Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ben Stiller ja Naomi Watts hurahtavat elokuvassa keski-iän kriisiin ja alkavat käyttäytyä kuin kakarat

Nuoret saavat vanhemman avioparin harhateille Noah Baumbachin uudessa komediassa

Kulttuuri
 
Jon Pack InterActiveCorp Films, LLC.
Ben Stiller ja Naomi Watts ovat elokuvan keski-ikäinen pääpari. He tutustuvat nuoreen aviopariin, joka saa heidän päänsä pyörälle.
Ben Stiller ja Naomi Watts ovat elokuvan keski-ikäinen pääpari. He tutustuvat nuoreen aviopariin, joka saa heidän päänsä pyörälle. Kuva: Jon Pack InterActiveCorp Films, LLC.

Se tunne, kun tajuaa ystäviensä olleen vasta vauvoja silloin, kun itse sai jo äänestää. Se tunne, kun omien nuoruusvuosien muoti on jo retromuotia. Se tunne, kun aika kuluu koko ajan nopeammin, eikä ole saanut vielä mitään aikaan.

Milloin elämä oikein alkaa? Ja ehtiikö se edes alkaa ennen kuin loppuu?

Kuka

Noah Baumbach

Noam Baumbach

 45-vuotias elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja.

 Syntynyt New Yorkin Brooklynissa nelilapsiseen älykkökotiin, jossa väiteltiin ja luettiin. Kummatkin vanhemmat kirjoittivat työkseen.

 Vanhempien avioero koski nuoreen Baumbachiin, mutta vuosia myöhemmin hän ammensi siitä ainekset menestyselokuvaan Tursas ja valas (The Squid and the Whale, 2005).

 Kävi samaa yläkoulua kuin elokuvaohjaaja Woody Allen, 79, aikoinaan. Baumbach opiskeli myös maineikkaassa Vassar Collegessa.

 Tehnyt 20 vuodessa nelisentoista elokuvaa, joista suurimman osan käsikirjoittanut ja ohjannut. Maineikkaimpia ovat – epäonnisen suomenkielisen nimen saanut – Pikkusiskon unelmahäät (Margot at the Wedding, 2007), Greenberg (2010) sekä Frances Ha (2012).

 Baumbachilla on poika avioliitosta filmitähti-elokuvantekijä Jennifer Jason Leigh'n, 53, kanssa. Nykyään Baumbachin puoliso on näyttelijä-elokuvantekijä Greta Gerwig, 31.

Nämä kaikki tuntemukset ja paljon muutakin löytyvät amerikkalaisen elokuvaohjaaja–käsikirjoittajan Noah Baumbachin, 45, uudesta komediasta While We're Young. Maailmalla kehuttu elokuva saa Suomen-ensi-iltansa perjantaina.

Neljänkympin kieppeillä oleville elokuvan katsominen voi olla katkeransuloinen kokemus. Hurahtaako sitä itsekin keski-iän kriisiin ja alkaa käyttäytyä paniikissa aivan kuin kakara?

"Monet ystäväni ovat nelikymppisiä, ja halusin esittää koomisen version siitä, mitä olen nähnyt tai kuullut", Baumbach kertoi HS:n ja pienen kansainvälisen toimittajajoukon haastattelussa Lontoossa aiemmin keväällä.

Elokuvan pääpari on 40 ja risat: dokumenttiohjaaja Josh ( Ben Stiller ) ja hänen vaimonsa Cornelia ( Naomi Watts ). Pariskunnan elämä lähtee uusille urille, kun siihen ilmestyy parikymppinen hipsteri-aviopari Jamie ( Adam Driver ) ja Darby ( Amanda Seyfried ).

Äkkiä elämänkokemus ei olekaan enää valttia. Nuoret saavat keski-ikäisten pään pyörälle. Etenkin Stillerin esittämä hahmo seuraa uutta nuorta ystäväänsä kuin koira isäntäänsä.

"Hän etsii Jamiesta jotain, jota ei voi saavuttaa. Ihmisten pitää lähteä sivukujille löytääkseen taas takaisin", Baumbach selittää.

While We're Young on ennen kaikkea hauska elokuva. Baumbach kertookin halunneensa tehdä perinteisen komedian aikuiseen makuun, hieman 1930- ja 40-lukujen screwball-komedioiden hengessä.

"Niissä pariskunnat eroavat mutta palaavat sitten takaisin yhteen. Yritin tehdä oman versioni tästä."

Lontoon kevät on lämmin, ja toimittajat ovat paitahihasillaan. Baumbachilla sen sijaan on monta kerrosta mustaa yllä.

Arroganssia ohjaajasta ei löydy tippaakaan. Kärsivällisyyttä riittää tyhmimpienkin kysymysten kohdalla.

Maailmalla Baumbachia on verrattu useasti Woody Alleniin. Kummatkin ohjaajat ovat New Yorkista, ja kummankin elokuvat pyörivät ihmissuhteiden ympärillä.

Monet ovat myös huomanneet, että While We're Young -elokuvassa on useita yhtymäkohtia Allenin Rikoksia ja rikkomuksia -elokuvaan.

"Rakastan Allenin filmejä. Kasvoin niiden kanssa. Hän on vaikuttanut minuun niin paljon, että en enää edes ajattele sitä", Baumbach kertoo.

New York on ollut tunnetusti tärkeä innoituksen lähde Allenille, mutta niin se on Baumbachillekin.

"New York on koti. Tunnen olevani kaupunkiin kytköksissä, olinpa sitten siellä filmaamassa tai vaikka vain kävelyllä."

Baumbach muistuttaa Allenia myös siinä suhteessa, että kumpikin osaa pitää elokuvansa lyhyinä ja napakoina. 90 minuuttia riittää pitkälle, ja vähemmälläkin pärjää. Se on harvinaista nykyään, kun monet ohjaajat paisuttelevat filminsä lähes kolmetuntisiksi.

"Pidän nopeasta rytmistä, jossa tapahtumat etenevät nopeasti. Se sopii komediaan."

Mutta miten Baumbach itse kokee vanhenemisen? Vaivaako keski-iän kriisi? Naisystävä on ainakin vaihtunut matkan varrella yli 20 vuotta nuorempaan.

"On hetkiä, jolloin olen nuorempien kanssa ja tajuan oman ikääntymiseni", ohjaaja sanoo. Elokuvassa Jamieta näyttelevä ja Girls-televisiosarjasta tunnettu Driver, 31, oli vasta alakoululainen, kun Baumbach äänesti jo presidentti Bill Clintonia.

Baumbachin mielestä keski-ikä tuo kuitenkin mukanaan "omat palkintonsa".

"Samalla jotkut ovet sulkeutuvat, eikä niitä voi enää avata. Elokuva kertoo juuri tästä. Heikkenemme fyysisesti, ja elämässä on vain yksi suunta. . ."

Jotkut ovat halunneet nähdä yhtäläisyyksiä Baumbachin ja Stillerin Josh-hahmon välillä. Ohjaaja on itse toista mieltä.

"Etenkin ammatillisesti olen lähempänä Jamie-hahmoa. Olen sinut kunnianhimoni kanssa. Olen myös tuottoisa – ja armoton luovuudessani."

 

Lue Nyt-liitteestä tai osoitteesta nyt.fi Noah Baumbachin elokuvan While We're Young arvio.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat