Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aulis Sallinen ei osta enää vihreitä banaaneja

Kulttuuri
 
Aulis Sallinen
Aulis Sallinen

Säveltäjä Aulis Sallisella, 80, on kova tahti päällä: Naantalin musiikkijuhlien ohessa arvioidun kantaesityksen jälleen kantaesitetään urkuteos Uudenkaupungin Crusell-viikolla 26. heinäkuuta, ja joulukuussa on vuorossa Sibeliuksen lauluja hänen orkesteroimanaan ja Anne Sofie von Otterin laulamana Radion sinfoniaorkesterin konserteissa.

"Uusikaupunki on koulukaupunkini ja kirkko oma rippikirkkoni. Teen urkuteoksen niiden urkujen 150-vuotispäivien kunniaksi. Orkesterille en ole muutamaan vuoteen kirjoittanut, mutta Sibeliuksen laulujen orkesterointiin tulin nyt suostuneeksi."

Muitakin suunnitelmia on, mutta niistä hän ei puhu.

"Olen iässä, jolloin ei enää kannata ostaa vihreitä banaaneja. Elän päivä, viikko ja kuukausi kerrallaan."

Säveltämistä hän ei jätä.

"Se on osa elämää kuin hengittäminen. Onneksi kirjoituskäteni on kunnossa ja käsialani hyvää. Musiikkia syntyy, paperi ei jää tyhjäksi. Jossain vaiheessa sitä ei enää synny, mutta ei se mitään, kyllä maailmassa musiikkia on."

Sallista esitetään juhlavuonna ehkä entistäkin enemmän – myös Naantalissa.

"Tasavuodet tulevat ilman omaa ansiota. Olen kuitenkin iloinen, että Radion sinfoniaorkesterin esitys antoi Elämän ja kuoleman lauluille aivan uuden elämän ja että esimerkiksi Kamarimusiikki-sarjan teokseni saavat Ondine-yhtiöltä kokonaislevytyksen."

Sallinen on viime vuosina torjunut pyynnöt esimerkiksi uuden oopperan ja viulukonserton säveltämisestä.

"Urut ovat nyt kiehtoneet. Naantalin teoskin alkoi suunnitelmana pianolle ja matalille jousille, mutta päädyin pianoon ja urkuihin. Maailma tarvitsee myös kamari- ja vokaalimusiikkia. Ja onneksi nuoret säveltäjät muistavat taas kuorojakin."

Vesa Sirén HS
Naantali

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat