kirjastopalvelut. Kunnat voisivat tarvittaessa nojautua yksityisiin yrityksiin, vapaaehtoistyöhön tai "normien purkamiseen".

Mitä tämä tarkoittaa? Voivatko kunnat rahapulassa lakkauttaa kirjastoja, veloittaa käyttäjiä tai etsiä vapaaehtoistyöntekijöitä?

Uusi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen ei HS:n keskiviikkoisessa haastattelussa vastannut kysymykseen suoraan. Hän sanoi "toivovansa", että kunnat panostavat kirjastoihin.

Myöskään opetus- ja kulttuuriministeriössä ei tiedetä, mitä lisävapaus käytännössä aiheuttaa.

"Mietimme porukalla tänä aamuna, mitä tästä seuraa. Minä luen hallitusohjelmaa siinä missä tavallinen lukija", sanoo kulttuuriasianeuvos Hannu Sulin.

"Varmasti jokin kirjastoissa muuttuu. Tiedämme enemmän syksyllä, kun tästä aletaan valmistaa toimenpideohjelmaa."

Normien purkamisen tavoite on tietenkin säästäminen. Kirjastojen osuus kuntien ja kuntayhtymien budjeteista on kuitenkin vain prosentin verran.

Suomessa on noin 800 kirjastoa ja kolme miljoonaa kirjastokorttia. Kirjastot ovat Suomen käytetyin kulttuuripalvelu.

Hannu Sulin muistuttaa, että perustuslain mukaan kaikilla on oltava yhtäläinen mahdollisuus kehittää itseään varallisuudesta riippumatta. Jos joidenkin kuntien asukkaat jäisivät vaille kirjastoa, se voisi olla ristiriidassa perustuslain hengen kanssa.

Sulin johtaa ministeriössä työryhmää, joka aloitti helmikuussa kirjastolain uudistamisen. Tavoitteena oli päivittää lakiin kirjastojen uusia tavoitteita, kuten sähköiset palvelut ja monikulttuurisuuden edistäminen.

"Ruotsissa ja Norjassa on jo uudistettu lakia niin, että kirjasto on entistä enemmän kansalaistoiminnan paikka, demokratian toimija", Sulin sanoo.

Hallitusohjelman kirjauksen myötä lakiuudistus jäänee hetkeksi tauolle.

Suomen kirjastoseura jätti keskiviikkona ministeriölle kannanoton kirjastolain puolesta. Kirjastoseura edellyttää, että lakiuudistus jatkuu ja laki turvaa kaikille tasa-arvoiset kirjastopalvelut.

"On erikoista, että hallitus säätäisi lain, joka vapauttaisi kunnat noudattamasta lakia", sanoo Kirjastoseuran puheenjohtaja Jukka Relander.

Relander pelkää, että jotkin kirjastot jäävät vapaaehtoistyön varaan. "Helsinkiinhän tämä ei vaikuta. Muutos osuu pieniin kuntiin, joissa jo nyt yksi kirjastonhoitaja pyörittää naapurikunnankin kirjastoa."

Kuntaliiton erityisasiantuntija Johanna Selkee, joka vastaa kirjastopalveluista, toppuuttelee huolta. Hallitusohjelma ei uhkaa palveluita ylipäätään vaan puhuu menettelytavoista.

"Uskon, että elämä jatkuu ja kunnissa on kirjastopalveluita. Hallitusohjelma puhuu yleispätevästi koko kuntataloudesta. Tämä ehkä vaikuttaa siihen, että henkilökunnan kelpoisuusvaatimuksista voidaan joustaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat