Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaasalaislähtöinen Mattias Björkas tekee ruotsinkielistä indiepopia pohjalaismurteella – ruotsalaiset hurmaantuivat

Vasas flora och fauna -yhtyeen esikoislevyllä Björkas laulaa synnyinseutunsa murteella lempeän puoliakustisia poplauluja

Kulttuuri
 
Mitä tarkoittaa "he va naa"?
Mitä tarkoittaa "he va naa"?
Indiemuusikko Mattias Björkas laulaa ruotsalaisille elämästä eksoottisessa Vaasassa meren takana.

Lauluntekijä Mattias Björkas suunnistaa tottuneesti nykyisillä kotikulmillaan Tukholman Södermalmilla.

"Tuolla kulman takana on rauhallisempi paikka", Björkas sanoo pohjalaisella suomenruotsillaan.

Sen tasainen ja kuiva nuotti erottuu kotoisana niin riikinruotsista kuin Tukholman muista siirtolaismurteista. Vaasan ruotsi on myös merkittävä syy sille, että englanninkielisen Cats on Fire -indieyhtyeen laulajana ja lauluntekijänä tähän asti tunnettu 32-vuotias Björkas on herättänyt huomiota tänä keväänä erityisesti Ruotsissa.

Björkasin uusi ruotsinkielinen yhtye Vasas flora och fauna julkaisi hiljattain ensialbuminsa Släkt med Lotta Svärd (Lotta Svärdin sukua).

Siinä Björkas laulaa synnyinseutunsa murteella lempeän puoliakustisia poplauluja, joissa eletään 1990-luvun Vaasassa.

Ruotsissa ihastuttiin levyn arkiseen melankoliaan ja paikannimiin: Pappersbron eli Putusilta, Grosin kirjakauppa tai Riksåttan eli valtatie 8.

Levyn ainoa lainakappale on The Monkeesin If I Ever Get to Saginaw Again, ja Om jag nånsin far till Jakobstad igen -nimisessä käännöstulkinnassa Björkas epäilee koskaan menevänsä Pietarsaareen asti.

Magnus Laupa
Mattias Björkasilla on kaksi yhtyettä: englannin kielellä esiintyvä Cats on Fire ja pohjanmaan ruotsin murteella laulava Vasas flora och fauna.
Mattias Björkasilla on kaksi yhtyettä: englannin kielellä esiintyvä Cats on Fire ja pohjanmaan ruotsin murteella laulava Vasas flora och fauna.

Kriitikoiden lisäksi levystä ovat innostuneet ruotsalaiset artistit.

Jens Lekman julisti sosiaalisessa mediassa, että Vasas flora och fauna tekee "koskettavinta ruotsinkielistä popmusiikkia moneen vuoteen". Lekman jopa esitti yhden yhtyeen kappaleen esiintyessään Pietarsaaressa tänä keväänä.

"Ruotsalaisten mielestä se on eksoottista", Björkas nauraa kulman takana rauhallisessa baarissa. "Ehkä he googlaavat kappaleissa esiintyviä paikannimiä ja ajattelevat, että ne ovat jossakin rinnakkaistodellisuudessa."

Björkas sanoo, että edes kaikki hänen uusimaalaiset ruotsinkieliset kaverinsa eivät ymmärrä kunnolla Pohjanmaan ruotsin murretta.

Toisaalta Pohjanmaalla on tavallista, että keskustelussa toinen puhuu suomea ja toinen ruotsia, ja kummatkin ymmärtävät toisiaan. Myös Björkas vaihtaa kieltä välillä suomeksi, vaikka se onkin hänen heikompi kielensä.

"Se on kaksikielisyyttä parhaimmillaan, että oppii ainakin ymmärtämään myös toista kieltä", hän sanoo.

Ruotsin kielen opetuksesta Björkasilla ei ole ehdotonta kantaa, ja hän jopa käyttää suomen kielen pakkoruotsi-termiä. Historiaa pääaineenaan Åbo akademissa Turussa lukeneen lauluntekijän mielestä olisi viisaampaa, jos kieltä ajateltaisiin instrumenttina eikä identiteetin perustana.

"Ei Suomi voi olla loputtomiin samanlainen vain siksi, että joku sai 1800-luvulla idean siitä millainen maan pitää olla."

Vasas flora och fauna ei ole pelkästään Mattias Björkasin yhtye. Levyllä toisena solistina, muusikkona ja lauluntekijänä on Göteborgissa asuva artisti Iiris Viljanen.

Pian levyn valmistumisen jälkeen Viljanen vetäytyi kokonaan yhtyeestä, ja nyt hänen tilallaan on Tina Kärkinen, joka on ollut aiemmin mukana myös Björkasin pääbändissä, Cats on Firessa.

Se syntyi jo vuonna 2001 Vaasassa. Cats on Fire on julkaissut neljä albumillista hienostunutta, älykköhenkistä ja brittiläisesti soivaa indietä. Myös Cats on Firen kappaleissa on kirjallisia ja epärockmaisia tekstejä, kuten Vasas flora och faunalla. Björkas sanoo, että omasta mielestään hän onkin tehnyt enimmäkseen samaa asiaa kummassakin yhtyeessä.

"Alkuaikoina uskoimme, että ei ole muita samanlaisia bändejä kuin Cats on Fire, ja että tekemämme musiikki on ainutlaatuista. Sitten kun pääsimme keikkailemaan ulkomaille ja katselimme ympärillemme, huomasimme, että tämä ajatus ainutlaatuisuudesta oli käynyt kyseenalaiseksi."

Vaikka Björkas sanoo pohtivansa usein englanninkielisen indiebändin pyörittämisen mielekkyyttä, Cats on Firen toiminta jatkuu edelleen, ja seuraava levy on tekeillä.

Ruotsinkielisen musiikin tekeminen ei ollut Björkasille kuitenkaan uusi idea. Hän sanoo pohtineensa sitä jo kymmenen vuotta sitten, mutta ensimmäiset yritykset "kuulostivat niin tyhmiltä". Vertailukohtia ei juuri ollut, koska Pohjanmaan ruotsinkieliseen kevyen musiikin perinteeseen kuuluu lähinnä vitsikäs revyymusiikki, ei niinkään vakavamielinen indiepop.

Björkas muutti Suomesta ensin Göteborgiin vuonna 2006, ja oman kielen käyttö teksteissä alkoi tuntua luontevalta.

"Täällä Tukholmassa ei juuri kysytä, missä olet oppinut puhumaan ruotsia noin hyvin, vaikka olet suomalainen, mutta Göteborgissa sitä tapahtui useammin."

Kielivalinta ohjasi myös laulujen aiheita. Släkt med Lotta Svärd -levystä ei pitänyt tulla teemalevyä, mutta lopulta tarinoihin tuli kiinnekohtia Björkasin omasta nuoruudesta. Eikä ainoastaan paikannimiä, vaan myös viittauksia 1990-luvun hardcore-punkiin.

Parisenkymmentä vuotta sitten peruskoulun yläasteella Mattias Björkas omisti elämänsä hardcore-punkille.

"Hardcoressa piti olla ehdoton", Björkas sanoo. "Mitään muuta musiikkia ei voinut kuunnella, koska kaikki muu musiikki oli teeskentelyä, kaupallista tai epäpoliittista. Hardcoressakin kelpasivat vain muutamat artistit, lähinnä Uumajasta tulevat bändit, kuten Refused ja yhdysvaltalaiselle Victory Recordsille levyttävät bändit."

Björkas puhuu runsaat kolme vuotta kestäneestä punk-kaudestaan "hardcore-koomana".

"Olin aika musikaalinen ja olin soittanut pianoa lapsesta asti. Kehitykseni pysähtyi, koska sallin itselleni vain hardcoren kuuntelun. En osannut ajatella edes rakastumista, tärkeintä oli olla vain poliittisesti oikeaa mieltä."

Hardcore-ehdottomuuteen liittyi myös Uumajan koulukunnan mallin mukainen kasvissyönti ja raittius. Jotkut yhtyeet julistivat tilapäisten seksisuhteiden pahuudesta.

Se ei ollut kaukana karismaattisten herätysliikkeiden ehdottomuudesta. Ruotsinkielisellä Pohjanmaalla siitäkin oli runsaasti esimerkkejä lähellä: vapaakirkkolaisia, helluntailaisia, baptiseja ja lestadiolaisia. "Siihen aikaan oli Vaasassa myös muutama vapaakirkkolaisten hardcore-bändi", Björkas sanoo.

Uumajan hardcoren ykkösnimi Refused puuhaa parhaillaan paluuta. Björkas kävi katsomassa yhtyeen keikan vastikään Tukholmassa.

"Onhan siinä edelleen puhtautta ja voimaa, joka vetoaa, mutta minulle myös jotakin tekopyhää. Aikoinaan uskoin, että se edustaa muutosta ja vallankumousta. Irtauduin aikoinaan hardcoresta, kun tajusin, että siitä ei seurannutkaan mitään. Vasas flora och faunan levy käsittelee jollain tasolla sitä pettymystä."

Nyt entinen fanaattinen hardcore-teini tekee harmonista popmusiikkia ja opettaa puolipäiväisesti musiikkia ja laulun tekemistä kansankorkeakoulussa ja elää perhe-elämää nelikuukautisen tyttärensä ja avopuolisonsa, ruotsalaisen laulajan Frida Hyvösen kanssa.

"Täällä Södermalmilla asuminen kallistuu koko ajan, ja turisteja pyörii joka paikassa", Björkas mutisee naapuripöydässä yltyvän englanninkielisen puheensorinan yli.

Punkkarin ääni ei ole kokonaan vaiennut.

Ilkka Mattila HS
Tukholma

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat