Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suurmiehistä kertovien oopperoiden sarja Ilmajoella jatkuu – nyt tulee Merikanto

Kansallistunnetta herättäneestä Oskar Merikannosta oopperan säveltänyt Jaakko Kuusisto uskoo, että vaikeina aikoina taiteilijoiden täytyy puolustaa pehmeitä arvoja

Kulttuuri
 
Sonja Saarikoski
Reijo Hietanen
Jaakko Kuusiston mielestä Paavo Arhinmäki onnistui kulttuuriministerinä paremmin kuin kulttuuriväki väittää.
Jaakko Kuusiston mielestä Paavo Arhinmäki onnistui kulttuuriministerinä paremmin kuin kulttuuriväki väittää. Kuva: Reijo Hietanen

Kun seututie 701 Ilmajoella haarautuu Jaakonkujaksi ja Ilkantieksi, ei pidä hämääntyä. Jaakko Kuusiston löytää paljon varmemmin Ilkantien päästä kuin kujalta juoksemasta.

Se johtuu joenrannan oopperakatoksesta. Tänään perjantaina kantaesityksensä saa säveltäjä Oskar Merikannosta kertova ooppera Elämälle, jonka Kuusisto on säveltänyt. Se on hänen viides oopperansa mutta ensimmäinen täyspitkä.

"Merikanto sopii muiden suurmiesten jatkeeksi. Pari vuotta sitten nähtiin ooppera Kekkosesta ja 2017 ooppera tehdään Mannerheimista. Mahdollisten säveltäjähahmojen lista ei ole kovin pitkä. Sibelius aiheena olisi tänä vuonna tuntunut ehkä vähän väsyneeltä", Kuusisto hörähtää silmät sirrillään.

"Toki Sibelius on aikalaisena mukana tässäkin oopperassa."

Oskar Merikanto tunnetaan etenkin yksinlauluistaan.
Oskar Merikanto tunnetaan etenkin yksinlauluistaan.

Kekkos-ooppera oli otsikoissa, kun ohjaaja Vilppu Kiljunen poisti siitä Kekkosen ja Hertta Kuusisen seksikohtauksen runsaan negatiivisen palautteen takia. Tällaista kohua Merikanto-oopperasta ei saa tekemälläkään. Merikanto oli mukava ja ystävällinen perheenisä, joka vältti turhaa dramatiikkaa. Tylsää ei silti tule, Kuusisto lupaa.

"Ajassa, jossa hän eli, riitti draamaa. Siitä tämä Juhani Koiviston librettokin ammentaa. Oskar on toki päähenkilö tässä, mutta yhtä paljon tämä ooppera kertoo hänen ajastaan yleisemmin", Kuusisto sanoo.

Oopperaa säveltäessään Kuusisto pohti aikaa. Kuinka säveltää ooppera, jota kuunnellessa katsoja pääsee viime vuosisadan vaihteen tunnelmiin, kiihkeään kansallistunteeseen, joka sata vuotta sitten merkitsi aivan eri asioita kuin nykyään?

"Tärkeämpänä elementtinä on oman sävelkieleni ja kansallisromanttisen pohjan jonkinnäköinen symbioosi. Niinkään ei ollut kysymys siitä, että ajattelin juuri Oskarin musiikkia tätä teosta säveltäessäni, vaan että millä saa sen tunnelman luotua, että katsoja pystyy sijoittamaan itsensä oikeaan aikaan ja paikkaan."

Sinänsä eläytyminen aikaan ja päähenkilön mielenmaisemaan ei ollut Kuusistolle mitenkään vaikeaa. "Nämä ovat leikkimielisiä ajatuskuvioita, mutta löysin enemmän yhtäläisyyksiä kuin eroja hänen ja itseni väliltä."

Esimerkeiksi Kuusisto mainitsee muun muassa riitojen välttelyn ja rakkauden kauniisiin melodioihin.

Muitakin yhtäläisyyksiä löytyy. Molemmat miehet ovat musiikin moniottelijoita – Merikanto oli paitsi säveltäjä myös urkuri, pianisti, musiikkipedagogi ja kulttuurikriitikko. Kuusisto on myös kapellimestari, taideneuvoston varapuheenjohtaja ja entinen Lahden kaupunginorkesterin konserttimestari.

Kuka

Jaakko Kuusisto

 41-vuotias säveltäjä, kapellimestari ja viulisti.

 Kuusisto on säveltänyt noin 30 teosta: kamarimusiikkia, elokuvamusiikkia, orkesterimusiikkia ja oopperoita.

 Nyt Kuusiston pöydällä on orkesterisovitus Eicca Toppisen ja Perttu Kivilaakson Indigo-oopperaan.

 Kuusisto toimi Lahden kaupunginorkesterin konserttimestarina 1998–2012.

 Hänen veljensä on viulisti Pekka Kuusisto ja isänsä säveltäjä Ilkka Kuusisto. Kuusistolla on kaksi lasta.

Sopuisuudestaan huolimatta molemmat ovat myös yhteiskunnallisesti valveutuneita. Vuonna 2012 ilmestyneen Hannele Ketomäen väitöskirjan mukaan Merikanto oli poliittinen vaikuttaja, joka otti kantaa muun muassa kritiikkiensä kautta. Säveltäjä kannatti suomalaisuusaatetta ja nuorsuomalaista politiikkaa kuten oopperassa esiintyvät Akseli Gallén-Kallela, Eino Leino ja Jean Sibeliuskin.

Kuusisto on pitänyt säännöllisen epäsäännöllisesti blogia kulttuuripoliittisista kysymyksistä neljän vuoden ajan. Hän on huomannut, ettei julkisuudessa luotu mielikuva usein vastaa todellisuutta.

"Monelle tuntuu olevan epäselvää esimerkiksi valtion apurahajärjestelmän tarpeellisuus. Että miksi on järkevämpää pitää taiteilija apurahalla kuin kortistossa."

Myös taiteilijat itse luovat välillä vääriä mielikuvia. Entistä kulttuuriministeriä Paavo Arhinmäkeä parjattiin varsinkin klassisen musiikin piireissä. Tuohduttiin hänen oopperasuhteestaan ja räpmieltymyksestään.

"Paavo Arhinmäki teki aika kovasti töitä nimenomaan sen puolesta, että tämä nykyinen järjestelmä saataisiin säilytettyä. Mentiin vakaalla pohjalla ja taidetta puolustaen. Siinä mielessä se mielikuva hänestä on väärä."

Kuusisto sanoo, että vaikeina taloudellisina aikoina taiteilijoilla riittää työsarkaa erityisesti pehmeiden arvojen puolustajina. Hänestä humaaneihin arvoihin nojaava puhe on joidenkin poliitikkojen taholta leimattu haihatteluksi.

"Pitää muistuttaa, että kaikki ei ole muutettavissa tilastoiksi ja numeroiksi, vaan kyse on aina syvemmistä asioista. Meillä ei ole Suomessa mitään käsitystä siitä, mitä köyhyys oikeasti tarkoittaa. Silti korkean tason poliitikoille tuntuu olevan helppoa luoda mielikuvaa, että meillä ei ole nyt aikaa noille muille ihmisille."

Jos Merikannolta kysyisi, arvot menisivät parhaiten perille juuri oopperan keinoin. Vuonna 1909 hän kirjoitti: "Mikä on se voima, se taidelaji, joka musiikkielämällemme kykenee uutta virikettä antamaan, virkistävää vaihtelua luomaan, nuorekasta innostusta puhaltamaan niin esiintyjiin kuin kuulijoihin? Se on kotimainen oopera!"

Hän oli juuri säveltänyt ensimmäisen suomenkielisen oopperan Pohjan neiti.

Nykyään ajan henki on hieman toinen, mutta Kuusisto on silti Merikannon kanssa samoilla linjoilla.

"Tavallaanhan oopperalla on yhteys hyvän elokuvan kanssa. Se vaikuttaa salakavalasti."

Sonja Saarikoski HS
Ilmajoki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat