Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rikos täyttää romaanit – HS arvioi 30 kesälukemiseksi sopivaa dekkaria

Kesälomakausi alkaa, ja moni miettii matkalukemisia. HS arvioi 30 kesälukemiseksi sopivaa dekkaria. Täydet viisi tähteä saa romaani, joka on mitaltaan korkeintaan kolmannes siitä, mitä mestarilta on totuttu saamaan.

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat
Rio Gandara / HS
Dekkareita on nykyisin jokaisen kustantamon julkaisulistalla.
Dekkareita on nykyisin jokaisen kustantamon julkaisulistalla. Kuva: Rio Gandara / HS

Naiset vailla oikeuksia
 

Jussi Adler-Olsen: Tapaus 64 (Journal 64). Suom. Katriina Huttunen. Gummerus. 517 s.

★★★★

Tanskalaisen Jussi Adler-Olsenin Osasto Q -sarjan suomennokset ovat edenneet neljänteen kirjaan, jossa Adler-Olsen tarttuu taas yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Komisario Carl Mørckin johtama, vanhoja selvittämättömiä rikoksia tutkiva Osasto Q törmää nyt alempien sosiaaliryhmien naisten kaameaan kohteluun muutaman vuosikymmenen takaisessa Tanskassa.

Nykypäivässä Mørckin ja kumppaneiden huolena on, varsin ajankohtaisesti, nouseva populistipuolue, jonka kunniallisen julkisivun takana vaanii julma fasismi. Jälleen menneisyys ja nykyisyys risteytyvät kohtalokkaasti.

Tapaus 64 on tuttua Adler-Olsenia, jossa huumori, väkivalta ja makaaberit ainekset lomittuvat tehokkaan mukaansatempaavasti. Vain Mørckin omia vaiheita koskevat juonenlangat jäävät roikkumaan ilmaan. Epäilemättä niihin palataan sarjan edetessä.

Pertti Avola
 

Tarjolla uljas uusi Kööpenhamina
 

Jonas T. Bengtsson: Submarino (Submarino). Suom. Päivi Kivelä. Like. 447 s.

★★★★

Tähän kannattaa tarttua. Tanskalaisen Jonas T. Bengtssonin PN-palkituksi elokuvaksikin muokattu Submarino on virkistävä poikkeus pohjoismaisen dekkarikirjallisuuden laajassa käännöstarjonnassa. Kahden yhteiskunnassa marginaaliin ajautuneen veljeksen yllättävään tapaamiseen huipentuva Submarino on pikemminkin psykologisesti rakentuva romaani tämän päivän Kööpenhaminan alamaailmasta kuin suoranaisesti rikosromaani, jossa poliisi tai yksityisetsivä etsisi nerokkailla harhautuksilla virkavaltaa pilkkanaan pitävää syyllistä.

On jotenkin helpottavaa, että Bengtsson ei keskity kuvamaan tarkoituksellisen monimutkaisesti kehittyvää rikosvyyhteä, vaan pitäytyy monikulttuurisen lähiön arkisissa rikoksissa, jotka ovat luonnollinen osa lähiössä asuvien nuorten elämää. Elämä on rikki, samoin perinteinen moraali. Harvalla on voimia muuttaa elämän realiteetteja lähiössä. Silti täytyisi pärjätä päivästä toiseen.

Film noirin hengessä kirjoitettu Submarino on myös oiva Kööpenhaminan päivitys.

Jukka Petäjä
 

Kansankodin uudet kodittomat
 

Christoffer Carlsson: Ääret (Den fallande detektiven). Suom. Tarja Lipponen. Johnny Kniga. 388 s.

★★★

Nuorehko kriminologi Christoffer Carlsson on suhteellisen uusi nimi ruotsalaisen rikoskirjallisuuden hyökyaallossa. Edukseen hän näyttäytyy siinä, ettei hän kieriskele sadistisessa tai silmittömässä väkivallassa. Tukholman poliisin väkivaltaosastolla työskentelevästä Leo Junkerista kertovan sarjan toisessa osassa pillerikoukkuun jäänyt rikostutkija selvittää murhaa, joka vie hänet keskelle ääriliikkeiden taistelua yhä voimakkaammin polarisoituvassa kansankodissa.

Murhaan niveltyvä poliittinen ulottuvuus tuo tutkintaan mukaan myös poliisin tiedustelu- ja turvallisuuspalvelun, joka pelaa omaa peliään – kansakunnan turvallisuuden nimissä. Siinä taistelussa luotettava ilmiantaja on arvokas ässä hihassa.

Parasta Ääret-dekkarissa on kurjistuvien lähiöiden arkea avaava sosiopsykologinen näkökulma, joka näyttää, miten kauaksi järjestäytynyt yhteiskunta on taajamissa karannut. Siinä on ääriliikkeiden kasvualusta.

Jukka Petäjä
 

Mestarietsivä Christien maisemissa
 

Agatha Christie: Hercule Poirot ja huvimajan arvoitus (Hercule Poirot and the Greenshore Folly). Suom. Antti Autio ja Pekka Marjamäki. WSOY. 179 s.

★★

Mikään dekkaripaketti ei ole täydellinen ilman Agatha Christien murhamysteeriä.

Hercule Poirot ja huvimajan arvoitus on aiemmin julkaisematon osa Christien salapoliisisankarin seikkailuista. Vuonna 1954 kirjoitettu pienoisromaani tosin toimi runkona yhdelle Christien suosituimmista teoksista, Kuolleen miehen huvimajalle (1975).

Rungoksi huvimajan arvoitus myös jää, kaikessa lyhkäisyydessään. Poirotin seikkailu noudattaa turvallisen tuttua kaavaansa lukuisine värikkäine sivuhahmoineen ja yllättävine loppupäätelmineen.

Christie sijoitti tarinan omaan kesätaloonsa Greenwayhin, ja hienoa miljöökuvausta tukemaan on saatu kirjailijan tyttärenpojan esipuhe sekä alkusanat taiteilija Tom Adamsilta, jonka maalaama kansi keskittyy perienglantilaisen kartanoidyllin kuvittamiseen.

Arla Kanerva
 

Kiinnostava mutta kimurantti
 

James Church: Korealainen kuurupiilo (A Corpse in the Koryo). Suom. Aura Nurmi. Atena. 344 s.

★★

Onko Suomi seuraava Pohjois-Koreasta? Kustantajan kertoman mukaan pitkään maailman suljetuimmassa maassa työskennellyt, tekijänimeä James Church käyttävä kirjoittaja ujuttaa vahvoja suomalaiskytköksiä Pohjois-Koreaan sijoittuvaan murhamysteeriinsä. Joten voisi luulla, että ainakin hänen silmissään olemme liki yhtä omintakeisia.

Valtiollista ylätasoa Korealaisessa kuurupiilossa ei kuvata. Sen sijaan näytetään, miten diktaattorin valta työntyy arvaamattomuudeksi, niukkuudeksi ja vainoharhaksi kaikkien arkeen. Niin pientä asiaa ei olekaan, etteikö siitä voisi kehittyä suuri, vaikkapa ilmatorjuntatykillä ratkaistava ongelma.

Muuan tarkastaja O saa eteensä niin kimurantin tapauksen, että ainakin minä putosin kärryiltä. Syyllisyyden tuumiminen lienee turvallisen yhteiskunnan kasvatin lapsekkuutta, kun veritekojen taustalla toimivat valtion eri organisaatiot, ja niistä kumpikin on pahempi toista.

Pelkkää hämäystä kaikki puhe kaikista suista. Se on lähtökohta, ei oivallus lopussa.

Antti Majander
 

Erä itä–länsi-vakoilupeliä
 

Jyrki Erra: Berliinin ajokoirat. Otava. 442 s.

★★★

Suomalainen mies laskeutuu junasta Bahnhof Zoolla Berliinissä, lapsuutensa kotikaupungissa. On kesä 1989, salaisuuksia takana, selvitettävää edessä. Samalla suurkaupunki elää ratkaisevia viikkoja – muurin, Itä-Saksan, kahtiajaon viimeisiä aikoja.

Jyrki Erra kehittelee tarinan perheen ja yhteiskunnan saumakohtiin. Berliinin ajokoirat ajaa ikään kuin kaksilla rattailla: poika Max kaivaa isänsä elämää ja omalaatuista rakkaussuhdetta 1960-luvun Berliinistä, toisaalta putkahtelee viitteitä Stasiin ja itä–länsi-vakoilupeleihin.

Mikä mies isä, hurmaava näyttelijä Martin, oikeasti on? Montaako roolia hän on esittänyt teatterilavan ulkopuolella?

Kuvaan astuu korkea-arvoisia henkilöitä, kuten juuri Martinin rakastettu. Ylhäisölady on jo dementian syövyttämä, mutta "edelleenkin sensuellia lumoa huokuva valkoinen kreivitär".

On myös jyrkkiä toimenmiehiä, joilla maa alkaa kuumottaa samaan tahtiin kuin Stasin loppu häämöttää.

Vihjeitä satelee pikkuhiljaa, kaikki näyttäytyy salamyhkäisenä. Ongelmana tässä vinkkipelissä on, ettei itse tarina ala juosta, vaan liian pitkään pysyy jarru päällä, huojutaan ajatusten ja spekulaatioiden varassa.

Miljöihin Erra paneutuu huolella, ja siviiliammatiltaan arkkitehtinä erityisesti rakennuskantaan. Maisemissa ja kuvauksissa on vissiä bonusta alaa ja Berliiniä hiemankin tunteville.

Veli-Pekka Leppänen
 

Pullea tyttö ja katkeroitunut kostaja
 

Inger Frimansson: Tyttö ja kissa (En yxa åt Alice). Suom. Taina Rönkkö. Like. 459 s.

★★★

Inger FrimanssoninTyttö ja kissa on hieman pitkitetty trilleri kostoa ja murhaa hautovasta keski-ikäisestä luuserista, pankkijohtajan pulleasta tyttärestä ja hänen syöpäsairaasta ystävättärestään.

Jännitys alkaa vasta kirjan lopussa, ja sinne psykologisista trillereistään tunnettu kirjailija on upottanut vetäviä koukkuja.

Esimurrosikäisen lapsen ajattelun kuvaus on kiinnostavampi kuin oravanpyörästä luisuvan katkeroituneen toimittajan psyyken kuvaus.

Sirpa Pääkkönen
 

Paluu synnyinkaupunkiin
 

Gillian Flynn: Teräviä esineitä (Sharp Objects). Suom. Maria Lyytinen. WSOY. 318 s.

★★★

Toimittaja Camille Preakerin lapsuuden kotikaupungissa on surmattu yksi lapsi ja toinen on kateissa. Camille palaa tuttuihin maisemiin tekemään rikosjournalismia.

Pikkukaupungissa kaikki tuntevat toisensa, iso osa ihmisistä on jotenkin inhottavia tai tyhmiä ja vaikea äitisuhde alkaa rassata Camillea. Tutkiessaan lasten maailmaa hän joutuu muistelemaan omaa vaikeaa lapsuuttaan.

Gillian Flynnin esikoisteoksessa Teräviä esineitä (2006) on samanlaista hallittua häijyyttä kuin hänen kahdessa muussa kirjassaan, Paha paikka (2009) ja Kiltti tyttö (2012). Jälkimmäisestä tehtiin menestyselokuva Gone Girl (2014). Flynn osaa kertoa ikäviä asioita niin että lukijaa kihelmöi.

Välillä Teräviä esineitä tosin paneutuu kuvaamaan pikkukaupungin kauhuja ja Camillen piinattua mieltä niin innokkaasti, että mysteerien selvittäminen jää kohtuuttoman vähälle ja juonen imu kärsii. On kuin kirjailija unohtaisi välillä kirjoittavansa dekkaria. Aina kun se muistuu mieleen, Teräviä esineitä potkii ihan mainiosti.

Kyösti Niemelä
 

Intialaisdekkari herättää ruokahalun
 

Tarquin Hall: Vish Puri & lemmenkommandojen tapaus (The Case of the Love Commandos). Suom. Tero Valkonen. Gummerus. 377 s.

★★★★

Englantilaistaustainen New Delhissä asuva Tarquin Hall kuvaa intialaista elämänmenoa mehevästi: hajut, maut, näkymät ja kuulokuvat ovat mitä aidoimman tuntuisia. Hallin Intiaan sijoittuvien dekkareiden parissa tuntee myös sivistyvänsä.

Nyt pureudutaan kastijärjestelmään. Vaikka kastijärjestelmä purettiin virallisesti jo 1950-luvulla, kastit vaikuttavat Intiassa edelleen ihmisten elämään. Korkeasäätyinen Tulsi Mishra rakastuu kastittomaan opiskelijapoikaan, mikä on Tulsin vanhemmille katastrofi. Avuksi tulee sekasäätyisiä pareja auttava vapaaehtoisryhmä.

Perustarinaan kietoutuu geenipankkeihin liittyvä taitava kierre. Kirjojen päähenkilö on Mitä yksityisimmät etsivät Oy:n toimitusjohtaja Vish Puri. Hän ratkoo ongelman toisensa perään terävien hoksottimiensa ansiosta, kunhan vain ei joudu ajattelemaan tyhjin vatsoin. Ruokakuvauksia lukiessa tulee nälkä. Kirjan lopusta löytyykin sanasto ja muutama resepti.

Pirkko Kotirinta
 

Sumuisen rannikon murhat

 

Jørn Lie Horst: Suljettu talveksi (Vinterstengt). Suom. Tiina Sjelvgren. Sitruuna. 354 s.

★★★

Norjalaisen Jørn Lie Horstin dekkareiden suomentaminen ei ole alkanut hänen William Wisting -sarjansa ensimmäisestä osasta tai edes Lasiavain-palkinnon saaneesta kahdeksannesta kirjasta. Talveksi suljettu on sarjan seitsemäs osa. Siinä larvikilainen rikosetsivä Wisting jahtaa kokaiinin salakuljettajia ja liettualaisia murtovarkaita.

Norjan rannikon syksyisiin maisemiin sijoitettu romaani on pätevä, mutta ei poikkeuksellinen pohjoismainen poliisiromaani. Rikostutkinnan kuvaus sujuu entiseltä poliisi Horstilta jouheammin kuin jännityksen rakentelu.

Hieman maigretmainen Wisting on arkisuudessaan uskottava hahmo, leskimies, jolla on aikuinen toimittajatytär ja afganistanilaissyntyinen naisystävä.

Pertti Avola
 

Salapoliisi 1920-luvun jäljillä
 

Virpi Hämeen-Anttila: Käärmeitten kesä. Otava. 335 s.

★★★

Käärmeitten kesä jatkaa viime vuonna ilmestyneessä Yön sydän on jäätä -romaanissa alkanutta Karl Axel Björkin tarinaa. 1920-luvulle sijoittuvissa dekkareissa Björk on yksityisetsivä, kunnon vanhan ajan salapoliisi, joka ratkoo mystisiä murhia ja varkauksia välillä yksin, välillä yhteistyössä poliisin kanssa.

Nyt ratkottavana on useamman henkilön myrkytysmysteeri sekä murhatuilta kadonneiden korujen ja jalokivien etsintä.

1920-luvun Helsingin tunnelma on Björkin tarinassa hienosti mukana kieltä myöten. Virpi Hämeen-Anttila on tutkinut vuosikymmentä perinpohjaisesti ja rakkaudella.

Tässä yhdistyvät siis historiallinen romaani ja dekkari. Ongelmana on, että kirjailija on ihastunut lajeihinsa niin paljon, että tarina on jäänyt soittamaan toista viulua. Myös Björk jää nukkehahmoksi huolimatta siitä, kuinka monta ominaisuutta hänen päälleen liimataan.

Arla Kanerva
 

Murhakuningatar odottaa kruunuaan
 

Mari Jungstedt: Viimeinen näytös (Den sista akten). Suom. Emmi Jäkkö. Otava. 317 s.

★★

Pohjanlahden ylittäminen voi olla vaikeaa. Jo yksin kotimaassaan yli kolmen miljoonan myyntiin yltänyt Mari Jungstedt on iso tähti Ruotsissa. Suomessa hän ei ole pystynyt läheskään samanlaiseen täyskaatoon, eikä isoa läpimurtoa taida osua hänen kohdalleen tälläkään kertaa.

Tällä kertaa komisario Anders Knutas ja Karin Jacobsson selvittävät räväkän naistoimittajan murhaa Visbyssä, kesken sikäläistä Suomi-areenaa. Jungstedt yrittää lisätä jännitettä juonta pilkkomalla: Knutas joutuu lähtemään Kanarian saarille viedäkseen päätökseen vanhan rikoksen tutkinnan. Toisen kerronnallisen jatkumon muodostaa tapahtumien nykyhetkeä hiipien lähestyvä intohimoinen rakkaustarina.

Jännite ei niistä kuitenkaan tihenny. Parasta antia on Gotlanti miljöönä. Tähän kevääseen mahtuu myös toinen samaan loimilankaan kudottu Knutas-dekkari Joka yksin kulkee.

Jukka Petäjä
 

Jatkosota julkisesta tilasta
 

Jari Järvelä: Tyttö ja pommi. Tammi. 248 s.

★★★

Ahkera taideproosan tekijä Jari Järvelä kokeili vuosi sitten jännäriä, ja onnistui. Nyt Tyttö ja pommi on saanut omillaan toimivan jatko-osan Tyttö ja rotta, jossa Kotkan oma lisbethsalander, uskalias graffitien tekijä nimeltä Metro taistelee suurta rahaa vastaan julkisen tilan hallinnasta, nyt Kotkan lisäksi Berliinissä.

Jo avaus osoitti, että Järvelä hallitsee myös toiminnallisen tarinan. Sama meno jatkuu, uutuuden lopussa jo kovinkin hurmeisissa merkeissä. Häikäilemättömin bisneskonna jää tavoittamatta ja erään merkittävän pikkupojan kohtalo täysin auki, joten monipuolinen ammattikirjailija varmaan jatkaa myös tätä työsarkaansa.

Vauhtiin päässyttä sarjaa kannattelee omintakeinen alakulttuuri, jota harva tuntee, vaikka sen jäljet osuvat usein silmiin kaupunkien kaduilla. Töhertely ei ole Järvelän aihe vaan se, millä ehdoin elämäänsä saa elää niin kuin haluaa. Sekä se, kuka määrittelee sopivaisuuden rajat.

Kun pelkkä raha sanelee yhteiskunnan moraalin, heikoimmilla luututaan lattiat.

Antti Majander
 

Manse noir vie Näsijärveen
 

Saara Kesävuori: Musta hevonen. Tammi. 273 s.

★★

Olli Holma -trilogian jälkeen Saara Kesävuori avaa uuden sarjan Mustalla hevosella.

Pääroolissa on Anni Eloranta, eräänlainen tamperelainen kevytversio Lisbeth Salanderista. Ei raivokas hakkerinero, toki, mutta itsenäinen, naiseuden konventioista piittaamaton ex-nyrkkeilijätär kuitenkin, kaapissa omat luurangot. Hommiin Anni joutuu, kun hänen skitsofreenikkoveljeään epäillään teinitytön murhasta.

Nordic noirin sijaan Musta hevonen on Manse noiria: Kylvetään Rauhaniemen kansankylpylässä, käydään Ilveksen peleissä ja kun mennään poliisiasemalle, mennään Sorille.

Vaikka jännitys ei kehity varsinaisesti piinaavaksi, Kesävuoren tekstiä ahmii mielellään. Mustan hevosen suitsista olisi tosin ehkä voinut ottaa tiukemman otteen loppuratkaisun suhteen. Kun murhaajaa on seurattu ensimmäisistä luvuista asti, toivoisi Annin ja murhaajan kohtaamisen olevan kohokohta, jossa juonen säikeet on pingotettu äärimmilleen. Ratkaisu tuntuu syntyvän sattumalta.

Aino Frilander
 

Pahoja tekoja Berliinissä
 

Michael Katz Krefeld: Kadonneet (Savnet). Suom. Päivi Kivelä. Like. 400 s.

★★★

Tanskalaisen Michael Katz Krefeldin toisessa Thomas "Ravn" Ravnsholt -dekkarissa Kadonneet eletään kahdessa ajassa: vuoden 1989 romahtavassa DDR:ssä sekä nykypäivän Tanskassa ja Berliinissä.

Vuonna 1989 sinnikäs Stasi-upseeri jahtaa "luokkapettureita" juuri ennen Berliinin muurin murtumista. Vuonna 2014 entinen poliisi Ravn etsii työnantajansa kassakaapin tyhjentänyttä, Berliiniin kadonnutta tanskalaismiestä. Ajalla ja tapahtumilla on pirullinen yhteys.

Vuoden 1989 osuus on piinaavan ahdistava. Nykypäivän jaksot ovat tavanomaista yksityisetsiväjännäriä, jossa mysteerin ratkaisu vielä esitellään turhankin helposti ja liukkaasti.

Ravnin boheemielämä Kööpenhaminassa laiva-asuntoineen ja buldoggeineen on sympaattisesti kuvattu, vaikka mies itse ei nouse kovin persoonalliseksi hahmoksi.

Konnansa Katz Krefeld on luonut hyytävästi: pakkomielteinen Stasi-eversti Erhardt Hausser on mieleenpainuva hirviö.

Pertti Avola
 

Vanhukset vastaavat rikoksella
 

Minna Lindgren: Ehtoolehdon tuho. Teos. 289 s.

★★★

Toimittaja ja musiikkitietäjä Minna Lindgren tunnetaan nykyisin myös vanhusdekkareistaan, jotka leviävät käännöksinä maailmalla. Ehtoolehdon tuho päättää trilogian, ja niin varmaan on parasta.

Tyyli ja sisältö ovat taattua, perin tuttua laatua. Sankarittaret Siiri, Irma ja Anna-Liisa ovat jo liki satavuotiaita, kun he palaavat remontin jälkeen palvelutaloonsa, josta on tullut monitoroidun vanhushoidon pilottihanke. Se tarkoittaa, ettei henkilökuntaa enää ole.

Suosittuja nuortenkirjoja mukaillen Lindgren kirjoittaa täyttä lähitulevaisuuden dystopiaa. Vanhuksille tuputetaan raamatunlauseita, rotat juoksevat käytävillä ja ihmisiä kuolee robottien syliin.

Varsinaiset rikokset ovat Ehtoolehto-kirjoissa sivuosassa, niin nytkin. Uutuus tosin päättyy rikokseen. Ja toki koko teos kertoo syvällisestä rikollisuudesta, jos sosiaali- ja terveysalalle luikerrelleita ahneutta ja välinpitämättömyyttä siten tulkitsee. Enemmän esillä ovat henkilöt, joiden erilaisia luonteita Lindgren kuvaa välillä kuivan sarkasmin ja puskafarssin keinoin, välillä vakavan psykologisesti.

Hauskinta ja hirveintä ovat kuitenkin vanhustenhoidon ja modernin bisnesajattelun esimerkit, jotka vaikuttavat seinähulluilta mutta ovat tätä päivää.

Suvi Ahola
 

Venetsia elää nyt säästöliekillä
 

Donna Leon: Kultamuna. Komisario Guido Brunettin tutkimuksia (The Golden Egg). Suom. Kaijamari Sivill. Otava. 301 s.

Pitkäaikaiskäyttäjäksi sortuneelle Donna Leonin uutuusdekkari Kultamuna on pakollinen päivittäisannos, mikäli haluaa pitää uhkaavat vieroitusoireet loitolla. Satunnaiselle käyttäjälle Kultamuna on aikamoinen tuhkamuna, jonka lumevaikutus ei isoja liikahduksia synnytä.

Sinänsä on kunnioitettavaa, että mittava sarja venetsialaisen komisarion Guido Brunettin tutkimuksista on edennyt jo 22. suomennokseen. Yli kolmekymmentä vuotta Venetsiassa asunut Leon alkaa jo olla omien päiviemme Agatha Christie. Hän – jos kuka – tarjoaa rikoksia sen verran turvallisessa muodossa, että kukaan tuskin yöuniaan näistä kauheuksista menettää.

Verkkaisesti alkavassa Kultamunassa Leon kerii raukeasti auki kahta rinnakkaista tutkintalinjaa. Oman pomonsa pyynnöstä Brunetti joutuu tutkimaan pormestarin miniän touhuja ja poliittista korruptiota. Vaalit ovat lähestymässä. Toinen tapaus on perinteinen murhatutkimus: uhri on kuuromykkä pesulatyöntekijä, jonka henkilötiedot ovat kadonneet viranomaisilta.

Kovin kummoista imua Kultamunassa ei ole. Venetsiakin elää siinä miljöönä säästöliekillä.

Jukka Petäjä
 

Läckbergin mielikuvitus laukkaa
 

Camilla Läckberg: Leijonankesyttäjä (Lejontämjaren). Suom. Outi Menna. Gummerus. 422 s.

★★

Ruotsalainen Camilla Läckberg on julkaissut jo yhdeksän dekkaria, lastenkirjoja ja ruokakirjoja. Kirjoja on käännetty 50 kielelle ja myyty miljoonia. Ekonomitaustainen Läckberg on osannut rakentaa brändinsä taitavasti ja jaksaa kiertää markkinoimassa kirjojaan, jotka sijoittuvat hänen synnyinseudulleen länsirannikon Fjällbackaan.

Tartuin Läckbergin dekkariin nyt ensimmäistä kertaa, se tunnustettakoon. Kirjan lukee sujuvasti ja välillä ahmienkin, mutta jälkimaku on ristiriitainen.

Leijonankesyttäjässä on valtavasti sivuja, paljon toimivaa arjen kuvausta ja tolkuttomasti periruotsalaista kahvinjuontia. Parhaimmillaan Läckberg onnistuu luomaan hyytävän tunnelman, mutta epäuskottavuus häiritsee. Poliisin touhu on välillä aika toheloa ja etenkin sarjamurhaaja–psykopaatti-yhdistelmän parissa mielikuvitus on hypähtänyt melkoiselle laukalle.

Pirkko Kotirinta
 

Turinointia Toscanassa
 

Marco Malvaldi: Kolmen kortin temppu (Il gioco delle tre carte). Suom. Inkeri Koskinen. Tammi. 283 s.

★★★

Italialaisen Marco Malvaldin (s. 1974) tiedetausta pääsee esiin Kolmen kortin tempussa, jossa ratkotaan murhaa molekyylitutkijoiden kongressissa Pisassa. Mutta päänäyttämöksi nousee läheinen (kuvitteellinen) Pinetan kylä, missä muuan Massimo pitää kahvilaa ja sivukädellä auttaa murhan tutkinnassa.

Japanilaisproffa kuolee kesken kokouksen, eikä kaikkein luonnollisimmin. Rikoksen selvittelyssä tarvitaan lääketiedettä, tietojenkäsittelyoppia ja poliisityötä, keskeisesti kutakin.

Kuitenkin eniten viihdytään Bar Lumessa. Massimon riesana siellä päivystää päivittäin huru-ukkojen joukko, jolla on kaikesta vahvat ja vaihtuvat mielipiteet. Tiedot, huhut ja juorut kulkevat ajatusta nopeammin.

Malvaldi yhdistelee tarinoita ja eteläeurooppalaista kahvilakulttuuria. Ikämiehissä kukkii huumori ja ennakkoluulot, murhamysteerit selvitetään, jotta voidaan taas keskittyä ikuiseen huulenheittoon.

Veli-Pekka Leppänen
 

Tuttua ja turvallista teenjuontia
 

Alexander McCall Smith: Pienten muutosten kauneussalonki (The Minor Adjustment Beauty Salon). Suom. Outi Järvinen. Otava. 365 s.

★★★

Botswanalaisesta naisten etsivätoimistosta kertova sarja on myynyt yli 20 miljoonaa kappaletta. Konsepti on tarkkaan hiottu. Sarjan 14. osa Pienten muutosten kauneussalonki jatkaa tutulla linjalla.

Tällä kertaa Naisten etsivätoimisto numero 1:n arkea koettelee sihteerin ja apulaisetsivän Mma Makutsin äitiysloma. Mma Ramotswe saa tutkittavakseen hämäräperäisen perinnönjaon ja kauneussalongin omistajan uhkailun. Vaikka rikokset selviävät tuttuun tyyliin rooibos-kupposten lomassa, mikään ei tunnu samalta ilman Mma Makutsia.

Tämäkin Ramotswe-romaani vie lukijan uutiskuvien vastaiseen, huolettomaan, hyvän mielen Afrikkaan. Teos tarjoaa leppoisan vaihtoehdon muiden dekkareiden rikoksista synkille maailmoille.

Tiia Kähärä
 

Vares siirtyy Kanarialle
 

Reijo Mäki: Tulivuori. Otava. 445 s.

★★★

Kun televisiosarja on jatkunut tarpeeksi kauan, käsikirjoittajat hakevat usein uudesta paikasta uutta vauhtia juoneen.

Tähän keinoon turvautuu Reijo Mäki. Reilusti yli parinkymmenen Turkuun sijoittuvan veijaridekkarin jälkeen Mäen yksityisetsivä-renttu suuntaa Tulivuoressa Kanariansaarille.

Paikallinen poliisi ei ole pystynyt selvittämään suomalaisnaisen murhaa, ja Vares hälytetään paikalle. Pikkukaupungin suomalaisyhteisön kierot ja oudot jäsenet tulevat perusteellisesti esitellyksi, kun tutkimus etenee.

Pitkäveteisen maisemakuvauksen raskauttaman alun jälkeen Mäki tarjoaa kovalla rutiinilla sen, mitä edellisissäkin osissa: seksiä, romantiikkaa, väkivaltaa ja äijämäistä huumoria. Eikä Vares olisi Vares, elleivät Uusi Apteekki ja novellikirjailija Luusalmi sekaantuisi kuvioon.

Esa Mäkinen
 

Niukin Nesbø on parasta
 

Jo Nesbø: Verta lumella 1 (Blood on Snow). Suom. Outi Menna. Johnny Kniga. 195 s.

★★★★★

Kun noin 30 miljoonaa kirjaa myynyt Jo Nesbø vaihtaa kirjoituskielen norjasta englantiin ja pudottaa tekstimäärästä ainakin kaksi kolmasosaa pois, paisuteltujen verikekkerien sijasta syntyy liki eksistentiaalinen ydintutkielma palkkamurhaajana itsensä elättävästä kärsivästä sielusta, jonka heikkoudet ja hyvyydet tuovat mieleen tekijän aiemmassa, 10-osaisessa sarjassa maailman pahuuksien puhki kuluttaman rujon romantikon, Harry Holen.

Antti Majander
 

Rauhallisten murhaajien juttu
 

Juha Numminen: Ystävä sä lapsien. CrimeTime. 271 s.

★★★

Varsinaissuomalainen Pyhäsaari on erikoinen taajama, johon keskittyy henkirikoksia enemmän kuin poliisi pystyy selvittämään. Siksi krp:n komisarion Sulo Naskalin on palattava kotikylilleen. Juha Nummisen rikoskertomus Ystävä sä lapsien kertoo millaisin tuloksin.

Numminen kokoaa aika nipun rikosnimikkeitä: paitsi murhia, niin ainakin pedofiliaa, tuhopolttoja, virkamiehen korruptiota, kiristystä, aseita ja huumeita. Eikä käänteitä puutu, kun juttua setvii myös Naskalin pääinhokki, iltapäivälehdistön johtavin ja röyhkein "paskatoimittaja" Make Sarkala.

On juurevia maalaismiehiä, motoristijengiä, hillittömiä juomaveikkoja, kaunottaria ja runoilijoita, miltei joka luvussa astuu kuvaan yllätyskasvoja. Väkeä on kuin Nasserin hautajaisissa.

Rikossuma uhkaa kuohua yli, kunnes lopulta kirjailija saa vedettyä narut kohtalaisesti yhteen. Mutta useamman teorian ja tutkintalinjan joutuu Naskali heittämään sivuun ennen kuin tullaan perille.

Nummisen lause juoksee tiheän vuoropuhelun voimin – jopa niin tiheän, että välillä huomaa kaipaavansa jo hitusen levähtävämpää kuvausta.

Veli-Pekka Leppänen
 

Pieni piiri hyörii päiväkodin liepeillä
 

Elina Pulli: Tukkasurma. Schildts & Söderströms. 300 s.

★★★

Vieläkö on jäljellä paikkoja, joihin nykydekkarit eivät olisi sijoittaneet murhaa?

Elina Pulli työskentelee varhaiskasvatuksen asiantuntijana, ja hänen kirjansa sijoittuu vaivatta päiväkotiin. Avaus sekin.

Tukkasurma etenee muutenkin kohtuullisen luontevasti. Varsinkin alkupuolella se on tosin melko jutusteleva, ja pääpaino tuntuu olevan päiväkodin käytännön ongelmissa.

Sairaslomalainen Maaria löytää johtajan murhattuna. Kun poliisi ei tunnu pääsevän vauhtiin tutkimuksissa, Maaria alkaa selvittää asiaa omin päin. Samalla hän käy rintasyöpähoidossa ja elää perhe-elämää.

Ainoa kelvollinen mies näyttääkin olevan Maarian aviomies. Muut ovat melkoisia hunsvotteja, ja salasuhteita on tuttavapiiri solkenaan.

Mikä tietysti tarkoittaa, että naisetkin osaavat.

Pulli on ottanut oikein nimeltä mainiten mallia ruotsalaisista naisdekkareista.

Sommitelma on parin epätodennäköisen sattuman ansiosta juuri ja juuri riittävän yllätyksellinen, vaikka pieni piiri tässä hyöriikin.

Jukka Koskelainen
 

Metsänjumalia ja rituaalimurhia
 

Dolores Redondo: Näkymätön vartija (El guardián invisible). Suom. Sari Selander. Gummerus. 469 s

★★★★

Espanjalaisen Dolores Redondon esikoisdekkari sijoittuu pieneen baskikylään. Ylikonstaapeli Amaia Salazar määrätään johtamaan murhatutkintaa entisessä kotikylässään. Kylää vavisuttaa nuorten tyttöjen rituaalimurhien sarja. Kyläläiset ovat varmoja, että tapauksiin liittyy muinainen metsänvartijapeto. Amaian mielessä sen sijaan kummittelevat lapsuuden traumat.

Juoni kulkee tavanomaisen poliisidekkarin varmaan tyyliin, mutta tarinaa on höystetty baskimytologialla. Vaikka eletään 2010-lukua, kylän todellisuuteen kuuluu edelleen ripaus yliluonnollisuutta. Nykytodellisuuteen ovelasti punottu mytologia ja Amaian traumojen käsittely pitävätkin jännitettä paremmin yllä kuin murhatutkinta, joka jumittaa pitkään paikoillaan. Hyytävimmät hetket eletäänkin Amaian menneisyydessä.

Näkymätön vartija aloittaa Baskimaan murhat -trilogian. Viimeisille sivuille päästyä jää odottamaan jatkoa.

Tiia Kähärä
 

Tahmeaa murhailua
 

Viveca Sten: Sotilaiden salaisuudet (I natt är du död). Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom. WSOY. 412 s.

★★

Onko Viveca Sten nykypäivän Maria Lang? Ainakin hänen dekkareissaan on samanlaista kotoisuutta ja lievää kömpelyyttä kuin Langilla aikoinaan.

Stenin kirjat tunnetaan myös Murha Sandhamnissa -televisiosarjan kautta. Ne sijoittuvat kauniille Sandhamnin saarelle, jolla Stenillä itselläänkin on huvila. Saarella lapsuudenystävät, juristi Nora Linde ja poliisi Thomas Andreasson ratkovat murhia.

Neljäs osa Sotilaiden salaisuudet on poikkeama kaavasta. Siinä Sandhamnilla on vain pieni osuus, eikä Nora ole murhatutkinnassa juuri mukana.

Joku murhaa 1970-luvulla Korsön saarella kouluttautuneita rannikkojääkäreitä. Vakavasta jäihin putoamisesta ja paleltumista toipuva Thomas yrittää puolikuntoisena selvittää rikoksia työparinsa Margitin kanssa.

Sotilaiden salaisuudet etenee jähmeäkösti. Kuten Stenillä ennenkin juonen keskeyttävät jatkuvasti päähenkilöiden yksityiselämän kuviot, joilla ei ole rikostarinan kannalta merkitystä. Ne vain kasvattavat sivumäärää ja tekevät kirjasta välimuodon naistenviihteen ja dekkarin rajamailta. Ehkä se toisaalta selittää kirjojen suosion.

Pertti Avola
 

Itsetarkoituksellista synkkyyttä
 

Erik Axl Sund: Lasiruumiit (Glaskroppar). Suom. Kari Koski. Otava. 411 s.

★★

Ruotsalaiset Jerker Eriksson ja Håkan Axlander Sundquist saivat mainetta Erik Axl Sundin nimellä kirjoittamallaan Varistyttö-trilogialla. Se edusti nykyisessä Nordic noirissa synkkää ja väkivaltaista linjaa.

Lasiruumiit aloittaa uuden trilogian. Nälkä-niminen salaperäinen muusikko säveltää kappaleita teinien sanoituksiin. Kappaleiden ainoa tarkoitus on toimia säestyksenä nuorten itsemurhille. Kun itsemurhia alkaa olla toistakymmentä, poliisi tarttuu juttuun, etenkin kun niihin tuntuu liittyvän myös sarja keski-ikäisten miesten murhia.

Lasiruumiit on pohjimmiltaan perinteinen arvoitusdekkari. On joukko henkilöitä, ja yksi heistä on murhaaja.

Perinnekerroksen päälle on rakenneltu synkistelevä kuorrutus, joka tuntuu hieman itsetarkoitukselliselta ja laskelmoidulta tyylikeinolta.

Varistyttö-sarjan päähenkilö Jeannette Kihlberg tulee kuvioihin vasta aivan lopussa.

Pertti Avola
 

Murhajärven riivaaja
 

Hannu Talvio: Kolme sadonkorjaajaa. Myllylahti. 253 s.

★★★

Talon renki kilahtaa ja tappaa 14-vuotiaan helsinkiläisen partiotytön ja kaksi muuta nurmijärveläisessä kylässä vuonna 1959. Ulla-tyttärensä kuolemaa sureva Erik-isä alkaa tutkia tapahtumien taustoja ja kuulee, että lähes samalla paikalla toinen renki tappoi seitsemän ihmistä vuonna 1899.

Syntyy kirjaprojekti, jonka ansiosta Erik taipuu lopulta mahdottoman tuntuiseen tekoon eli anteeksiantoon.

Kolmen sadonkorjaajan juoni ja dramaturgia imaisee mukaansa. Esikoiskirjailija Hannu Talvio on 65-vuotias, eläkkeelle siirtynyt ekonomi, joka kertoo loppusanoissa treenanneensa vapaata kirjoittamista 13 vuotta kansanopistossa.

Oppi on mennyt perille: teksti rullaa dialogeja ja kuvakulmien vaihtoja myöten. Kerronnan klangi on vähän kömpelöä, mutta tukee ajankuvaa.

Hätkähdyttävintä on se, että tarina perustuu kirjoittajan omaan henkilöhistoriaan ja on sekoitus faktaa ja fiktiota. Talvion sisko murhattiin, kun hän oli yhdeksänvuotias. Rikokset tehtiin ja ratkaistiin todellisuudessa kuten kirjassa, mutta muuten Talvio asettuu muiden aivojen ohjaimiin ja kuvaa eläytyneesti mitä tappajien ja uhrien päissä on liikkunut.

Miska Rantanen
 

Murhaa kohti Turussa
 

Johanna Tuomola: Vielä kerran. Myllylahti. 281 s.

★★

Aiemmin viisi dekkaria tehneen Johanna Tuomolan uutuudessa hänen vakiopoliisinsa Noora Nurkka ei ole mukana ja tyylilajikin on muuttunut.

Turun seudulla tapahtuvassa tarinassa ei tutkita murhaa, vaan edetään murhaa kohti. Häikäilemätön yritysjohtaja-poliitikko Eero Lampinen on onnistunut keräämään liiketoimissaan ja ihmissuhteissaan paljon vihollisia.

Alussa kerrotaan, että mies elää nyt viimeistä kevättään, joten lukija saa jännittää, kuka lopulta ottaa Lampisen hengiltä. Pettyneet liikekumppanit, avioton tytär, katkera rakastajatar ja maakaupoissa huijattu naapuri ovat hyviä ehdokkaita kaikki.

Tuomola saa bisnesmiehen porsasteluista irti mustaa huumoria, mutta alleviivaa asetelmia liiaksikin.

Psykologinen jännitys ja räyhäkkä satiiri eivät istu täysin yhteen vaan tempovat kokonaisuutta eri suuntiin.

Keijo Kettunen
 

Ei armoa viattomille
 

Joakim Zander: Uimari (Simmaren). Suom. Katriina Huttunen. Tammi. 380 s.

★★★★

Ruotsalaisen Joakim Zanderin esikoisjännärin vaikutteita eivät ole niinkään pohjoismainen tai amerikkalainen dekkariperinne, vaan brittiläisen vakoojaromaanin mestarit Len Deighton ja John Le Carré.

Kolme nuorta ruotsalaista, oikeustieteen tohtoriksi opiskeleva Mahmoud, EU-parlamentaarikon avustaja Klara ja lobbari George, joutuu Brysselissä mukaan peliin, jossa CIA yrittää peitellä rumia tekojaan Lähi-idässä.

Toisaalla seurataan CIA:n kenttäagentin, väsyneen väkivallan ammattilaisen tietä vuoden 1980 Damaskoksesta myrskyiseen jouluaaton aattoon Ruotsin ulkosaaristossa 2013.

Uimari on yhdistelmä Le Carrén romaaneista tuttua teemaa vakoilupeliin sekaantuvista viattomista ja vakoilun moraalisista ongelmista sekä toiminatrilleriä. Painotus on jälkimmäisessä.

Tietystä laskelmallisuudestaan huolimatta Uimari on suhteellisen toimiva hybridi. Henkilöhahmot ovat hyvin luonnosteltuja, ja uimisesta pitävän vanhan vakoojan sisäinen monologi on hienosti rakenneltu.

Pertti Avola

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat